A különböző diétákról, fogyókúrákról számos információ kering a köztudatban, így aki rászánja magát, hogy belevágjon egy súlycsökkentő programba, néha bizony csak kapkodja a fejét. Tényleg mellőzni kell az összes szénhidrátot az étrendből? A napi többszöri étkezés valóban fokozza az anyagcserét? Segítünk, hogy választ kapjon a kérdéseire.

Diétamítoszok nyomában

 1. MÍTOSZ: Este hat után tilos enni

A vacsora időpontját a lefekvés ideje határozza meg. Táplálkozási szakértők szerint a legjobb, ha a nap utolsó étkezését 3-4 órával lefekvés előtt fogyasztja el. A 18 órai vacsora egyébként sem állja meg a helyét: a legtöbben ekkor még otthon sincsenek, nemhogy a vacsorájukat fogyasztanák. Az azonban valóban nem mindegy, hogy mit eszik ebben az időintervallumban. Kerülje a cukrot, a finomított szénhidrátokat tartalmazó ételeket. Az engedélyezett táplálékokból is mértékkel fogyasszon, különben éjszaka nem tud aludni, ugyanis a szervezet az emésztésre fordítja az energiát. De az is fontos, hogy korgó gyomorral ne feküdjön le. Ha éhes, a szervezete „bepánikol”, és tartalékolni kezd, rontva a fogyókúra sikerét.

2. MÍTOSZ: A napi többszöri étkezés fokozza az anyagcserét

A vércukorszint egyensúlya miatt érdemes gyakrabban és kevesebbet enni. Az anyagcsere sebességének teljesen mindegy, hogy hány alkalommal étkezik egy nap, ha a kalóriabevitel ugyanakkora. Ráadásul a folyamatos, szinte összefüggő étkezés túlterhelheti az emésztőrendszert is. A legjobb, ha három főétkezésre és két kisebb, köztes étkezésre osztja be a megengedett kalóriamennyiséget.

3. MÍTOSZ: A szénhidrát a legnagyobb ellenség

A test a működéséhez szükséges energiát szénhidrátokból, zsírokból és fehérjékből nyeri. Szénhidrátokra tehát a szervezetnek szüksége van. Az azonban nem mindegy, hogy milyen szénhidrátokat fogyaszt. Kerülje az egyszerű, finomított szénhidrátokat (fehér lisztet, cukrot és a belőlük készült ételeket), mert ezek nem tartalmaznak a szervezet számára hasznos tápanyagokat, és gyorsan emelik a vércukorszintet. Az összetett szénhidrátok magas vitamin-, ásványianyag- és rosttartalmuk miatt az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás legfontosabb elemei közé tartoznak.

4. MÍTOSZ: Az egyetlen megoldás a drasztikus kalóriacsökkentés

A hirtelen, nagy mennyiségű kalóriamegvonás csak szenvedést okoz, a pluszkilók nem fognak gyorsan eltűnni. Sőt a szervezet egy idő után megszokja a kevesebb kalória bevitelét, ebből próbál gazdálkodni, miközben a súlyfelesleg makacsul tartja magát. A fogyáshoz nem elég csökkenteni a bevitt kalória mennyiségét, fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres mozgás is.

5. MÍTOSZ: A diétás tartós élelmiszerek segítenek a fogyásban

A legtöbb ilyen élelmiszer alacsony kalóriatartalmú ugyan, de sajnos a szükséges tápanyagokat nem tartalmazza. Ehelyett általában tele van nátriummal és egyéb mesterséges összetevőkkel. A diétája során lehetőleg kerülje ezeket az élelmiszereket, és fogyasszon minél több friss zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonából készült ételt.

6. MÍTOSZ: A zsírok ártalmasak

Csakúgy, mint a szénhidrátoknál, itt is különbséget kell tenni „jó” és „rossz” zsírok között. A „jó” zsírokra szüksége van a szervezetnek, és a súlycsökkentést is segítik. Egyrészt ezek a zsírok képesek lekötni, közömbösíteni a testben található felesleges savakat, másrészt pedig a zsír jobb üzemanyag, mint a szénhidrát vagy a fehérje. Zsír égetésével hatszor több energiához jut a szervezet, miközben kevesebb salakanyag termelődik.

7. MÍTOSZ: A rengeteg víz fogyasztása segíti a fogyást

Sokszor, amikor úgy gondolja, hogy éhes, valójában csak dehidratált a szervezete és folyadékra van szüksége. A szervezet hidratáltságát nagyon fontos megőrizni, de a túlzott vízfogyasztás nem feltétlenül segíti a fogyást. Ha étkezés közben is állandóan vizet kortyolgat, csökkentheti egyes emésztőenzimek munkáját, nehezítve a fogyást.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink