A karfiolrizs finom diétás köret, nagyszerűen bevethető a rizs vagy a tészta helyett. Mutatunk három gyors egytálvariációt, ami kiválóan passzolhat akár a testsúlycsökkentő étrendbe is.

Fogyókúrás egytálételek 30 perc alatt a karfiolrizs főszereplésével

Karfiolrizs, tojás, zöldségfélék, hús és fűszerek. Ezek a hozzávalók játsszák a főszerepet az alábbi receptekben. 30 percen belül mindhárom egyszerű, de tápláló fogás elkészül, a lényeg az, hogy például a húst kis darabokra vágjuk, így gyorsabban át fog főni.

 

zöldséges karfiolrizs

Fotó: Shutterstock

Zöldséges-tojásos sült karfiolrizs

Hozzávalók (3 személyre):

1 fej karfiol

1 tk olívaolaj

½ fej vöröshagyma

1-1 db piros, zöld és sárga kaliforniai paprika

150 g gomba

2 tk só

2 tk őrölt bors

3 db tojás

 

Elkészítése:

1. A karfiol leveleit távolítsuk el, majd szedjük a zöldséget rózsáira, és alaposan mossuk, majd szárítgassuk meg. Tegyük a karfiolrózsákat konyhai aprítóba, és dolgozzuk addig, míg morzsalékos, rizsszerű állagú nem lesz. (Figyeljünk, hogy ne aprítsuk túl, mert akkor nem morzsalékos, hanem pépes lesz!) Tegyük félre, akár öntsük egy tiszta törlőruhára, hogy kiengedhessen magából minden nedvességet.

2. Az olívaolajat hevítsük fel egy serpenyőben, és közepes lángon pirítsuk rajta puhára az apróra vágott hagymát, valamint a feldarabolt paprikát, hagymát, Ízesítsük sóval, borssal, majd adjuk hozzá a karfiolrizst. Főzzük 3-4 percig, majd a karfiolos-zöldséges keveréket húzzuk a fakanállal az edény széle felé, hogy a serpenyő közepe szabadon maradjon, ide öntsük bele a feltört és elkevert tojásokat, és csak a tojásos részt néha megkevergetve hagyjuk a tűzön addig, míg a rántotta megsül. Végül keverjük össze az egészet.

DF-tipp: Tálaláskor megszórhatod egy kevés reszelt parmezánnal.

 

Tarts húsmentes napot! 3 vegetáriánus recept szakértőnktől

 

csirkés karfiolrizs

Fotó: Shutterstock

Szezámmagos csirkés karfiolrizzsel

Hozzávalók (3 személyre):

1 fej karfiol

1 db csirkemellfilé

1-2 ek olívaolaj

150 g zöldborsó (lehet mirelit is)

120 g sárgarépa

2 ek szójaszósz

őrölt bors

3 db tojás

2 ek szezámmag

 

Elkészítése:

1. A karfiol leveleit távolítsuk el, majd szedjük a zöldséget rózsáira, és alaposan mossuk, majd szárítgassuk meg. Tegyük a karfiolrózsákat konyhai aprítóba, és dolgozzuk addig, míg morzsalékos, rizsszerű állagú nem lesz. Tegyük félre, akár öntsük egy tiszta törlőruhára, hogy kiengedhessen magából minden folyadékot.

2. A csirkemellet mossuk, tisztítsuk meg, majd vágjuk kis darabokra. Egy nagyobb teflonserpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, és kevergetve pároljuk rajta fehéredésig a húst. Ekkor adjuk hozzá a borsót (ha mirelitet használunk, előtte hagyjuk felengedni), a kis kockákra vágott sárgarépát, a szójaszószt és ízlés szerinti mennyiségű őrölt borsot. Kevergessük, amíg a folyadék majdnem teljesen elpárolog, majd jöhet a zöldséghez a karfiolrizs. Főzzük még 3-4 percig.

3. A húsos-zöldséges keveréket húzzuk a fakanállal az edény széle felé úgy, hogy a serpenyő közepe szabadon maradjon, ide öntsük bele a feltört és elkevert tojásokat, és csak a tojásos részt néha megkevergetve készítsünk rántottát. Aztán forgassuk össze az egészet, végül keverjük bele a szezámmagot.

DF-tipp: A még frissebb ízélmény jegyében tálald friss, apróra vágott petrezselyemzölddel meghintve, paradicsomsalátával.

 

Még több recept karfiollal, a fogyni vágyók kedvencével

 

Sült karfiolrizs fokhagymás húsfalatokkal

Hozzávalók (3 személyre):

1 fej karfiol

2 ek olívaolaj

2 nagyobb szelet sovány sertéskaraj

3-4 gerezd fokhagyma

½ fej vöröshagyma

1-1 tk só és őrölt fekete bors

2 ek szójaszósz

50 g méz

1 marék apróra vágott újhagyma

 

Elkészítése:

1. A karfiol leveleit távolítsuk el, majd szedjük a zöldséget rózsáira, és alaposan mossuk, szárítgassuk meg. Mehet a zöldség a konyhai aprítóba, és dolgozzuk addig, míg morzsalékos, rizsszerű állagú nem lesz. Most is figyeljünk, hogy ne aprítsuk túl, ne legyen túl pépes. Tegyük félre.

2. A sertéshúst mossuk meg, vágjuk kis darabokra. Teflonserpenyőben, a felhevített olajon pirítsuk a húst fehéredésig, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, a sót, a borsot, a szójaszószt és a mézet, aztán kevergetve süssük addig, míg a mártás barnulni nem kezd.

3. Adjuk hozzá a karfiolrizst, és főzzük még 3-4 percig. Ahogy a fenti recepteknél is, húzzuk félre a húsos karfiolrizst, hogy középen szabadon maradjon a serpenyő. Öntsük bele a feltört, elkevert tojásokat, és kevergessük, amíg a rántotta el nem készül. Ekkor keverjük össze az egészet, végül pedig forgassuk hozzá az apróra vágott újhagymát.

 

7 tartalmas rakott karfiol, amivel az egész család jóllakik

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.
Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.
Alma és mogyoróvaj: az egyik legjobb nasi, ha diétázol
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!

Ajánlataink