A májkímélő diétát akkor érdemes elkezdeni, ha például túlzott alkoholfogyasztás vagy valamely hepatitis vírus indokolttá teszi, illetve ha a túlzó, egészségtelen táplálkozásunk (folyamatosan magas zsírtartalmú étrend) már máj- vagy epeproblémákat okoz. Hogy mik az alapvető szabályok a májkímélő diéta esetében, arról Fülöp Lili dietetikust kérdeztük.
A májkímélő diéta szakaszai
– A lényeg a zsírszegénység bevezetése, ez testtömegkilogrammonként 0,5-1 grammnyi zsiradékot jelent, tehát egy 80 kg-os ember esetében maximum 80 g. Akut gyulladás esetén a májkímélő diéta egyszerű szénhidrátokkal kezdődik: szűrt gyümölcs-/zöldséglevekkel, pürékkel, főtt burgonyával, befőttekkel, majd néhány nap elteltével a fehérjék beépítésével folytatódik (zsírszegény tejtermékek, majd sovány húsok). A fehérjéket felépítő aminosavak közül kettő, a metionin és a cisztein jó hatással van a betegségre, ezek például a sovány túróban, halakban, kölesben, tojásfehérjében találhatóak meg. A zsírok beépítését akkor érdemes elkezdeni, ha a pépes ételekről már sikerül áttérni a szilárdabb fogásokra is, legyenek ezek akár kekszféleségek, pirítós vagy főtt rizs. A zsírok közül az úgynevezett MCT, azaz közepes hosszúságú triglicerideket tartalmazó zsírok a leghatékonyabbak az első időszakban, mert felszívódásuk eltérő módon kikerüli a májkapuér-rendszert, emésztésükhöz nincs szükség epesavra. Ilyen MCT zsírokat tartalmaz például a kókuszolaj, azonban kizárólagos használata nem javasolt.”
Ha a beépülési szakaszon túl vagyunk, általános javaslat a májkímélő étrendre, hogy normál testsúly esetén 1800-2500 közötti kalóriamennyiséget, megfelelő sovány fehérjéket, kevés zsiradékot érdemes fogyasztani.
– Ilyenkor a szénhidrátok közül a vízben nem oldódó rostokat nagy arányban tartalmazó alapanyagok lehetnek problémásak, ilyen például a cellulóz vagy a lignin, amit korpafélékben, búzacsírákban, hüvelyesekben stb. találhatunk meg. Az első időszakban érdemes elkerülni ezeket, de a vízben oldódó rostok nyugodtan fogyaszthatóak (például: alma, zabpehely, spenót, sárgarépa stb.)! Vitaminok tekintetében a C-, B1-, B6-vitaminok és a folsav gyakorolhat jótékony hatást az állapotra. A diéta lényege a sokszori kis étkezések biztosítása, az alkohol és a fűszeres, csípős, zsíros ételek elkerülése – folytatja a szakember.
Miket együnk a májkímélő diéta során?
- Sovány túróból készült ételek, például házi túrókrém, túrógombóc, túrófelfújt
- Köleses fogások: kásák, zöldséges rakott ételek
- Gyümölcs- és zöldség: szűrt/préselt változatban, de friss gyümölcsök, zöldségek formájában is
- Teflon serpenyőben sült rántotta vagy omlett, főtt/lágy tojás
- Zöldséglevesek, krémlevesek (zsírszegényen!)
- Sovány hús- és halfélék főzve, párolva, sütőben sütve
- Főtt rizs, burgonya
- Kefires saláták
Az orvosok általánosan az alábbi paramétereket nézik a vérvizsgálat során a májat érintő megbetegedéseknél: GOT (AST) és GPT (ALT), Gamma-GT és Alkalikus foszfatáz (AP, ALP), így az eredmények ellenőrzésekor is megnézik ezeket a paramétereket. De a javulás megállapítása és a terápia folytatása minden esetben orvosi kompetencia.
Egészséges emberek esetében ez a diéta kicsit szűkebb az alapanyagválaszték tekintetében mint egy normál, kiegyensúlyozott táplálkozásnál, így ha nincs kifejezett májprobléma, nem szükséges a májkímélő diéta tartása!
EZ IS ÉRDEKELHET:
- A DIETETIKUS VÁLASZOL: MINDEN, AMIT A PURIN DIÉTÁRÓL TUDNI KELL!
- A DIETETIKUS VÁLASZOL: ILYEN A JÓL FELÉPÍTETT HASNYÁLMIRIGY-GYULLADÁS DIÉTA
- MIT EHET EGY SZÍVBETEG? – ÍME A DIETETIKUS TANÁCSA