A morzsasüti, avagy crumble az egyik legegyszerűbb desszert. Gyümölcsök és morzsa összesütve – a végeredmény pedig egyszerre ropogós (a tésztának köszönhetően) és puha (a megpárolódott gyümölcs miatt). És miért pont epres morzsasüti? Továbbra is arra biztatunk mindenkit, hogy amíg tart az eperszezon, használjuk ki!
És miért egészséges a szamóca? Gazdag C-vitaminban, vértisztító és gyulladáscsökkentő hatású, segít megelőzni a rák kialakulását, és remek alapanyaga a tisztítókúráknak.
Az epres morzsasüti többi alaphozzávalója ebben az esetben a zabpehely, valamint a darált mandula, ennek köszönhetően akár a ráérős reggeleken tápláló, egészséges napindító főétkezésnek is kiváló.
Epres morzsasüti
Hozzávalók (6 adaghoz):
200 g darált mandula
100 g margarin vagy kókuszzsír
4 ek zabpehely
1 ek nyírfacukor
500 g eper
Elkészítése:
1. Az epret mossuk meg, szedjük ki a zöld szárát, majd szükség szerint vágjuk félbe a gyümölcsszemeket.
2. A darált mandulát keverjük össze a zabpehellyel, a nyírfacukorral, majd az ujjhegyeinkkel morzsoljuk össze a kockákra vágott margarinnal vagy kanalanként a kókuszzsírral.
3. Morzsoljuk a tésztát az előkészített eperre, majd süssük az édességet 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig.
Elkészítési idő: 30 perc
Tippek:
- A fenti egy alaprecept, de az ízesítés tekintetében még számos trükk bevethető: az epret például meg lehet szórni reszelt gyömbérrel, fahéjjal, némi citromlével vagy vaníliaaromával.
- Aki nem fogyókúrázik, az mindenképpen próbálja ki ezt az édességet egy kevés vaníliafagyival megbolondítva!
- Darált mandula helyett természetesen megfelelő a mandulaliszt is.
- Eper helyett elkészíthető többek között bármilyen bogyós gyümölccsel, almával, szilvával.
- Az epres morzsasüti még különlegesebb lesz, ha az epret rebarbarával párosítjuk.