A tea fogyasztása egyes nemzetek fiainál a napi rutin része. Az őszi-téli hidegben nincs is annál jobb, mint amikor a kényelmes kanapén ülve egy csésze finom, gőzölgő teával melegítjük fel a testünket. Bizonyos teafajtákat jó, ha mindig tartunk otthon, fogyasztásukkal ellenállóbbá tehetjük szervezetünket.

10 szuper tea, amivel a legjobb bekuckózni

1. Cickafark

A női egészségvédő gyógyteák egyik legjobbika. Fertőtlenítő, és izomgörcsoldó hatása révén kiváló a menstruációs fájdalmak, a gombás fertőzések leküzdésére, a ciklus zavarainak alternatív kezelésére. A gyomor és a bél panaszainak enyhítésére is hatásos. A változókor okozta belső nyugtalanság és bizonytalan lelkiállapot is oldható a segítségével. Akár tea, akár ülőfürdő készül belőle, a növényt először is forrázzuk le, majd 5-10 percig hagyjuk állni, ezt követően fogyasszuk.

 

2. Csipkebogyó

A csipkebogyó tartalmazza a legtöbb C-vitamint a kertben és vadon termő gyümölcsök közül. Tízszer annyit, mint a citrom. Betegségek után legyengült szervezet felerősítésére ajánlott, továbbá javítja az emésztést és a meghűléses tüneteket. Értékes flavonoidforrás, mely szív- és érrendszervédő hatással bír. A teán kívül lekvárt és szörpöt is készítenek belőle.

 

3. Kamilla

Szinte minden panaszra orvosság. Fertőtlenítő hatása révén gargarizálva szájöblögetésre, borogatásként a szem kötőhártya-gyulladására, lemosóként bőrbetegségekre, aknés vagy zsíros, pattanásos arcbőr leszárítására alkalmas. Enyhíti a gyomorbántalmakat is, szokták ajánlani hasmenéssel, hányással járó panaszok esetén. Megfázásra, náthára, köhögés csillapítására inhalálni érdemes vele. Külsőleg is és belsőleg is tisztítja és fertőtleníti a szervezetet. Gőzöléshez a felforralt vízzel öntsünk le egy marék szárított kamillavirágot, majd legalább 10 percig törülközővel a fejünkön inhaláljunk.

 

4. Lándzsás útifű

Elsősorban a légúti betegségek ellen használatos gyógynövény. Hurut, szamárköhögés, asztma kezelésében nyújthat megoldást. Tisztítja a vért, a tüdőt, a gyomrot, ezért ajánlatos főzetét sápadt, vérszegény, veséjükre, tüdejükre panaszkodó, gyakran berekedő személyeknek fogyasztani.

 

tea

 

5. Mezei zsurló

A népi gyógyászat is nagyra tartotta ezt a növényt vérzéscsillapító, illetve vese-, hólyagvédő hatása miatt. A felfázásra, hólyaghurutra hajlamos személyek esetében ennek a teának a fogyasztása szinte kötelező. A fájdalmas hólyaghuruttal járó égető, szorító érzést enyhíteni lehet vele, de elsősorban a panaszok megelőzése érdekében fogyasszuk a mezeizsurló-teát.

 

6. Csalán

Kiváló fertőtlenítő, és vízhajtó. Utóbbi tulajdonsága miatt a fogyókúrák része szokott lenni, ám figyeljünk, hogy egy nap hány csészével fogyasztunk belőle. Bőséges vitamin- és ásványisó-forrás. Főzete segíthet a betegségek megelőzésében és a szervezet felerősítésében. Sok kalciumot, káliumot és C-vitamint tartalmaz. Kimerültség esetén, hangulatjavítóként is segítség lehet. Hajhullásra és korpásodásra lemosóként is alkalmazható. Tavasszal érdemes pár hétig kúraszerűen fogyasztani. Reggel éhgyomorra igyuk. Teakészítéskor egy csészényi vízhez egy evőkanál csalánlevél-zúzalékot adjunk.

 

7. Citromfű

Szív- és idegnyugtató hatásáról ismert. Kamillateával kombinálva a gyomorégés kínzó állapotán, gyomorrontást követően, de hányinger esetén is segít. Gyakran alkalmazzák fejfájásra, alvászavarokra. A depressziós beteg kedélyállapotát is javíthatja. Nagy mennyiségű A-vitamint tartalmaz.

 

8. Borsmenta

Aromás ízével frissíti a testet, és kitisztítja a gondolatokat. Serkenti az epetermelést, és helyi érzéstelenítő hatása révén fájdalomcsillapítóként is alkalmazható.

 

9. Rooibos tea

A vörös színű tea Dél-Afrikából származik. Értékes ásványi anyagokat, kalciumot, fluort, cinket, magnéziumot, rezet és nyomelemeket tartalmaz. A rooibos tea előnye a fekete teával szemben a 0%-os teintartalom. Ennek köszönhetően a nap bármely szakában fogyasztható. Számos ízesített változatban kapható.

 

10. Zöld tea

Egészségvédő teának is mondják, évszázadok óta fogyasztják. Kutatások bizonyítják zsíroldó hatását. Értékes vegyületei erősítik az immunrendszert, rendszeres fogyasztásával csökkenthető a magas vérnyomás. Kedvező hatást gyakorol a vérkeringésre, tágítja az ereket. Általa frissen tarthatjuk szellemünket is.

 

Ide kattintva még többet tudhatsz meg a zöld és a fekete teáról!

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink