Egyesek azt mondják, hogy azért múlik el a fejfájásuk, mert a (cukor és tejtől mentes) kávéhoz citromot is adnak. Az arányokat tekintve a csésze 2/3 része kávé, 1/3 része pedig citromlé. A kávé és a citrom együttesen fejtik ki jótékony hatásukat a fejfájásra. Ha kávézunk emelkedik a pulzusszám, a légzésszám. Citromos kávénál is ez történik, természetesen, ha koffeines verziót iszunk.
Mások szerint,ha edzés előtt hideg kávét iszunk, amihez citromot facsartunk, akkor gyorsabban megindul a fogyás. Ez a citromban található c-vitamin azon tulajdonságának tudják be, hogy serkenti a noradrenalin képzését. Ez pedig csökkenti a zsírlerakódást. A kávé koffein tartalma pedig nemcsak serkentően hat ránk, de felpörgeti az anyagcserét is.
Tény, hogy a citromos kávé régóta az orosz kávézási kultúra része, sőt, a világ számos más részén ismerték régebben is. Az is tény, hogy többségében, nem az ízét dicsérik, hanem a fejfájásra, másnaposságra vélt jótékony hatását. Azonban még mindig többségben vannak azok, akik szerint puszta placebo hatásról beszélhetünk,s ha bárki rendszeresen szeretne citromos kávét fogyasztani, az minimum az orvosa véleményét kérje ki, és emelje meg a napi folyadék bevitelét is!
Kávék citrommal
Espresso Romano: az espresso-t egy szelet citrommal szolgálják fel, hogy a savanyú íz jobban kihangsúlyozza a kávé természetes édességét.
Guillermo: egy szelet lime-ot (nem citromot!) tesznek a csésze aljára és arra főzik rá az espresso-t.