A cukkini sokoldalú zöldség, lúgosít, karcsúsít és mivel 95 százalékát víz alkotja, így a szervezet számára kiváló hidratáló is. Vitamin és ásványi anyag tartalma miatt számos nélkülözhetetlen elemmel tölt fel. Kiváló folsav- és antioxidáns forrás, magas rosttartalmának köszönhetően is pozitív élettani hatása van. Többek közt védi az érfalakat, enyhíti az asztmát, és ízületi, reumatikus panaszokra is jó megoldás lehet. Nem véletlenül a fogyókúrázók egyik kedvenc zöldsége, hiszen tökéletesen beilleszthető a diétába, és változatosan elkészíthető. Lepényként megsütve is biztosan elnyeri a tetszésedet! Ne aggódj hát a kilók miatt, karcsúsodj cukkinilepénnyel!
Cukkinilepény hozzávalók:
- 2 kis cukkini
- 15 dkg sajt
- 1 mozzarella
- 2 tojás
- só, bors, fokhagyma
Öntethez:
- tejföl vagy joghurt
Cukkinilepény elkészítése:
A cukkinit és a sajtot reszeld le. Vágd kockára a mozzarellát. Üsd a reszelt cukkinihez, a sajt 3/4-éhez, és a mozzarellához a tojásokat, majd jól keverd össze. Ízlés szerint fűszerezd. Öntsd tepsibe vagy sütésálló tálba a masszát és oszlasd el egyenletesen. Tehetsz a tetejére koktélparadicsomokat, vagy cukkiniszeleteket is akár, esetleg sonkát, bacont, vagy szórhatsz rá szezámmagot, de akár tökmagot is. A maradék sajttal szórd meg a tetejét.
Ezt tudtad a cukkiniről?
- A fitonutriensek visszaszorítják a gyulladást, és segítenek kiüríteni a káros anyagokat.
- A cukkini csökkenti a vércukorszintet. Rengeteg élelmi rost van benne, amely növeli a telítettség érzését, ezáltal csökken a szénhidrátbevitel.
- Javítja a vérkeringést. Ez annak köszönhető, hogy sok rostot és káliumot, illetve kevés nátriumot tartalmaz.
- Az alacsony nátriumszint és a magas káliumszint segít normalizálni a vérnyomást.