A kókusz hosszú időre eltelít, mivel a benne levő kókuszolaj kémiai szerkezete segíti a teltségérzés kialakulását. Természetes cukortartalma gyors energiával látja el a testedet, míg zsírtartalma lassan dolgozódik fel a szervezetben: ettől a nyerő kombinációtól hosszú ideig energikusnak érzed magad, nem kívánod meg az édességet, és a vércukorszinted is egyenletes marad. Adj egy kis kókuszreszeléket a reggeli gabonapelyhedhez, müzlidhez, a salátáidhoz, sőt akár a főtt ételeidhez is.
Előkészítés: 10 perc, sütés 8 perc.
HOZZÁVALÓK:
- 3 ek vaj
- 2 ½ csésze kókuszreszelék (szárított, édesítés nélküli)
- 2 nagy tojás
- 1 ek. édesítő
- ½ tk tengeri só pehely (a díszítéshez)
ELKÉSZÍTÉS:
1. Melegítsd fel a sütőt 175 Celsius fokra. Bélelj ki sütőpapírral 2 tepsit.
2. Egy közepes serpenyőben olvaszd meg a vajat. Vedd le a tűzről, öntsd hozzá a kókuszreszeléket, és fakanállal alaposan keverd össze.
3. Keverőtálban, konyhai robottal, közepes fordulattal verd fel a tojást. Szórd bele a cukrot, és gyors fordulattal keverd addig, míg kivilágosodik és könnyű nem lesz. Óvatosan vegyítsd össze a vajjal bevont kókuszreszeléket és a cukorral felvert tojást.
4. A tésztából teáskanállal pottyants kis adagokat a sütőpapírral kibélelt tepsibe, egymástól kb. 2-3 cm-nyi távolságra. Finoman lapítsd le őket. Süsd 7-10 percig, míg aranyos színt nem kapnak. Vedd ki a tepsit a sütőből, és azonnal szórd meg a tengeri só pehellyel, hogy még ráragadjon. Csúsztasd le a sütőpapírt a sütikkel együtt a tepsiről, és tedd rácsra hűlni. Amint kihűltek, légmentes élelmiszer tartóban rakd a hűtőbe vagy mélyhűtőbe, hogy ne veszítsék el a frissességüket.
A kókuszliszt a dió fehér belsejéből készül az egyik legkülönlegesebb gluténmentes liszt: állagában a búzafinomlisztre hasonlít, főzés során viszont rengeteg folyadékot vesz fel, többszörösére dagad. Ennek a lisztnek rendkívül magas a rost-, kalcium- és magnéziumtartalma, és a benne lévő kalória sem csekély, de ennek ellenére nagyon egészséges. Hiszen a magas rosttartalomnak köszönhetően kevés az emészthető szénhidrát benne, nem emeli hirtelen a vércukrot, sőt a benne levő zsírok, még a koleszterinszintedet is jótékonyan befolyásolják.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- 17 olaj, amit így érdemes használni a konyhában
- Szénhidrát, zsír, fehérje: Milyen arányban fogyaszd a makrotápanyagokat?
- Valóban annyira egészséges a kókuszzsír? Tények és tévhitek
- Melyik olaj mire való?