Ha lehunyod a szemed, mi jut elsőre eszedbe egy mennyei ebédről? Egy frissen sült csirkecomb? Egy omlós marhahús szelet? Milyen jó, hogy egyikről sem kell lemondanod a diétád alatt.

Húsimádók figyelem! Mit ehetsz, ha diétázol?

Ha szeretnél fokozatosan és egészségesen lefogyni, mindenképpen szüksége van a szervezetednek fehérjére. Ennek feldolgozásából nyeri ugyanis a tested a megfelelő mennyiségű energiát. A fehérje hiánya a gyerekeknél lelassítja például a növekedést, a felnőtteknél viszont csökkenti az izomtömeget, gyengíti a szívet és az immunrendszert. Mivel a húsok nem tartalmaznak szénhidrátot, remekül használhatod őket a diétádhoz. Ez az ételféle a fehérjén túl elsődleges cink-, kalcium-, vas-, és B-vitamin-forrásunk. De mielőtt nekikezdesz a sütés-főzésnek, ismerj meg néhány alapszabályt:

  • Először inkább sovány húsokból válogass! A csirkét, a vadakat, a halat és a pulykát részesítsd előnyben!
  • Ha mégis megkívánod a sertést, a combjából készíts valami finomságot, abban van a legkevesebb zsír.
  • Egyél egy héten legalább kétszer halat: a pontyban, fogasban, harcsában, busában csak néhány százaléknyi zsír található, és energiatartalmuk 100 kalória/100gramm alatt van.
  • Fontos, hogy a húsok elkésztésénél milyen főzési technikát használsz, kerüld a zsírban tocsogó ételeket, inkább párolj, grillezz, és főzz!
  • Ne ess túlzásba, mint mindig, itt is az arany középút a lényeg. Egyforma arányban egyél a húsok mellé zöldséget és gyümölcsöt is!

Mi a helyzet a koleszterinnel?

Való igaz, hogy a húsfogyasztás befolyásolja a koleszterinszintet, de mint mindent, egy kis odafigyeléssel ezt is lehet szabályozni, anélkül, hogy le kellene mondanod a húsról. Az orvostudomány mai állása szerint, a magas koleszterinszint leginkább a génektől függ. De ha valaki túlzásba viszi az állati eredetű zsírok és az egyszerű cukrok bevitelét, és emellett mozgásszegény életmódot is folytat, akkor előbb vagy utóbb magas lesz a koleszterinszintje. Ha az értékeid magasak, mindenképpen kerüld a zsíros húsokat, bensőségeket, szalonnát, töpörtyűt, húskészítményeket is!

Fehérje a húson túl:

Ha nem csak húsokkal szeretnél fehérjékhez jutni, esetleg a vegetáriánus étkezés mellett tetted le a voksod, akkor a következő ételek is nagyszerű forrásai ennek a tápanyagnak: A hüvelyesek, mint a babfélék, különösen a fekete bab, lencse. Az olajos magvak: például dió, mandula, pisztácia, pekándió. A szója és szójakészítmények: tofu, szójatej, tempeh.

Erre ügyelj!

Sajnos a hentesáruk nagy része rengeteg zsírt tartalmaz ezért, bánj velük óvatosan! A felvágottakkal és más előre elkészített húsból készült termékek címkéjét sem árt, ha vásárlás előtt alaposan átböngészed. A legtöbbjükhöz ugyanis gyártás során cukrot kevernek, ami nem igazán tesz jót a diétádnak. Ráadásul az ízfokozókat sem baj, ha elkerülöd, mert a mesterséges adalékanyagok bizony sok galibát okozhatnak a szervezetedben.

húsféle

kcal

fehérje(g)

zsír (g)

Bárány

200

19,7

12,7

Birka

316

16,9

26,4

Borjú

123

19,5

4,5

Csirke, comb

136

20,9

5,2

Csirkemell

112

24,7

1

Kacsa, pecsenye

191

19

12

Liba

392

16

35

Marha, bélszín

121

19

4,4

Marha, felsál

249

17

19

Marha, hátszín, magas

240

19

17,2

Marha, hátszín, lapos

231

15

18

Marha, tarja

140

20

6

Őz

105

20,8

1,9

Pulyka

174

20,5

9,5

Sertéscombszelet, karaj

163

21

8,1

Sertéscsülök

337

16

29

Sertésdagadó

441

12

42

Sertéslapocka

295

17,5

23,9

Szarvas

123

20,7

3,9

Tyúk

140

19

6,5

Vaddisznó

112

21,6

2,4

Vadkacsa

124

22,7

3,1

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.