Amikor elhatározza, hogy lead néhány felesleges kilót, nem csak a súlyvesztéssel kell foglalkoznia. A fogyás nagyon összetett dolog. Az, hogy képes lesz-e valóban leadni a súlyfelesleget, függ az érzelmi állapotától, függ az elfogyasztott ételek minőségétől és természetesen a mennyiségétől is. Valamint függ számos élethelyzettől, amelyek megnehezíthetik a fogyást.

5 tipp hogyan egyen kevesebbet?

A jó hír az, hogy fogyni minden élethelyzetben lehetséges. A legfontosabb a megválasztott ételek minősége és természetesen a mennyisége. Első körben minden diétázónak a legfontosabb feltételt kell elsajátítania. Ez pedig a porciókontroll. Amely, ha helyesen gyakorolja és alkalmazza, egy idő után nem feladat lesz, hanem maga a természetesség.

1. Élvezzen ki  minden egyes  falatot!

Ha megengedi, hogy a világ egy kicsit lelassuljon maga körül evés közben, megtapasztalhatja az emocionális étkezés előnyeit. Rágjon meg alaposan minden egyes falatot. A falatok között tegye le az evőeszközt vagy tegye le a kezében tartott ennivalót. Rágás közben semmi másra ne figyeljen, kizárólag az ételre. Az ízekre, az érzésre, ahogyan szétárad a szájában, a pillanatra, amikor a falatokat lenyeli. Ez nemkönnyű feladat a rohanó életben, amikor az ebédet menet közben vagy a számítógép előtt fogyasztjuk el. Mégis igyekezzen minden egyes étkezésre a megfelelő időt szánni. Főételenként minimum 20 perc, De inkább fél óra az az idő, amennyi elegendő. Egyen lassan, komótosan. Igyekezzen a mindennapjaiban időt szakítani az étkezésekre. Ha kapkodva eszik, az agya túl későn kapja meg a teltségérzet jelzést. Ekkorra sokszor már jóval többet evett a szükségesnél.

2. Használjon  kisebb  tányérokat!

Ezerszer bizonyított tény, hogy a tányérok mérete az utóbbi 10-15 évben jelentősen megnőtt. Ez a nagy tányéron kicsi falatok típusú luxuséttermeknek köszönhető, de a való életben sajnos nem működik. Minél nagyobb a tányér, annál többet fogunk enni is. Hiszen az étkezéseknél tele tányér dukál. Használjon csészét a levesestányérok helyett, levesből ennyi bőven elég. Egytálételek esetében egy kisebb, egyszemélyes salátástálnyi adag is bőven elegendő, míg ha lapos tányérról falatozik, megteszi a süteményestányér is. Ha ezeket tele szedi, a tele tányér érzete megmarad, ám jelentősen csökken az elfogyasztott étel mennyisége.

3. Porciózzon előre!

Önnel is gyakran előfordul, hogy egyenesen a zacskóból eszi a chipset vagy dobozból a kekszet? Nem veszi a fáradságot, hogy a csokit kicsomagolja a papírból? Pontosan ezek azok a szituációk, amikor észrevétlenül elnyel egy egész zacskó nasst, mert akárhányszor belenyúl a dobozba, bizony, van még! Ha nassolni szeretne, tegye korlátozottan. Vegyen ki a zacskóból egy kisebb tálkába, kockázza fel a csokit, tegyen pár darab kekszet egy tányérra. A maradékot pedig rejtse el szem elől. Ha nem látja, nem is létezik.

4. Ismerje fel  a gyengeségeit!

Szánjon legalább fél órát arra, hogy átgondolja, mely ételek jelentik a legnagyobb kísértést. Melyek azok az ételek, amelyeknek képtelen ellenállni, és pukkadásig eszi magát belőlük. Sokaknak ilyen a chips, a sült burgonya, a gyorséttermi ételek többsége. Ha tudja, mi hozza önre a legnagyobb veszélyt, tudatosan készülhet az olyan élethelyzetek elkerülésére, amikor ezen ételek kísértésbe vihetik. Ha tudatosan felvértezi magát a kísértések ellen, sokkal könnyebb lesz nemet mondani egy-egy kritikus helyzetben.

5. Vezessen  étkezési naplót!

Az étkezési napló a legtökéletesebb személyes kontroll. Amennyiben napról napra leír minden egyes falatot, amelyet elfogyasztott, sokkal inkább ellenőrzés alatt tarthatja az elfogyasztott ételek mennyiségét és gyakorolhatja a porciókontrollt. Ha naponta szembesül az elfogyasztott kalóriák értékével, sokkal nagyobb lesz a nyomás, ami helyes választásokra készteti, ha ételekről van szó. Ha például több napon keresztül szembesül a naponta elfogyasztott csokoládészeletek mennyiségével és kalóriaértékével, egy idő után kétszer is meggondolja majd, hogy édesség után nyúljon-e.

Ezek is érdekelhetnek

Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.