Cukorpótlók
A két legismertebb cukorhelyettesítő a fruktóz és a szorbit. Energiaértékük azonos a cukoréval, de kisebb mértékben, viszont elhúzódóbban emelik a vércukorszintet. Jól használhatók ott, ahol a cukor tömege nélkülözhetetlen (pl. piskótáknál, csokoládékban). A fruktóz 30-50 százalékkal édesebb a répacukornál, naponta maximum 50 g fogyasztható belőle. A szorbit édesítőereje csupán a répacukor 30-50 százaléka, napi maximális adagja 30-50 g. Túlzott fogyasztása haspuff adást és hasmenést okozhat. Napjainkban már egyre népszerűbb a xilit vagy nyírfacukor. Édesítőereje a cukoréval azonos, de energiatartalma csupán kétharmada. Sütésnél, főzésnél a recept szerinti cukormennyiségnek megfelelően lehet adagolni. Túlzott fogyasztása haspuff adást, hasmenést válthat ki arra érzékenyeknél.
Édesítőszerek
SZACHARIN (E954)
Por, folyadék, tabletta formájában kapható. Hátránya, hogy hő hatására kesernyés, fémes utóízt okoz az ételben.
Miben található? Csökkentett energiatartalmú üdítők, gyümölcslevek, gyümölcskonzervek, cukorkák, rágógumik, édességek stb.
CIKLAMÁT (E952)
Por, folyadék, tabletta formájában kapható. Mellékíze nincs, nagy koncentrációban sós utóíze lehet. Főzéshez, sütéshez alkalmazható.
Miben található? Light üdítőitalok, alkoholmentes italok, édességek, dzsemek, salátaöntetek, gyógyszerek stb.
ACESZULFÁM-K (E950)
Asztali édesítőként más édesítőszerrel keverve található a boltok polcain. Hőhatásnak jól ellenáll, mellékízmentes, de nagy koncentrációban keserű mellékízt okozhat.
Miben található? Tej- és tejtermékalapú italokban, üdítőkben, kakaó- vagy szárítottgyümölcs-alapú édességekben, pudingporokban, reggelizőpelyhekben, mustárban stb.
ASZPARTÁM (E951)
Hő- és fényérzékeny, így főként italok, hideg ételek, gyümölcskészítmények édesítésére használják. A legkevésbé „mesterséges” édesítőszer, mellékíze nincs. Por és tabletta formájában kapható.
Miben található? Fagylaltok, jégkrémek, alkoholmentes italok, rágógumik stb.
NEOHESZPERIDIN DC (E959)
A narancshéj keserű anyagából előállított édesítőszer. Hőhatásnak ellenáll, nagy koncentrációban mentolszerű utóíze van. Általában más édesítőszerekkel kombinálják.
Miben található? Csökkentett energiatartalmú, illetve cukormentes alkoholos italok, gyümölcskonzervek, rágógumik, édességek stb.
SZUKRALÓZ (E955)
Vízben jól oldódik, édesítőerejét magas hőmérsékleten is megtartja, ezért főzéshez, sütéshez bátran használható. Asztali édesítőként különböző fantázianevekkel ellátott por és folyadék formájában találkozhatunk vele.
Miben található? Hozzáadott cukrot nem tartalmazó fagylalttölcsérekben, ostyákban, kakaó-, tej- szárítottgyümölcs- vagy zsíralapú krémekben, finompékárukban stb.
TAUMATIN (E957)
Alacsony energiatartalmú természetes édesítőszer, amit a Nyugat-Afrikában honos katemfenövény gyümölcséből vonnak ki. Ízmódosító hatása van, elnyomja a kellemetlen ízeket.
Miben található? Asztali édesítőkben, hozzáadott cukrot nem tartalmazó cukorkákban, fagylaltokban, rágógumikban, szirup- vagy rágótabletta-szerű étrend-kiegészítőkben.
SZTEVIOL-GLIKOZIDOK (E960)
A sztevia leveleiből kivont, természetes, alacsony energiatartalmú édesítőszer, amely 300-szor édesebb a cukornál. Asztali édesítőként különböző fantázianevekkel ellátott por, tabletta és folyadék formájában találkozhatunk vele. Szinte mindenhez lehet használni: süteményekhez, italokhoz, salátákhoz. Magas hő mellett is megtartja az ízét, viszont nagyobb mennyiségben keserűvé teheti az ételt.
Miben található? Hozzáadott cukrot nem tartalmazó élelmiszerekben, dzsemekben, kakaó- és csokoládétermékekben, diétás élelmiszerekben, speciális anyatej-helyettesítő tápszerekben stb.