Az édes íz szeretete mindig is jellemző volt az emberiségre: először növényi részekből és termésekből kinyert édes ízzel, majd később mézzel elégítették ki az édesség utáni vágyat. Jóval később a cukor meghódította a világot, ma pedig már sokféle édesítőszer és cukorpótló található a boltok polcain. S hogy melyiket hogyan, mikor használhatja? Ebben segítünk eligazodni.

„Bűnözés” okosan

Cukorpótlók

A két legismertebb cukorhelyettesítő a fruktóz és a szorbit. Energiaértékük azonos a cukoréval, de kisebb mértékben, viszont elhúzódóbban emelik a vércukorszintet. Jól használhatók ott, ahol a cukor tömege nélkülözhetetlen (pl. piskótáknál, csokoládékban). A fruktóz 30-50 százalékkal édesebb a répacukornál, naponta maximum 50 g fogyasztható belőle. A szorbit édesítőereje csupán a répacukor 30-50 százaléka, napi maximális adagja 30-50 g. Túlzott fogyasztása haspuff adást és hasmenést okozhat. Napjainkban már egyre népszerűbb a xilit vagy nyírfacukor. Édesítőereje a cukoréval azonos, de energiatartalma csupán kétharmada. Sütésnél, főzésnél a recept szerinti cukormennyiségnek megfelelően lehet adagolni. Túlzott fogyasztása haspuff adást, hasmenést válthat ki arra érzékenyeknél.

Édesítőszerek

SZACHARIN (E954)

Por, folyadék, tabletta formájában kapható. Hátránya, hogy hő hatására kesernyés, fémes utóízt okoz az ételben.
Miben található? Csökkentett energiatartalmú üdítők, gyümölcslevek, gyümölcskonzervek, cukorkák, rágógumik, édességek stb.

CIKLAMÁT (E952)

Por, folyadék, tabletta formájában kapható. Mellékíze nincs, nagy koncentrációban sós utóíze lehet. Főzéshez, sütéshez alkalmazható.
Miben található? Light üdítőitalok, alkoholmentes italok, édességek, dzsemek, salátaöntetek, gyógyszerek stb.

ACESZULFÁM-K (E950)

Asztali édesítőként más édesítőszerrel keverve található a boltok polcain. Hőhatásnak jól ellenáll, mellékízmentes, de nagy koncentrációban keserű mellékízt okozhat.
Miben található? Tej- és tejtermékalapú italokban, üdítőkben, kakaó- vagy szárítottgyümölcs-alapú édességekben, pudingporokban, reggelizőpelyhekben, mustárban stb.

ASZPARTÁM (E951)

Hő- és fényérzékeny, így főként italok, hideg ételek, gyümölcskészítmények édesítésére használják. A legkevésbé „mesterséges” édesítőszer, mellékíze nincs. Por és tabletta formájában kapható.
Miben található? Fagylaltok, jégkrémek, alkoholmentes italok, rágógumik stb.

NEOHESZPERIDIN DC (E959)

A narancshéj keserű anyagából előállított édesítőszer. Hőhatásnak ellenáll, nagy koncentrációban mentolszerű utóíze van. Általában más édesítőszerekkel kombinálják.
Miben található? Csökkentett energiatartalmú, illetve cukormentes alkoholos italok, gyümölcskonzervek, rágógumik, édességek stb.

SZUKRALÓZ (E955)

Vízben jól oldódik, édesítőerejét magas hőmérsékleten is megtartja, ezért főzéshez, sütéshez bátran használható. Asztali édesítőként különböző fantázianevekkel ellátott por és folyadék formájában találkozhatunk vele.
Miben található? Hozzáadott cukrot nem tartalmazó fagylalttölcsérekben, ostyákban, kakaó-, tej- szárítottgyümölcs- vagy zsíralapú krémekben, finompékárukban stb.

TAUMATIN (E957)

Alacsony energiatartalmú természetes édesítőszer, amit a Nyugat-Afrikában honos katemfenövény gyümölcséből vonnak ki. Ízmódosító hatása van, elnyomja a kellemetlen ízeket.
Miben található? Asztali édesítőkben, hozzáadott cukrot nem tartalmazó cukorkákban, fagylaltokban, rágógumikban, szirup- vagy rágótabletta-szerű étrend-kiegészítőkben.

SZTEVIOL-GLIKOZIDOK (E960)

A sztevia leveleiből kivont, természetes, alacsony energiatartalmú édesítőszer, amely 300-szor édesebb a cukornál. Asztali édesítőként különböző fantázianevekkel ellátott por, tabletta és folyadék formájában találkozhatunk vele. Szinte mindenhez lehet használni: süteményekhez, italokhoz, salátákhoz. Magas hő mellett is megtartja az ízét, viszont nagyobb mennyiségben keserűvé teheti az ételt.
Miben található? Hozzáadott cukrot nem tartalmazó élelmiszerekben, dzsemekben, kakaó- és csokoládétermékekben, diétás élelmiszerekben, speciális anyatej-helyettesítő tápszerekben stb.

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.