A levesek kifejezetten ajánlottak a böjti időszak alatt, mert nem terheli a gyomrot és folyadékot is viszünk be vele. A fűszerek variálásával pedig változatosabbnál változatosabb ételeket lehet varázsolni az asztalra.
Lestyános, medvehagymás karfiolleves
Hozzávalók:
- – 1 nagy közepes fej karfiol
- 1 csomag medvehagyma
- 5 dl víz
- 2 dl tej
- só, bors
- friss lestyán
Így készítsd el:
A karfiolt szedd rózsákra, és egy fazékban fél liter vízben rakd fel főni. Ha már megpuhult, húzd félre a tűzhelyről és botmixerrel pürésítsd krémesre. Add hozzá frissen a felaprított medvehagymát, majd így is turmixolj rajta egy keveset. Jöhet a só és bors, és ha pikánsabbra szeretnéd, a friss lestyán sokat dob az ízélményen. Tálaláskor megszórhatod még egy kis chilivel vagy pirított magocskákkal.
Minestrone leves
Hozzávalók:
- 1 db sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db zellerszár
- 1 db paradicsomkonzerv
- 2 evőkanál olívaolaj
- só, bors
- további idényzöldségek ízlés szerint: borsó, brokkoli, káposzta, cukkini, édeskömény, bab, padlizsán, krumpli, gomba, csicseriborsó
Így készítsd el:
A minestrone leves alapját minden esetben az olívaolajon megdinsztelt répa, hagyma és zellerszár adja, melyeket előzőleg meg kell pucolni és felaprítani, mielőtt a lábasba teszed. Miután kicsit megpuhult, hozzáadhatod a tetszésed szerinti zöldségeket, a paradicsomkonzervet, jöhet a só, bors, majd öntsd fel kb. másfél liter vízzel. Fedő alatt alacsony lángon főzd puhára a zöldségeket. Tálaláskor
friss bazsalikommal, reszelt parmezánnal bolondíthatod meg a levest.
Póréhagymás krémleves
Hozzávalók:
- 3 evőkanál vaj
- 2 db póréhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 kis fej karfiol
- 3 bögre víz
- 2 dl tejszín
- 2 db babérlevél
- kakukkfű, só, bors ízlés szerint
Így készítsd el:
Tisztítsd meg a zöldségeket, majd karikázd fel a póréhagymát, vágd össze a karfiolt és zúzd össze a fokhagymát. A vajat egy lábasban olvaszd meg, majd néhány percig fonnyaszd rajta a póréhagymát és a fokhagymát folyamatos keverés mellett. Öntsd rá a vizet (vagy zöldség alaplevet), add hozzá a karfiolt, a babérleveleket, a kakukkfüvet, sózd és borsozd a levest. Ha a karfiol már megpuhult, halászd ki a levesből a babérlevelet és botmixerrel dolgozd krémes állagúra a zöldségeket. Ezután add hozzá a tejszínt, alaposan keverd össze a levest, majd forrald fel. Tálaláskor friss petrezselyemmel vagy snidlinggel díszítheted.
Ez is érdekelhet:
- Fagyi a diétában! jégre tesszük a kilókat
- 3 napos karcsúsító levesdiéta + receptekkel
- Könnyű salátadiéta a karcsú alakért
- Sültpaprika-krémleves bazsalikommal