Paradicsom
A lédús, piros finomság valóságos antioxidáns-bomba: a benne található likopin csökkenti a gyulladásokat a szervezetben, és segít az étvágy szabályozásában. Karotinoidokból és C-vitaminból is rengeteg van benne, egyes vizsgálatok szerint különösen a biozöldségben.
Bogyós gyümölcsök
Bár az eperszezonnak már vége, a málna, a ribizli és az áfonya még ott kelleti magát a standokon. A bogyós gyümölcsöknek alacsony a glikémiás indexük, nem lökik hirtelen magasba a vércukorszintedet, viszont rengeteg bennük a rost. Így viszonylag hosszú időre eltelítenek, és nem hizlalnak, sőt, egyes kutatások szerint az áfonya képes csökkenteni a hasi zsír mennyiségét.
Görögdinnye
A görögdinnye-evés a nyár szertartása: a gyümölcs édes íze képes átverni az ízlelőbimbóidat, és elhitetni velük, hogy édességet eszel, miközben nem hizlaló cukrot, hanem rengeteg vitamint és ásványi anyagot veszel magadhoz. Magas folyadéktartalma pedig azt is megelőzi, hogy éhségnek nézd a szomjúságot.
Cukkini
Csinálj belőle tésztát, és vegyél magadhoz sokkal kevesebb szénhidrátot, viszont sokkal több vitamint és ásványi anyagot. Ha pedig paradicsomszószt készítesz hozzá, dupla haszon!
Görög joghurt
Ha görög joghurtra cseréled a majonézt, máris szert tettél egy jó adag zsírégető fehérjére, és a bélrendszered baktériumflóráját is rendben tartod. Fagyit, mártogatóst, turmixot is készíthetsz belőle!
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Karfiol, a fogyni vágyók kedvence: 3 alakkímélő recept
- 5 bevált trükk: így készíts tökéletes Cézár-salátát!