A cöliákia egy öröklődő betegség, élethosszon át tartott gluténmentes diétát igényel. Gluténérzékenységben a gluténtartalmú alapanyagokat nem képes feldolgozni a szervezet, amely hosszú távon a vékonybélbolyhok pusztulását okozza, felszívódási és emésztőszervrendszeri problémák kíséretében. Szerencsére már sok gluténmentes termék könnyíti meg a betegek életét, de nem árt ezeknél a termékeknél sem az egészséges táplálkozás alapjait figyelembe vennünk, a kényelmi termékek helyett a feldolgozatlan változatokat válasszuk többször! Egy termék akkor lehet gluténmentes, ha 1 kg-ban maximum 20 mg glutént tartalmaz.
A piskótatekercshez:
- 4db tojás
- 4ek eritrit
- 0.5csom sütőpor
- 0.5mk fahéj
- 2ek rizsliszt
- 2ek kukoricaliszt
A töltelékhez:
- 6ek cukormentes baracklekvár
- 0.5mk fahéj
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk, az eritritet elfelezzük, a felét a sárgájához, a felét a fehérjéhez adjuk, és mindkettőt habosra verjük. A sütőporral és a fahéjjal elkevert kétféle lisztet a sárgájába szitáljuk, közben folyamatosan keverjük. Végül a felvert tojáshabot lazán belekeverjük. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Kb. 10 percig sütjük, és még melegen, a papírral együtt feltekerjük, és úgy hagyjuk hűlni. Ha kihűlt, kitekerjük, megkenjük a fahéjjal elkevert baracklekvárral, ismét feltekerjük, majd felszeleteljük. Tálaláskor meghintjük porrá őrölt eritrittel. Ha szeretnél még több gluténmentes finomság receptjével megismerkedni, látogass el a mindmegette.hu oldalra.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Kávés panna cotta
- Krémsajtos brownie
- Kókuszos teljes kiőrlésű palacsinta
- Kókuszos-banános chiapuding