Ma már egyértelmű, hogy az étkezéssel elfogyasztott zsírok típusa fontosabb, mint a mennyisége. Ám az egészségesnek kikiáltott olajokkal – köztük a kókuszzsírral – kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban.

Valóban annyira egészséges a kókuszzsír? Tények és tévhitek

Manapság egyre inkább terjednek – elsősorban nem kellőképpen hiteles internetes források alapján – a kókuszzsír széles körű egészségvédő, sőt sok esetben gyógyító, megelőző hatásairól szóló írások. Azonban a legtöbb, a tudományos bizonyítékok hiányában, nem megalapozott állításokat tartalmaz.

 

Kókuszzsír vagy kókuszolaj?

Mindkét elnevezés helyes, a különbséget a szobahőmérséklet eltérő fogalma okozza. A kókuszzsír hazánkban szilárd, de a kókuszpálma termőhelyén, a trópusokon folyékony halmazállapotú.

 

A kókuszzsír szív- és érrendszerre kifejtett hatása

A nagy telítetlenzsírsav-tartalmú étrendekkel összehasonlítva a kókuszolaj révén a telített zsírsavakban gazdag étrendek a klinikai vizsgálatokban a különböző népességcsoportok körében azt mutatták, hogy nőtt az összes és az LDL koleszterin szintje, de közben a HDL koleszteriné is. Kedvezőbb hatás volt megfigyelhető az összes, tehát az LDL és a HDL koleszterint tekintve is, amennyiben a kókuszolajat részben vagy teljes egészében telítetlenzsírsav-forrásokkal helyettesítették.

 

A kókuszzsír testtömegre, testösszetételre kifejtett hatása

Csak kevés, emberekkel folytatott vizsgálat született, amely a kókuszzsír és a testzsírcsökkenés közötti kapcsolatot elemezte. Egy kis létszámú pilot vizsgálat azt mutatta, hogy a szűz kókuszolajat fogyasztó férfiak körében jelentős csökkenés következett be a derékkörfogatban hat hét után. A kutatás eredményét árnyalja az a kép, hogy igen kis létszámmal folytatták le, kontrollcsoport nélkül. Egy randomizált, kettős vak klinikai kutatásban a kókuszolajjal, illetve a szójababolajjal való kiegészítés hatását vizsgálták elhízott nők körében, csökkentett energiatartalmú étrend követése, valamint napi 50 perc séta mellett. A két csoport között nem találtak különbséget a testtömegben, ellenben a kókuszolajat fogyasztó csoportban a derékkörfogat jelentős mértékben csökkent. Tekintve, hogy ez a vizsgálat is kis létszámmal zajlott, nem elégséges a hosszú távú következtetések megfogalmazására.

 

A kókuszzsír emésztőrendszerre kifejtett hatása

A kókuszzsírban található MCT-zsírsavak előnye, hogy a máj által termelt – a zsírok emésztését segítő – epe, valamint a hasnyálmirigy által termelt és a zsírok lebontásában részt vevő lipáz enzim hiánya esetén is átjutnak a bélnyálkahártya sejtjein. Ennek köszönhetően zsíremésztési, zsírfelszívódási zavarok (például hasnyálmirigy-gyulladás, epekő, gyulladásos bélbetegségek) esetén jól alkalmazható. Az MCT-zsírsavak révén a kókuszolaj zsíremésztési, zsírfelszívódási zavarral együtt járó betegségek (májbetegségek, idült hasnyálmirigy-gyulladás, gyulladásos bélbetegségek: colitis ulcerosa, Crohn-betegség) diétás kezelésében alkalmazható, illetve roborálás céljából javasolható a felhasználása. Valamint akkor, ha az emésztőrendszer érintettsége révén könnyen emészthető zsiradékforrás adása válik szükségessé az alultápláltság megelőzésére.

A kókuszolaj kizárólagos zsiradékforrásként történő alkalmazása azonban nem javasolt, inkább az étrendben felhasznált zsiradékok változatosabbá tételére alkalmas!

 

Egyéb hatások

Nincs olyan kutatás, amely közvetlenül értékeli a kókuszolaj hatásait az Alzheimer-kórt, a cukorbetegséget vagy a pajzsmirigy működését illetően. Habár az interneten elérhető olyan tanulmány említése, amely az étrend kókuszolajjal való kiegészítése által a HIV-vel fertőzött/AIDS-ben szenvedő emberek jobb tápláltsági állapotáról szól, ilyen kutatást nem közöltek a hivatalos, lektorált szakirodalmi adatbázisokban!

 

A két fő típusa

A kókuszolajnak két fő típusa van, a szűz, illetve a szűrt. A szűz kókuszolaj édes, diós ízű, jól illik salátákhoz, halakhoz. Könnyen szilárdul, ezért használat előtt érdemes kicsit felmelegíteni.

 

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ)

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink