Végtelen autópálya előttünk, autópálya mögöttünk. Már hosszú órák óta úton vagyunk. Túl a hatszázadik kilométeren, végre megpillantjuk a pályáról leterelő táblát: Lienz. Már nem vagyunk messze, az utolsó egy-másfél órás távot gyönyörű környezetben tesszük meg. Még a szemerkélő eső sem szegi kedvünket, hiszen elmerülhetünk a lienzi Dolomitok látványában, amelyhez hasonlót eddig sosem láttunk.

Csodás hegyek ölelésében: Barangolás Kelet-Tirolban

Lienz szívében sokféle üzlet, kávézó, fagyizó és kisebb-nagyobb étterem vár ránk. Gyönyörű kis utcákban bóklászhatunk, amelyek megőrizték a régi idők rusztikus hangulatát. Lienzet a napfény városának is nevezik – mivel évente több mint 2000 napsütéses órával büszkélkedhet, szinte minden kávézó és étterem teraszokon is kínálja a fogyasztás lehetőségét. Nincs is jobb, mint ülni a napsütésben és habos kávét kortyolgatva az embereket figyelni. Ugyan ottlétünkkor időnként éppen beborul az ég, de egy kis szemerkélő eső a helyieket láthatóan cseppet sem zavarja. Nem kapnak rögtön az esernyőjük után, tudják, hogy perceken belül kisüt a nap. Így aztán mi sem zavartatjuk magunkat, ha kicsit vizes lesz a hajunk. Olaszország közelsége egyértelműen meghatározza Lienz hangulatát és életvitelét: itt a dolce vita szellemében élnek az emberek. Ha kedvük tartja, csak átruccannak Olaszországba, hiszen 60 kilométerre már egy csodás olasz kisvárosba érkeznek.

Ezerféle szórakozás

A bóklászás, kávézás, vásárolgatás mellett persze Kelet-Tirol számos egyéb kikapcsolódási lehetőséget is kínál. Mivel a régió téli–nyári üdülőparadicsom is egyben, évszaktól függetlenül megtalálhatjuk a legjobb szórakozási lehetőségeket.

Barangolás Kelet-Tirolban, leinz

Fotó: shutterstock

Télen a régió valóságos síparadicsom. Nyolc hegyi vasút, mintegy 350 kilométeres sílesiklópálya, 120 alpesi menedékház, snowboard-, jégkorcsolyapálya, jégbotcsúsztatás várja a téli sportok szerelmeseit. Két közeli síterület, a Hochstein és a Zettersfeld is fogadja a látogatókat.

Tavasszal és nyáron a kirándulni vágyóké, a kerékpározás szerelmeseié a terep. Kb. 2500 kilométernyi gyalogút, 6 hegyi vasút, 560 kilométeres mountain bike útvonal, fürdőtó, valamint vízi- és repülősport-lehetőségek csábítják azokat, akik az aktív kikapcsolódást kedvelik. A lienzi Dolomitok változatos szabadidős és sportkínálatához tartoznak a különféle túrák, a siklóernyő-repülés, a hegyi kerékpározás, továbbá a vadvízi evezőtúrák. A Grandhotel Lienz társüzemeltetésében lévő Dolomitengolf Osttirol elnevezésű, 27 lyukú golfpálya mindössze 10 percnyi autóúttal elérhető.

Tavasszal, ősszel, de nyáron is remek szórakozást jelent a libegőzés. Akár 1200-1500 méter magasságba is felemelkedhetünk, és csodálhatjuk a tájat. Ám egy-két átszállással ennél sokkal magasabbra is eljuthatunk, már ha van elég bátorságunk ilyen magasságban a föld felett libegni. Óriási élmény!

Barangolás Kelet-Tirolban

Fotó: Shutterstock

Látványosságok

Lienz és környéke gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik. A látnivalókhoz tartozik a Schloss Bruck, Lienz ősi vára, amely egyben a város jelképe is. A hatalmas várlétesítményt 1252-ben építették. 1943-ban a város tulajdonába került, és azóta a városi múzeumnak ad otthont. A vár öregtornyából szinte az egész lienzi völgy belátható.

A váron kívül érdemes ellátogatni Tirol egyetlen római kori városába, Aguntumba is. A rómaiak voltak az elsők, akik a lienzi völgyet letelepedési területnek választották, és megalapították Aguntumot, mely Claudius császár uralkodása idején élte fénykorát. A Lienztől keletre, kb. 4 kilométer távolságban elhelyezkedő Aguntumban ma ezekről az időkről tanúskodik a múzeum kiállítása, bepillantást nyújtva a római kultúra izgalmas világába.

 

LEHETSZ TE IS CÍMLAPLÁNY!

Miért ne lehetnél? Mi egy fotózás az élet nagy harcaihoz képest? Neked semmiség! Nem kell tökéletesnek lenned, egyszerűen csak hinned kell magadban. Hinned kell abban, hogy képes vagy arra te is, amire az influencerek, celebek, színésznők és a sportolók: felvállalni önmagad.Mutasd meg magad és mondd el történted a többi nőnek, hogy lássák, előtted nincs lehetetlen.

Jelentkezz a cimlaplany@mediaworks.hu e-mail címen 2019. november 29-én éjfélig.

Részvételi szabályzat

Életveszélyes: Szikláról lógva fotózkodik a szerelmespár

Barangolja be 5 emlékezetes sorozat forgatási helyszínét

Túrázzunk Szlovéniában, a tízezer barlang meseországában

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink