A jó hír az, hogy fogyni minden élethelyzetben lehetséges. A legfontosabb a megválasztott ételek minősége és természetesen a mennyisége. Első körben minden diétázónak a legfontosabb feltételt kell elsajátítania. Ez pedig a porciókontroll. Amely, ha helyesen gyakorolja és alkalmazza, egy idő után nem feladat lesz, hanem maga a természetesség.
1. Élvezzen ki minden egyes falatot!
Ha megengedi, hogy a világ egy kicsit lelassuljon maga körül evés közben, megtapasztalhatja az emocionális étkezés előnyeit. Rágjon meg alaposan minden egyes falatot. A falatok között tegye le az evőeszközt vagy tegye le a kezében tartott ennivalót. Rágás közben semmi másra ne figyeljen, kizárólag az ételre. Az ízekre, az érzésre, ahogyan szétárad a szájában, a pillanatra, amikor a falatokat lenyeli. Ez nemkönnyű feladat a rohanó életben, amikor az ebédet menet közben vagy a számítógép előtt fogyasztjuk el. Mégis igyekezzen minden egyes étkezésre a megfelelő időt szánni. Főételenként minimum 20 perc, De inkább fél óra az az idő, amennyi elegendő. Egyen lassan, komótosan. Igyekezzen a mindennapjaiban időt szakítani az étkezésekre. Ha kapkodva eszik, az agya túl későn kapja meg a teltségérzet jelzést. Ekkorra sokszor már jóval többet evett a szükségesnél.
2. Használjon kisebb tányérokat!
Ezerszer bizonyított tény, hogy a tányérok mérete az utóbbi 10-15 évben jelentősen megnőtt. Ez a nagy tányéron kicsi falatok típusú luxuséttermeknek köszönhető, de a való életben sajnos nem működik. Minél nagyobb a tányér, annál többet fogunk enni is. Hiszen az étkezéseknél tele tányér dukál. Használjon csészét a levesestányérok helyett, levesből ennyi bőven elég. Egytálételek esetében egy kisebb, egyszemélyes salátástálnyi adag is bőven elegendő, míg ha lapos tányérról falatozik, megteszi a süteményestányér is. Ha ezeket tele szedi, a tele tányér érzete megmarad, ám jelentősen csökken az elfogyasztott étel mennyisége.
3. Porciózzon előre!
Önnel is gyakran előfordul, hogy egyenesen a zacskóból eszi a chipset vagy dobozból a kekszet? Nem veszi a fáradságot, hogy a csokit kicsomagolja a papírból? Pontosan ezek azok a szituációk, amikor észrevétlenül elnyel egy egész zacskó nasst, mert akárhányszor belenyúl a dobozba, bizony, van még! Ha nassolni szeretne, tegye korlátozottan. Vegyen ki a zacskóból egy kisebb tálkába, kockázza fel a csokit, tegyen pár darab kekszet egy tányérra. A maradékot pedig rejtse el szem elől. Ha nem látja, nem is létezik.
4. Ismerje fel a gyengeségeit!
Szánjon legalább fél órát arra, hogy átgondolja, mely ételek jelentik a legnagyobb kísértést. Melyek azok az ételek, amelyeknek képtelen ellenállni, és pukkadásig eszi magát belőlük. Sokaknak ilyen a chips, a sült burgonya, a gyorséttermi ételek többsége. Ha tudja, mi hozza önre a legnagyobb veszélyt, tudatosan készülhet az olyan élethelyzetek elkerülésére, amikor ezen ételek kísértésbe vihetik. Ha tudatosan felvértezi magát a kísértések ellen, sokkal könnyebb lesz nemet mondani egy-egy kritikus helyzetben.
5. Vezessen étkezési naplót!
Az étkezési napló a legtökéletesebb személyes kontroll. Amennyiben napról napra leír minden egyes falatot, amelyet elfogyasztott, sokkal inkább ellenőrzés alatt tarthatja az elfogyasztott ételek mennyiségét és gyakorolhatja a porciókontrollt. Ha naponta szembesül az elfogyasztott kalóriák értékével, sokkal nagyobb lesz a nyomás, ami helyes választásokra készteti, ha ételekről van szó. Ha például több napon keresztül szembesül a naponta elfogyasztott csokoládészeletek mennyiségével és kalóriaértékével, egy idő után kétszer is meggondolja majd, hogy édesség után nyúljon-e.