A nyárban a szabadság, a napsütés és a vízpart mellett van még egy igazán remek dolog. Ez pedig a sok friss gyümölcs, amelynek végre szezonja van. Érnek a barackok, a cseresznye, az eperből pedig sosem elég. A gyümölcsök ráadásul nem csak finomak, de egészségesek is. Bármilyen diétába könnyedén beilleszthetők.

Gyümölcsszezon – ITT A FOGYÁS IDEJE!

A LEGNAGYOBB SZTÁROK

Szilva

Magas a magnézium- és a rosttartalma, de elsősorban a bélműködés serkentésében van komoly szerepe.

Cseresznye

Nagyon könnyen emészthető gyümölcs, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Az egyik legjobb vértisztító.

Eper

Magas a rosttartalma, kiegyensúlyozza az emésztést. Nagyon erős antioxidáns hatást tulajdonítanak neki, tehát komoly szerepe van a sejtek védelmében.

Szőlő

A szénhidrát- és a cukortartalma egy kicsit magasabb annál, amit a gyümölcsöknél átlagosan megszoktunk, ennek ellenére érdemes fogyasztani. Rosttartalma magas, B-vitaminokban gazdag, és kiváló C-vitamin-forrás.

Sárgadinnye

Édes, lédús gyümölcs, csillapítja az édesség utáni vágyat, valamint enyhén vízhajtó. Gazdag kalcium- és vasforrás, ezenkívül tartalmaz magnéziumot, káliumot, nátriumot és foszfort is.

Sárgabarack

Nagyon gazdag B5-vitamin-, valamint rostforrás. Serkenti a bélműködést és elősegíti a zsírsejtek lebontását.

Őszibarack

A gyümölcsök között kivételesen magas a cinktartalma, ami azért fontos, mert vízhajtó hatású. Ezáltal pedig elősegíti a méreganyagok távozását és kiürülését a szervezetből.

Fekete áfonya

Nagyon erős antioxidáns hatással rendelkezik, emellett pedig fontos szerepe van a méregtelenítésben.

GYÜMÖLCSÖZÖN

A diétázók többsége tart a gyümölcsöktől, ugyanis félnek a gyümölcscukor hizlaló hatásától. A gyümölcsök fogyasztását valóban érdemes kontrollálni. Ha azonban étrendünk megfelelően van összeállítva, a fogyasztásuk nem okozhat problémát. Sőt. Segítheti a fogyást, segítheti a méreganyagok távozását a szervezetből és természetes módon salaktalaníthat. Ehhez azonban tudatos és átgondolt étrend szükséges, valamint optimális adagok.

A gyümölcskúra idején a szénhidrátot a gyümölcsökben lévő gyümölcscukor fogja biztosítani. Az alábbi étrendben éppen ezért úgy osztottuk be a gyümölcsfogyasztás időpontjait, hogy a szervezet fokozatosan jusson szénhidráthoz. Érdemes a gyümölcsfogyasztás jelentős részét a reggeli, délelőtti időszakra időzíteni. Ilyenkor lehet csipegetni a magasabb szénhidrát- és cukortartalmú gyümölcsökből, mint például a banán vagy a szőlő. Aki különösen nagy gyümölcskedvelő, délig ne is egyen mást. Így a gyümölcsökben lévő vitaminok és tápanyagok jóval nagyobb mértékben felszívódnak, mintha másfajta ételekkel is keverednének.

Az éhgyomorra fogyasztott gyümölcs igazán egészséges. A lédús, gyümölcscukorban gazdag gyümölcsök elegendő energiát biztosítanak egészen az ebédig, sőt mivel serkentik az emésztést, segítenek a lerakódott káros méreganyagok távozásában. Délben javasolt valamilyen magas proteintartalmú ebédet fogyasztani. Sovány fehér húsokat, halféleségeket. A legjobb friss nyers salátával párosítani ezeket a finomságokat.

Desszertként pedig jöhet valami finom, édes gyümölcs. Ezzel csillapíthatjuk az édesség utáni vágyat. Remek desszert lehet például egy szelet sárgadinnye, egy kis tál cseresznye vagy egy-két szem barack. Ha este gyümölcsöt kívánna, válassza az alacsony szénhidrát- és cukortartalmú bogyós gyümölcsöket.

Segítik az emésztést, magas antioxidáns-tartalmuknak köszönhetően védik a sejteket, és sokkal egészségesebb ezeket nassolni a tévé előtt, mint egy zacskó chipset.

Ezek is érdekelhetnek

Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.