A salátákról nagy általánosságban elmondható, hogy egészségesek. Csak azon múlik, hogy miből készülnek. Mert saláta a zöld saláta is, és saláta a majonézes burgonya is. Ez utóbbitól azonban aligha fogunk lefogyni.

Jó és rossz döntések - Mi legyen a salátában?

Salátát enni jó. Jó, ha egy könnyű ebédre vagy vacsorára vágyunk, remek választás, ha diétázni szeretnénk, de ha nem ügyelünk a rejtett összetevőkre, akkor nem biztos, hogy a jó irányba mozdul a mérleg nyelve. Akár magunk készítjük, akár rendeljük vagy étteremben esszük, mindig legyünk tisztában azzal, hogy pontosan mi is került a tányérunkra.

Fehérje

A fehérje elengedhetetlen, ha salátát fogyasztunk. a zöldségek mellett ugyanis a fehérje az, ami által a saláta laktatóvá válhat. Nem mindegy azonban, hogy milyen minőségű a fehérje. Sokszor ugyanis a húsféléket túl sok zsírban vagy bő olajban sütik ki, ezáltal magas lesz a saláta zsírtartalma. Gyakran panírozott hússzeletekkel vagy szalonnával ízesítik a salátákat, ami szintén nem előnyös. Jó választás lehet a grillezett csirke- vagy pulykamell, a tofu, egy-két tojás, valamilyen hal vagy tonhal. Vegetáriánusok hüvelyesekkel vagy gombával helyettesíthetik a húsféléket.

Zöld saláta

Jégsaláta, zöld saláta. a leg gyakoribb salátaalap. nem rossz választás, de érdemes kiegészíteni valamilyen sötét színű salátafélével. Ilyen a madárbegysaláta, a rukkola, a kelkáposzta vagy a bébi spenót. Ezeknek a zöldségeknek nagyon magas a vitamin- és a tápanyagtartalmuk, rostban és vízben gazdagok, így nagyon jól laktatnak, telítenek.

Sajt

Leginkább az éttermekben kapható vagy a rendelt saláták esetében szokott gondot okozni a sajt mennyisége. A legtöbb helyen nagy adag sajttal próbálják kompenzálni a hiányos húsmennyiséget. Ezáltal azonban nem csak zsírban, de kalóriában is gazdaggá teszik a salátát. amennyiben nem szívesen mond le a sajtról, akkor se tegyen 4-5 dekagrammnál vagy egykét teáskanálnyi mennyiségnél többet a salátára. Ez esetben is válassza a zsírszegény sajtokat, mint a feta, a mozzarella vagy a cheddar.

Zöldséghalom

Igyekezzen minél színesebb salátát készíteni. A nyers zöldségek rostban és vízben gazdagok, alaposan meg kell rágni őket, úgy könnyebben emészthetők. Használjon sárgarépát, paradicsomot, kaliforniai paprikát, kígyóuborkát. Csak az olyan magas keményítőtartalmú zöldségekkel legyen óvatos, mint a burgonya vagy a kukorica. Ezek ugyanis viszonylag sok kalóriát tartalmaznak.

Gyümölcsök

Ne feledkezzen meg a gyümölcsökről sem. Ha a salátába egy kis gyümölcsöt csempész, azzal kielégítheti az édes ízek iránti sóvárgását. a gyümölcs pluszpikantériát ad a salátának a zöldségek és a hús mellett. Apróra vágott alma, körte vagy ananász bármilyen zöldség- és húsféléhez illeszkedik. Ha nem lenne kéznél friss gyümölcs, egy kis maroknyi aszalt gyümölccsel is megbolondíthatja a salátáját.

Ropogós feltétek

Bizony, a sós pálcikák, pirítósszeletek, krutonok nem csak rejtett zsírokat, de rejtett sót és bőséges kalóriamennyiséget is tartalmazhatnak. Ha egy saláta a megfelelő módon van összeállítva, akkor ilyesféle feltétekre nincsen szükség. Ha mégis rágcsálna mellé valami szénhidrátot, fogyasszon tejes kiőrlésű lapkenyeret vagy pirítson meg 2 szelet teljes kiőrlésű, lehetőleg magvas kenyeret.

Öntetek

Egy rosszul megválasztott öntettel teljesen tönkre lehet tenni egy salátát. Sajnos a legtöbb öntet túl zsíros és kalóriában gazdag. Ha étteremben fogyaszt salátát, soha ne engedje leönteni, kérje külön az öntetet. Tartózkodjon a zsíros, tejszínes vagy tejfölös öntetektől. Mindig kérdezze meg, miből keverték ki a dresszinget. Soha ne tegyen két evőkanálnyi mennyiségnél több szószt a salátára.

Kerülje az előre csomagolt öntetet vagy legalább győződjön meg arról, hogy zsírszegény-e. Ha saját kezűleg készíti a salátát, öntet gyanánt használjon optimális mennyiségű olívaolajat, joghurtot, citromot vagy balzsamecetet.

Ezek is érdekelhetnek

Diétázol? Készítsd el a tökéletes hamis palacsintát reggelire
Ha diétázol, de nem akarsz lemondani a palacsintáról, itt a megoldás: a hamis palacsinta gyors, egészséges és bűntudatmentes reggeli vagy uzsonna minden napra
Wall Pilates kezdőknek és haladóknak – 15 perc a teljes tested átmozgatásához
A fal stabil támaszt nyújt, így a gyakorlatok biztonságosabbak és könnyebben kivitelezhetők, kezdőknek és haladóknak egyaránt.
PCOS és gyermekvállalás: Van remény? Van remény!
A PCOS vagy más néven policisztás ovárium szindróma egy különösen gyakori nőgyógyászati betegség, amely nagyon sok nőt érint világszerte, mégis rengetegen tabuként kezelik. Különösen azok, akik gyermekvállalási nehézségektől küzdenek.
Az új gasztrotrend: adj egy kovászt, kapsz egy barátot!
Október 16-án ünnepli a világ az Élelmezési Világnapot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozás, az élelmezésbiztonság és a fenntartható élelmiszerrendszerek fontosságára.
A brownie, amit nyugodt szívvel ehetsz – cukor nélkül is csábítóan finom
A brownie az a desszert, aminek egyszerűen nehéz ellenállni – most pedig elkészítheted a diétás, cukormentes változatát is. Puhán szaftos, csokisan gazdag, mégis könnyed és bűntudatmentes – pont olyan, amilyenre mindig is vágytál.
Ha imádod Dua Lipa zenéjét és izzasztó otthoni kardióra vágysz, ezeket ki kell próbálnod!
Összegyűjtöttünk három szuper cardió edzést, különböző hosszúságban – így attól függően választhatsz, mennyi időd van, és mennyire szeretnéd izzasztani magad:
Unod a salátát? Ezzel a zöldséggel turbózd a fogyást!
A cékla nemcsak színével varázsolja el az embert, hanem az egyik legtáplálóbb és legdiétásabb zöldség is. Mindössze 40 kalória van 100 grammban, miközben tele van rosttal, antioxidánsokkal, vassal, folsavval és gyulladáscsökkentő hatású fitonutriensekkel.
Mire kell figyelni a pajzsmirigy diétánál?
Akár alulműködésről, túlműködésről vagy autoimmun eredetű problémáról van szó, az étrend nagyban hozzájárulhat a tünetek enyhítéséhez és a pajzsmirigy kezelés sikeréhez.