Fahéj
Egy cukorbetegséggel foglalkozó tanulmány szerint már napi egy teáskanál fahéj növelheti a szervezet súlycsökkentő képességét, normalizálódhat a vércukorszint, és a szénhidrátok feldolgozását is elősegíti. mindemellett a fahéj jó hatással van a magas koleszterinszintre is. mindezt csekély, ésszerű mennyiséggel is elősegíthetjük. Fontos tudni azonban, hogy a fahéjtartalmú termékek túlzott fogyasztása hordozhat veszélyeket, főként a kisgyermekek és a várandós anyák számára. Ugyanis a benne található kumarin májkárosodást és vérzékenységet okozhat. a túladagolás étrendkiegészítőként használt fahéjtabletta szedésével fordulhat elő. a fahéj és fahéjtartalmú termékek átlagos, mértékletes fogyasztása biztonságos.
Cayenne-i paprika
A cayenne-i paprikában található kapszaicin nevű anyagot már régóta vizsgálják, ugyanis zsírégető képessége kiváló. Perricone doktor, a híres Perricone-diéta atyja szerint a kapszaicin úgy működik, mint egy étvágycsökkentő. Más kutatók szerint is a fűszer növeli a zsír oxidációját, csúcsra járatja az energiafelhasználást. Aki nem szereti a csípőset, szedje kapszula formájában.
Fekete bors
Több tucat egészségügyi előnnyel jár, ha minél többet használjuk ezt a hétköznapinak gondolt fűszert. Javítja az emésztést, elősegíti a tápanyagok felszívódását. Komoly mértékben fokozza a zsíranyagcserét, még több órával a fogyasztása után is. Frissen hatékonyabb, mint az előre őrölt változat.
Mustármag
A mustármag szintén növeli az anyagcserét és lehetővé teszi, hogy a szervezet gyorsabban égesse el a zsírt. Egy teáskanál mustármag 20-25 százalékkal hatékonyabbá teszi az anyagcserét.
Gyömbér
A gyömbér sokoldalú növény, például hatékony vízhajtó, de javítja a gyomor mobilitását, csökkenti a gázosodást, és nagyon jó hatással van az emésztésre is. Fontos tudni, hogy akadályozhatja a véralvadást, így ha vérhígítót szed, mindenképpen beszéljen a kezelőorvosával.
Koriander
A koriander gyakori összetevője az indiai fűszerkeverékeknek, nálunk talán kevésbé népszerű. Viszont kimutatták róla, hogy serkenti az anyagcserét. A növényben található kémiai vegyületekkel együtt a méreganyagok is eltávoznak a szervezetből. Segíti az inzulinelválasztást, csökkenti a vércukorszintet és állatkísérletekben növelte a fogyást is.
Petrezselyem
Egészségügyi értéke nemcsak a magas C-vitamin- és karotintartalmában rejlik – mely értékeket egyedül a paprika közelíti meg a zöldségnövények közül –, hanem igen magas ásványianyag-tartalmában is. Olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segítik megszüntetni az inzulinérzékenységet, illetve késleltetik a cukorbetegség kialakulását.
Ginzeng
Csökkenti a vércukorszintet és javítja az immunfunkciókat, segíti a testsúlygyarapodást. Serkenti a vérkeringést, így gyorsíthatja a gyógyulást bizonyos állapotokban. Javítja a szexuális teljesítményt is mind a nőknél, mind a férfiaknál.
Szegfűszeg
Mint sok más fűszer a listán, a szegfűszeg is felgyorsítja az anyagcserét és segít a szervezetnek még több kalóriát égetni. A gyógyászatban főként csíraölőként és érzéstelenítőként használják. Már egy csepp is hatékonyan csillapítja a fogfájást, tisztítja sebeinket és nyugtatja a viszkető rovarcsípést.