Ha szeretnél fokozatosan és egészségesen lefogyni, mindenképpen szüksége van a szervezetednek fehérjére. Ennek feldolgozásából nyeri ugyanis a tested a megfelelő mennyiségű energiát. A fehérje hiánya a gyerekeknél lelassítja például a növekedést, a felnőtteknél viszont csökkenti az izomtömeget, gyengíti a szívet és az immunrendszert. Mivel a húsok nem tartalmaznak szénhidrátot, remekül használhatod őket a diétádhoz. Ez az ételféle a fehérjén túl elsődleges cink-, kalcium-, vas-, és B-vitamin-forrásunk. De mielőtt nekikezdesz a sütés-főzésnek, ismerj meg néhány alapszabályt:
- Először inkább sovány húsokból válogass! A csirkét, a vadakat, a halat és a pulykát részesítsd előnyben!
- Ha mégis megkívánod a sertést, a combjából készíts valami finomságot, abban van a legkevesebb zsír.
- Egyél egy héten legalább kétszer halat: a pontyban, fogasban, harcsában, busában csak néhány százaléknyi zsír található, és energiatartalmuk 100 kalória/100gramm alatt van.
- Fontos, hogy a húsok elkésztésénél milyen főzési technikát használsz, kerüld a zsírban tocsogó ételeket, inkább párolj, grillezz, és főzz!
- Ne ess túlzásba, mint mindig, itt is az arany középút a lényeg. Egyforma arányban egyél a húsok mellé zöldséget és gyümölcsöt is!
Mi a helyzet a koleszterinnel?
Való igaz, hogy a húsfogyasztás befolyásolja a koleszterinszintet, de mint mindent, egy kis odafigyeléssel ezt is lehet szabályozni, anélkül, hogy le kellene mondanod a húsról. Az orvostudomány mai állása szerint, a magas koleszterinszint leginkább a génektől függ. De ha valaki túlzásba viszi az állati eredetű zsírok és az egyszerű cukrok bevitelét, és emellett mozgásszegény életmódot is folytat, akkor előbb vagy utóbb magas lesz a koleszterinszintje. Ha az értékeid magasak, mindenképpen kerüld a zsíros húsokat, bensőségeket, szalonnát, töpörtyűt, húskészítményeket is!
Fehérje a húson túl:
Ha nem csak húsokkal szeretnél fehérjékhez jutni, esetleg a vegetáriánus étkezés mellett tetted le a voksod, akkor a következő ételek is nagyszerű forrásai ennek a tápanyagnak: A hüvelyesek, mint a babfélék, különösen a fekete bab, lencse. Az olajos magvak: például dió, mandula, pisztácia, pekándió. A szója és szójakészítmények: tofu, szójatej, tempeh.
Erre ügyelj!
Sajnos a hentesáruk nagy része rengeteg zsírt tartalmaz ezért, bánj velük óvatosan! A felvágottakkal és más előre elkészített húsból készült termékek címkéjét sem árt, ha vásárlás előtt alaposan átböngészed. A legtöbbjükhöz ugyanis gyártás során cukrot kevernek, ami nem igazán tesz jót a diétádnak. Ráadásul az ízfokozókat sem baj, ha elkerülöd, mert a mesterséges adalékanyagok bizony sok galibát okozhatnak a szervezetedben.
húsféle |
kcal |
fehérje(g) |
zsír (g) |
Bárány |
200 |
19,7 |
12,7 |
Birka |
316 |
16,9 |
26,4 |
Borjú |
123 |
19,5 |
4,5 |
Csirke, comb |
136 |
20,9 |
5,2 |
Csirkemell |
112 |
24,7 |
1 |
Kacsa, pecsenye |
191 |
19 |
12 |
Liba |
392 |
16 |
35 |
Marha, bélszín |
121 |
19 |
4,4 |
Marha, felsál |
249 |
17 |
19 |
Marha, hátszín, magas |
240 |
19 |
17,2 |
Marha, hátszín, lapos |
231 |
15 |
18 |
Marha, tarja |
140 |
20 |
6 |
Őz |
105 |
20,8 |
1,9 |
Pulyka |
174 |
20,5 |
9,5 |
Sertéscombszelet, karaj |
163 |
21 |
8,1 |
Sertéscsülök |
337 |
16 |
29 |
Sertésdagadó |
441 |
12 |
42 |
Sertéslapocka |
295 |
17,5 |
23,9 |
Szarvas |
123 |
20,7 |
3,9 |
Tyúk |
140 |
19 |
6,5 |
Vaddisznó |
112 |
21,6 |
2,4 |
Vadkacsa |
124 |
22,7 |
3,1 |