Ha lehunyod a szemed, mi jut elsőre eszedbe egy mennyei ebédről? Egy frissen sült csirkecomb? Egy omlós marhahús szelet? Milyen jó, hogy egyikről sem kell lemondanod a diétád alatt.

Húsimádók figyelem! Mit ehetsz, ha diétázol?

Ha szeretnél fokozatosan és egészségesen lefogyni, mindenképpen szüksége van a szervezetednek fehérjére. Ennek feldolgozásából nyeri ugyanis a tested a megfelelő mennyiségű energiát. A fehérje hiánya a gyerekeknél lelassítja például a növekedést, a felnőtteknél viszont csökkenti az izomtömeget, gyengíti a szívet és az immunrendszert. Mivel a húsok nem tartalmaznak szénhidrátot, remekül használhatod őket a diétádhoz. Ez az ételféle a fehérjén túl elsődleges cink-, kalcium-, vas-, és B-vitamin-forrásunk. De mielőtt nekikezdesz a sütés-főzésnek, ismerj meg néhány alapszabályt:

  • Először inkább sovány húsokból válogass! A csirkét, a vadakat, a halat és a pulykát részesítsd előnyben!
  • Ha mégis megkívánod a sertést, a combjából készíts valami finomságot, abban van a legkevesebb zsír.
  • Egyél egy héten legalább kétszer halat: a pontyban, fogasban, harcsában, busában csak néhány százaléknyi zsír található, és energiatartalmuk 100 kalória/100gramm alatt van.
  • Fontos, hogy a húsok elkésztésénél milyen főzési technikát használsz, kerüld a zsírban tocsogó ételeket, inkább párolj, grillezz, és főzz!
  • Ne ess túlzásba, mint mindig, itt is az arany középút a lényeg. Egyforma arányban egyél a húsok mellé zöldséget és gyümölcsöt is!

Mi a helyzet a koleszterinnel?

Való igaz, hogy a húsfogyasztás befolyásolja a koleszterinszintet, de mint mindent, egy kis odafigyeléssel ezt is lehet szabályozni, anélkül, hogy le kellene mondanod a húsról. Az orvostudomány mai állása szerint, a magas koleszterinszint leginkább a génektől függ. De ha valaki túlzásba viszi az állati eredetű zsírok és az egyszerű cukrok bevitelét, és emellett mozgásszegény életmódot is folytat, akkor előbb vagy utóbb magas lesz a koleszterinszintje. Ha az értékeid magasak, mindenképpen kerüld a zsíros húsokat, bensőségeket, szalonnát, töpörtyűt, húskészítményeket is!

Fehérje a húson túl:

Ha nem csak húsokkal szeretnél fehérjékhez jutni, esetleg a vegetáriánus étkezés mellett tetted le a voksod, akkor a következő ételek is nagyszerű forrásai ennek a tápanyagnak: A hüvelyesek, mint a babfélék, különösen a fekete bab, lencse. Az olajos magvak: például dió, mandula, pisztácia, pekándió. A szója és szójakészítmények: tofu, szójatej, tempeh.

Erre ügyelj!

Sajnos a hentesáruk nagy része rengeteg zsírt tartalmaz ezért, bánj velük óvatosan! A felvágottakkal és más előre elkészített húsból készült termékek címkéjét sem árt, ha vásárlás előtt alaposan átböngészed. A legtöbbjükhöz ugyanis gyártás során cukrot kevernek, ami nem igazán tesz jót a diétádnak. Ráadásul az ízfokozókat sem baj, ha elkerülöd, mert a mesterséges adalékanyagok bizony sok galibát okozhatnak a szervezetedben.

húsféle

kcal

fehérje(g)

zsír (g)

Bárány

200

19,7

12,7

Birka

316

16,9

26,4

Borjú

123

19,5

4,5

Csirke, comb

136

20,9

5,2

Csirkemell

112

24,7

1

Kacsa, pecsenye

191

19

12

Liba

392

16

35

Marha, bélszín

121

19

4,4

Marha, felsál

249

17

19

Marha, hátszín, magas

240

19

17,2

Marha, hátszín, lapos

231

15

18

Marha, tarja

140

20

6

Őz

105

20,8

1,9

Pulyka

174

20,5

9,5

Sertéscombszelet, karaj

163

21

8,1

Sertéscsülök

337

16

29

Sertésdagadó

441

12

42

Sertéslapocka

295

17,5

23,9

Szarvas

123

20,7

3,9

Tyúk

140

19

6,5

Vaddisznó

112

21,6

2,4

Vadkacsa

124

22,7

3,1

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink