A különböző diétákról, fogyókúrákról számos információ kering a köztudatban, így aki rászánja magát, hogy belevágjon egy súlycsökkentő programba, néha bizony csak kapkodja a fejét. Tényleg mellőzni kell az összes szénhidrátot az étrendből? A napi többszöri étkezés valóban fokozza az anyagcserét? Segítünk, hogy választ kapjon a kérdéseire.

Diétamítoszok nyomában

 1. MÍTOSZ: Este hat után tilos enni

A vacsora időpontját a lefekvés ideje határozza meg. Táplálkozási szakértők szerint a legjobb, ha a nap utolsó étkezését 3-4 órával lefekvés előtt fogyasztja el. A 18 órai vacsora egyébként sem állja meg a helyét: a legtöbben ekkor még otthon sincsenek, nemhogy a vacsorájukat fogyasztanák. Az azonban valóban nem mindegy, hogy mit eszik ebben az időintervallumban. Kerülje a cukrot, a finomított szénhidrátokat tartalmazó ételeket. Az engedélyezett táplálékokból is mértékkel fogyasszon, különben éjszaka nem tud aludni, ugyanis a szervezet az emésztésre fordítja az energiát. De az is fontos, hogy korgó gyomorral ne feküdjön le. Ha éhes, a szervezete „bepánikol”, és tartalékolni kezd, rontva a fogyókúra sikerét.

2. MÍTOSZ: A napi többszöri étkezés fokozza az anyagcserét

A vércukorszint egyensúlya miatt érdemes gyakrabban és kevesebbet enni. Az anyagcsere sebességének teljesen mindegy, hogy hány alkalommal étkezik egy nap, ha a kalóriabevitel ugyanakkora. Ráadásul a folyamatos, szinte összefüggő étkezés túlterhelheti az emésztőrendszert is. A legjobb, ha három főétkezésre és két kisebb, köztes étkezésre osztja be a megengedett kalóriamennyiséget.

3. MÍTOSZ: A szénhidrát a legnagyobb ellenség

A test a működéséhez szükséges energiát szénhidrátokból, zsírokból és fehérjékből nyeri. Szénhidrátokra tehát a szervezetnek szüksége van. Az azonban nem mindegy, hogy milyen szénhidrátokat fogyaszt. Kerülje az egyszerű, finomított szénhidrátokat (fehér lisztet, cukrot és a belőlük készült ételeket), mert ezek nem tartalmaznak a szervezet számára hasznos tápanyagokat, és gyorsan emelik a vércukorszintet. Az összetett szénhidrátok magas vitamin-, ásványianyag- és rosttartalmuk miatt az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás legfontosabb elemei közé tartoznak.

4. MÍTOSZ: Az egyetlen megoldás a drasztikus kalóriacsökkentés

A hirtelen, nagy mennyiségű kalóriamegvonás csak szenvedést okoz, a pluszkilók nem fognak gyorsan eltűnni. Sőt a szervezet egy idő után megszokja a kevesebb kalória bevitelét, ebből próbál gazdálkodni, miközben a súlyfelesleg makacsul tartja magát. A fogyáshoz nem elég csökkenteni a bevitt kalória mennyiségét, fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres mozgás is.

5. MÍTOSZ: A diétás tartós élelmiszerek segítenek a fogyásban

A legtöbb ilyen élelmiszer alacsony kalóriatartalmú ugyan, de sajnos a szükséges tápanyagokat nem tartalmazza. Ehelyett általában tele van nátriummal és egyéb mesterséges összetevőkkel. A diétája során lehetőleg kerülje ezeket az élelmiszereket, és fogyasszon minél több friss zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonából készült ételt.

6. MÍTOSZ: A zsírok ártalmasak

Csakúgy, mint a szénhidrátoknál, itt is különbséget kell tenni „jó” és „rossz” zsírok között. A „jó” zsírokra szüksége van a szervezetnek, és a súlycsökkentést is segítik. Egyrészt ezek a zsírok képesek lekötni, közömbösíteni a testben található felesleges savakat, másrészt pedig a zsír jobb üzemanyag, mint a szénhidrát vagy a fehérje. Zsír égetésével hatszor több energiához jut a szervezet, miközben kevesebb salakanyag termelődik.

7. MÍTOSZ: A rengeteg víz fogyasztása segíti a fogyást

Sokszor, amikor úgy gondolja, hogy éhes, valójában csak dehidratált a szervezete és folyadékra van szüksége. A szervezet hidratáltságát nagyon fontos megőrizni, de a túlzott vízfogyasztás nem feltétlenül segíti a fogyást. Ha étkezés közben is állandóan vizet kortyolgat, csökkentheti egyes emésztőenzimek munkáját, nehezítve a fogyást.

Ezek is érdekelhetnek

Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.