Most már tényleg itt a jó idő, egyre több idényzöldséget lehet kapni a piacon és a boltokban is. Finom, könnyű és nem utolsósorban egészséges ételeket készíthetsz belőle.

3 zseniális tavaszi diétás leves, ezzekből bátran ehetsz

A levesek kifejezetten ajánlottak a böjti időszak alatt, mert nem terheli a gyomrot és folyadékot is viszünk be vele. A fűszerek variálásával pedig változatosabbnál változatosabb ételeket lehet varázsolni az asztalra.

Lestyános, medvehagymás karfiolleves

Hozzávalók:

  • – 1 nagy közepes fej karfiol
  • 1 csomag medvehagyma
  • 5 dl víz
  • 2 dl tej
  • só, bors
  • friss lestyán

 

Így készítsd el:

A karfiolt szedd rózsákra, és egy fazékban fél liter vízben rakd fel főni. Ha már megpuhult, húzd félre a tűzhelyről és botmixerrel pürésítsd krémesre. Add hozzá frissen a felaprított medvehagymát, majd így is turmixolj rajta egy keveset. Jöhet a só és bors, és ha pikánsabbra szeretnéd, a friss lestyán sokat dob az ízélményen. Tálaláskor megszórhatod még egy kis chilivel vagy pirított magocskákkal.

Minestrone leves

Fotó: shutterstock

Hozzávalók:

  • 1 db sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db zellerszár
  • 1 db paradicsomkonzerv
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
  • további idényzöldségek ízlés szerint: borsó, brokkoli, káposzta, cukkini, édeskömény, bab, padlizsán, krumpli, gomba, csicseriborsó

Így készítsd el:

A minestrone leves alapját minden esetben az olívaolajon megdinsztelt répa, hagyma és zellerszár adja, melyeket előzőleg meg kell pucolni és felaprítani, mielőtt a lábasba teszed. Miután kicsit megpuhult, hozzáadhatod a tetszésed szerinti zöldségeket, a paradicsomkonzervet, jöhet a só, bors, majd öntsd fel kb. másfél liter vízzel. Fedő alatt alacsony lángon főzd puhára a zöldségeket. Tálaláskor

friss bazsalikommal, reszelt parmezánnal bolondíthatod meg a levest.

Póréhagymás krémleves

Fotó: shutterstock

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál vaj
  • 2 db póréhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 kis fej karfiol
  • 3 bögre víz
  • 2 dl tejszín
  • 2 db babérlevél
  • kakukkfű, só, bors ízlés szerint

Így készítsd el:

Tisztítsd meg a zöldségeket, majd karikázd fel a póréhagymát, vágd össze a karfiolt és zúzd össze a fokhagymát. A vajat egy lábasban olvaszd meg, majd néhány percig fonnyaszd rajta a póréhagymát és a fokhagymát folyamatos keverés mellett. Öntsd rá a vizet (vagy zöldség alaplevet), add hozzá a karfiolt, a babérleveleket, a kakukkfüvet, sózd és borsozd a levest. Ha a karfiol már megpuhult, halászd ki a levesből a babérlevelet és botmixerrel dolgozd krémes állagúra a zöldségeket. Ezután add hozzá a tejszínt, alaposan keverd össze a levest, majd forrald fel. Tálaláskor friss petrezselyemmel vagy snidlinggel díszítheted.

Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.