A nyárban a szabadság, a napsütés és a vízpart mellett van még egy igazán remek dolog. Ez pedig a sok friss gyümölcs, amelynek végre szezonja van. Érnek a barackok, a cseresznye, az eperből pedig sosem elég. A gyümölcsök ráadásul nem csak finomak, de egészségesek is. Bármilyen diétába könnyedén beilleszthetők.

Gyümölcsszezon – ITT A FOGYÁS IDEJE!

A LEGNAGYOBB SZTÁROK

Szilva

Magas a magnézium- és a rosttartalma, de elsősorban a bélműködés serkentésében van komoly szerepe.

Cseresznye

Nagyon könnyen emészthető gyümölcs, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Az egyik legjobb vértisztító.

Eper

Magas a rosttartalma, kiegyensúlyozza az emésztést. Nagyon erős antioxidáns hatást tulajdonítanak neki, tehát komoly szerepe van a sejtek védelmében.

Szőlő

A szénhidrát- és a cukortartalma egy kicsit magasabb annál, amit a gyümölcsöknél átlagosan megszoktunk, ennek ellenére érdemes fogyasztani. Rosttartalma magas, B-vitaminokban gazdag, és kiváló C-vitamin-forrás.

Sárgadinnye

Édes, lédús gyümölcs, csillapítja az édesség utáni vágyat, valamint enyhén vízhajtó. Gazdag kalcium- és vasforrás, ezenkívül tartalmaz magnéziumot, káliumot, nátriumot és foszfort is.

Sárgabarack

Nagyon gazdag B5-vitamin-, valamint rostforrás. Serkenti a bélműködést és elősegíti a zsírsejtek lebontását.

Őszibarack

A gyümölcsök között kivételesen magas a cinktartalma, ami azért fontos, mert vízhajtó hatású. Ezáltal pedig elősegíti a méreganyagok távozását és kiürülését a szervezetből.

Fekete áfonya

Nagyon erős antioxidáns hatással rendelkezik, emellett pedig fontos szerepe van a méregtelenítésben.

GYÜMÖLCSÖZÖN

A diétázók többsége tart a gyümölcsöktől, ugyanis félnek a gyümölcscukor hizlaló hatásától. A gyümölcsök fogyasztását valóban érdemes kontrollálni. Ha azonban étrendünk megfelelően van összeállítva, a fogyasztásuk nem okozhat problémát. Sőt. Segítheti a fogyást, segítheti a méreganyagok távozását a szervezetből és természetes módon salaktalaníthat. Ehhez azonban tudatos és átgondolt étrend szükséges, valamint optimális adagok.

A gyümölcskúra idején a szénhidrátot a gyümölcsökben lévő gyümölcscukor fogja biztosítani. Az alábbi étrendben éppen ezért úgy osztottuk be a gyümölcsfogyasztás időpontjait, hogy a szervezet fokozatosan jusson szénhidráthoz. Érdemes a gyümölcsfogyasztás jelentős részét a reggeli, délelőtti időszakra időzíteni. Ilyenkor lehet csipegetni a magasabb szénhidrát- és cukortartalmú gyümölcsökből, mint például a banán vagy a szőlő. Aki különösen nagy gyümölcskedvelő, délig ne is egyen mást. Így a gyümölcsökben lévő vitaminok és tápanyagok jóval nagyobb mértékben felszívódnak, mintha másfajta ételekkel is keverednének.

Az éhgyomorra fogyasztott gyümölcs igazán egészséges. A lédús, gyümölcscukorban gazdag gyümölcsök elegendő energiát biztosítanak egészen az ebédig, sőt mivel serkentik az emésztést, segítenek a lerakódott káros méreganyagok távozásában. Délben javasolt valamilyen magas proteintartalmú ebédet fogyasztani. Sovány fehér húsokat, halféleségeket. A legjobb friss nyers salátával párosítani ezeket a finomságokat.

Desszertként pedig jöhet valami finom, édes gyümölcs. Ezzel csillapíthatjuk az édesség utáni vágyat. Remek desszert lehet például egy szelet sárgadinnye, egy kis tál cseresznye vagy egy-két szem barack. Ha este gyümölcsöt kívánna, válassza az alacsony szénhidrát- és cukortartalmú bogyós gyümölcsöket.

Segítik az emésztést, magas antioxidáns-tartalmuknak köszönhetően védik a sejteket, és sokkal egészségesebb ezeket nassolni a tévé előtt, mint egy zacskó chipset.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink