1. MÍTOSZ: Este hat után tilos enni
A vacsora időpontját a lefekvés ideje határozza meg. Táplálkozási szakértők szerint a legjobb, ha a nap utolsó étkezését 3-4 órával lefekvés előtt fogyasztja el. A 18 órai vacsora egyébként sem állja meg a helyét: a legtöbben ekkor még otthon sincsenek, nemhogy a vacsorájukat fogyasztanák. Az azonban valóban nem mindegy, hogy mit eszik ebben az időintervallumban. Kerülje a cukrot, a finomított szénhidrátokat tartalmazó ételeket. Az engedélyezett táplálékokból is mértékkel fogyasszon, különben éjszaka nem tud aludni, ugyanis a szervezet az emésztésre fordítja az energiát. De az is fontos, hogy korgó gyomorral ne feküdjön le. Ha éhes, a szervezete „bepánikol”, és tartalékolni kezd, rontva a fogyókúra sikerét.
2. MÍTOSZ: A napi többszöri étkezés fokozza az anyagcserét
A vércukorszint egyensúlya miatt érdemes gyakrabban és kevesebbet enni. Az anyagcsere sebességének teljesen mindegy, hogy hány alkalommal étkezik egy nap, ha a kalóriabevitel ugyanakkora. Ráadásul a folyamatos, szinte összefüggő étkezés túlterhelheti az emésztőrendszert is. A legjobb, ha három főétkezésre és két kisebb, köztes étkezésre osztja be a megengedett kalóriamennyiséget.
3. MÍTOSZ: A szénhidrát a legnagyobb ellenség
A test a működéséhez szükséges energiát szénhidrátokból, zsírokból és fehérjékből nyeri. Szénhidrátokra tehát a szervezetnek szüksége van. Az azonban nem mindegy, hogy milyen szénhidrátokat fogyaszt. Kerülje az egyszerű, finomított szénhidrátokat (fehér lisztet, cukrot és a belőlük készült ételeket), mert ezek nem tartalmaznak a szervezet számára hasznos tápanyagokat, és gyorsan emelik a vércukorszintet. Az összetett szénhidrátok magas vitamin-, ásványianyag- és rosttartalmuk miatt az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás legfontosabb elemei közé tartoznak.
4. MÍTOSZ: Az egyetlen megoldás a drasztikus kalóriacsökkentés
A hirtelen, nagy mennyiségű kalóriamegvonás csak szenvedést okoz, a pluszkilók nem fognak gyorsan eltűnni. Sőt a szervezet egy idő után megszokja a kevesebb kalória bevitelét, ebből próbál gazdálkodni, miközben a súlyfelesleg makacsul tartja magát. A fogyáshoz nem elég csökkenteni a bevitt kalória mennyiségét, fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres mozgás is.
5. MÍTOSZ: A diétás tartós élelmiszerek segítenek a fogyásban
A legtöbb ilyen élelmiszer alacsony kalóriatartalmú ugyan, de sajnos a szükséges tápanyagokat nem tartalmazza. Ehelyett általában tele van nátriummal és egyéb mesterséges összetevőkkel. A diétája során lehetőleg kerülje ezeket az élelmiszereket, és fogyasszon minél több friss zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonából készült ételt.
6. MÍTOSZ: A zsírok ártalmasak
Csakúgy, mint a szénhidrátoknál, itt is különbséget kell tenni „jó” és „rossz” zsírok között. A „jó” zsírokra szüksége van a szervezetnek, és a súlycsökkentést is segítik. Egyrészt ezek a zsírok képesek lekötni, közömbösíteni a testben található felesleges savakat, másrészt pedig a zsír jobb üzemanyag, mint a szénhidrát vagy a fehérje. Zsír égetésével hatszor több energiához jut a szervezet, miközben kevesebb salakanyag termelődik.
7. MÍTOSZ: A rengeteg víz fogyasztása segíti a fogyást
Sokszor, amikor úgy gondolja, hogy éhes, valójában csak dehidratált a szervezete és folyadékra van szüksége. A szervezet hidratáltságát nagyon fontos megőrizni, de a túlzott vízfogyasztás nem feltétlenül segíti a fogyást. Ha étkezés közben is állandóan vizet kortyolgat, csökkentheti egyes emésztőenzimek munkáját, nehezítve a fogyást.