Karfiolrizs, tojás, zöldségfélék, hús és fűszerek. Ezek a hozzávalók játsszák a főszerepet az alábbi receptekben. 30 percen belül mindhárom egyszerű, de tápláló fogás elkészül, a lényeg az, hogy például a húst kis darabokra vágjuk, így gyorsabban át fog főni.
Zöldséges-tojásos sült karfiolrizs
Hozzávalók (3 személyre):
1 fej karfiol
1 tk olívaolaj
½ fej vöröshagyma
1-1 db piros, zöld és sárga kaliforniai paprika
150 g gomba
2 tk só
2 tk őrölt bors
3 db tojás
Elkészítése:
1. A karfiol leveleit távolítsuk el, majd szedjük a zöldséget rózsáira, és alaposan mossuk, majd szárítgassuk meg. Tegyük a karfiolrózsákat konyhai aprítóba, és dolgozzuk addig, míg morzsalékos, rizsszerű állagú nem lesz. (Figyeljünk, hogy ne aprítsuk túl, mert akkor nem morzsalékos, hanem pépes lesz!) Tegyük félre, akár öntsük egy tiszta törlőruhára, hogy kiengedhessen magából minden nedvességet.
2. Az olívaolajat hevítsük fel egy serpenyőben, és közepes lángon pirítsuk rajta puhára az apróra vágott hagymát, valamint a feldarabolt paprikát, hagymát, Ízesítsük sóval, borssal, majd adjuk hozzá a karfiolrizst. Főzzük 3-4 percig, majd a karfiolos-zöldséges keveréket húzzuk a fakanállal az edény széle felé, hogy a serpenyő közepe szabadon maradjon, ide öntsük bele a feltört és elkevert tojásokat, és csak a tojásos részt néha megkevergetve hagyjuk a tűzön addig, míg a rántotta megsül. Végül keverjük össze az egészet.
DF-tipp: Tálaláskor megszórhatod egy kevés reszelt parmezánnal.
Tarts húsmentes napot! 3 vegetáriánus recept szakértőnktől
Szezámmagos csirkés karfiolrizzsel
Hozzávalók (3 személyre):
1 fej karfiol
1 db csirkemellfilé
1-2 ek olívaolaj
150 g zöldborsó (lehet mirelit is)
120 g sárgarépa
2 ek szójaszósz
őrölt bors
3 db tojás
2 ek szezámmag
Elkészítése:
1. A karfiol leveleit távolítsuk el, majd szedjük a zöldséget rózsáira, és alaposan mossuk, majd szárítgassuk meg. Tegyük a karfiolrózsákat konyhai aprítóba, és dolgozzuk addig, míg morzsalékos, rizsszerű állagú nem lesz. Tegyük félre, akár öntsük egy tiszta törlőruhára, hogy kiengedhessen magából minden folyadékot.
2. A csirkemellet mossuk, tisztítsuk meg, majd vágjuk kis darabokra. Egy nagyobb teflonserpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, és kevergetve pároljuk rajta fehéredésig a húst. Ekkor adjuk hozzá a borsót (ha mirelitet használunk, előtte hagyjuk felengedni), a kis kockákra vágott sárgarépát, a szójaszószt és ízlés szerinti mennyiségű őrölt borsot. Kevergessük, amíg a folyadék majdnem teljesen elpárolog, majd jöhet a zöldséghez a karfiolrizs. Főzzük még 3-4 percig.
3. A húsos-zöldséges keveréket húzzuk a fakanállal az edény széle felé úgy, hogy a serpenyő közepe szabadon maradjon, ide öntsük bele a feltört és elkevert tojásokat, és csak a tojásos részt néha megkevergetve készítsünk rántottát. Aztán forgassuk össze az egészet, végül keverjük bele a szezámmagot.
DF-tipp: A még frissebb ízélmény jegyében tálald friss, apróra vágott petrezselyemzölddel meghintve, paradicsomsalátával.
Még több recept karfiollal, a fogyni vágyók kedvencével
Sült karfiolrizs fokhagymás húsfalatokkal
Hozzávalók (3 személyre):
1 fej karfiol
2 ek olívaolaj
2 nagyobb szelet sovány sertéskaraj
3-4 gerezd fokhagyma
½ fej vöröshagyma
1-1 tk só és őrölt fekete bors
2 ek szójaszósz
50 g méz
1 marék apróra vágott újhagyma
Elkészítése:
1. A karfiol leveleit távolítsuk el, majd szedjük a zöldséget rózsáira, és alaposan mossuk, szárítgassuk meg. Mehet a zöldség a konyhai aprítóba, és dolgozzuk addig, míg morzsalékos, rizsszerű állagú nem lesz. Most is figyeljünk, hogy ne aprítsuk túl, ne legyen túl pépes. Tegyük félre.
2. A sertéshúst mossuk meg, vágjuk kis darabokra. Teflonserpenyőben, a felhevített olajon pirítsuk a húst fehéredésig, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, a sót, a borsot, a szójaszószt és a mézet, aztán kevergetve süssük addig, míg a mártás barnulni nem kezd.
3. Adjuk hozzá a karfiolrizst, és főzzük még 3-4 percig. Ahogy a fenti recepteknél is, húzzuk félre a húsos karfiolrizst, hogy középen szabadon maradjon a serpenyő. Öntsük bele a feltört, elkevert tojásokat, és kevergessük, amíg a rántotta el nem készül. Ekkor keverjük össze az egészet, végül pedig forgassuk hozzá az apróra vágott újhagymát.
7 tartalmas rakott karfiol, amivel az egész család jóllakik