A salátákról nagy általánosságban elmondható, hogy egészségesek. Csak azon múlik, hogy miből készülnek. Mert saláta a zöld saláta is, és saláta a majonézes burgonya is. Ez utóbbitól azonban aligha fogunk lefogyni.

Jó és rossz döntések - Mi legyen a salátában?

Salátát enni jó. Jó, ha egy könnyű ebédre vagy vacsorára vágyunk, remek választás, ha diétázni szeretnénk, de ha nem ügyelünk a rejtett összetevőkre, akkor nem biztos, hogy a jó irányba mozdul a mérleg nyelve. Akár magunk készítjük, akár rendeljük vagy étteremben esszük, mindig legyünk tisztában azzal, hogy pontosan mi is került a tányérunkra.

Fehérje

A fehérje elengedhetetlen, ha salátát fogyasztunk. a zöldségek mellett ugyanis a fehérje az, ami által a saláta laktatóvá válhat. Nem mindegy azonban, hogy milyen minőségű a fehérje. Sokszor ugyanis a húsféléket túl sok zsírban vagy bő olajban sütik ki, ezáltal magas lesz a saláta zsírtartalma. Gyakran panírozott hússzeletekkel vagy szalonnával ízesítik a salátákat, ami szintén nem előnyös. Jó választás lehet a grillezett csirke- vagy pulykamell, a tofu, egy-két tojás, valamilyen hal vagy tonhal. Vegetáriánusok hüvelyesekkel vagy gombával helyettesíthetik a húsféléket.

Zöld saláta

Jégsaláta, zöld saláta. a leg gyakoribb salátaalap. nem rossz választás, de érdemes kiegészíteni valamilyen sötét színű salátafélével. Ilyen a madárbegysaláta, a rukkola, a kelkáposzta vagy a bébi spenót. Ezeknek a zöldségeknek nagyon magas a vitamin- és a tápanyagtartalmuk, rostban és vízben gazdagok, így nagyon jól laktatnak, telítenek.

Sajt

Leginkább az éttermekben kapható vagy a rendelt saláták esetében szokott gondot okozni a sajt mennyisége. A legtöbb helyen nagy adag sajttal próbálják kompenzálni a hiányos húsmennyiséget. Ezáltal azonban nem csak zsírban, de kalóriában is gazdaggá teszik a salátát. amennyiben nem szívesen mond le a sajtról, akkor se tegyen 4-5 dekagrammnál vagy egykét teáskanálnyi mennyiségnél többet a salátára. Ez esetben is válassza a zsírszegény sajtokat, mint a feta, a mozzarella vagy a cheddar.

Zöldséghalom

Igyekezzen minél színesebb salátát készíteni. A nyers zöldségek rostban és vízben gazdagok, alaposan meg kell rágni őket, úgy könnyebben emészthetők. Használjon sárgarépát, paradicsomot, kaliforniai paprikát, kígyóuborkát. Csak az olyan magas keményítőtartalmú zöldségekkel legyen óvatos, mint a burgonya vagy a kukorica. Ezek ugyanis viszonylag sok kalóriát tartalmaznak.

Gyümölcsök

Ne feledkezzen meg a gyümölcsökről sem. Ha a salátába egy kis gyümölcsöt csempész, azzal kielégítheti az édes ízek iránti sóvárgását. a gyümölcs pluszpikantériát ad a salátának a zöldségek és a hús mellett. Apróra vágott alma, körte vagy ananász bármilyen zöldség- és húsféléhez illeszkedik. Ha nem lenne kéznél friss gyümölcs, egy kis maroknyi aszalt gyümölccsel is megbolondíthatja a salátáját.

Ropogós feltétek

Bizony, a sós pálcikák, pirítósszeletek, krutonok nem csak rejtett zsírokat, de rejtett sót és bőséges kalóriamennyiséget is tartalmazhatnak. Ha egy saláta a megfelelő módon van összeállítva, akkor ilyesféle feltétekre nincsen szükség. Ha mégis rágcsálna mellé valami szénhidrátot, fogyasszon tejes kiőrlésű lapkenyeret vagy pirítson meg 2 szelet teljes kiőrlésű, lehetőleg magvas kenyeret.

Öntetek

Egy rosszul megválasztott öntettel teljesen tönkre lehet tenni egy salátát. Sajnos a legtöbb öntet túl zsíros és kalóriában gazdag. Ha étteremben fogyaszt salátát, soha ne engedje leönteni, kérje külön az öntetet. Tartózkodjon a zsíros, tejszínes vagy tejfölös öntetektől. Mindig kérdezze meg, miből keverték ki a dresszinget. Soha ne tegyen két evőkanálnyi mennyiségnél több szószt a salátára.

Kerülje az előre csomagolt öntetet vagy legalább győződjön meg arról, hogy zsírszegény-e. Ha saját kezűleg készíti a salátát, öntet gyanánt használjon optimális mennyiségű olívaolajat, joghurtot, citromot vagy balzsamecetet.

Ezek is érdekelhetnek

Ezeken az egészségügyi munkahelyeken helyezkedhetsz el a vidéki Magyarországon
Amikor valaki orvosnak tanul, egy idő után eljön a pillanat, amikor választania kell: marad a nagyvárosi nyüzsgésben vagy keres magának egy nyugodtabb, élhetőbb ritmust.
4 kiló mínusz 2 hét alatt? Igen, ezzel a trükkös, tojásos módszerrel!
Már nem kell sokat várnod, és végre megérkezik az igazi strandidő! Ha szeretnél fürdőruhában is magabiztosan tündökölni, akkor ez a kéthetes diéta segíthet abban, hogy akár 4 kilótól is megszabadulj – mindezt éhezés és bonyolult szabályok nélkül.
Ez lesz a kedvenc diétás, nyári sütid: barackos ropogós
Ezt a diétás édességet pillanatok alatt elkészítheted, hidegen és melegen is isteni.
Öt apró szokás, ami segít formában maradni nyáron is
Sokan hiszik, hogy az egészséges életmód csakis napi többórás edzéssel és szigorú diétával érhető el. Pedig a valóság sokkal árnyaltabb: már néhány egyszerű, tudatos szokással is rengeteget tehetünk azért, hogy fittebbnek és energikusabbnak érezzük magunkat.
Anyajegyek: Ártalmatlan bőrelváltozás vagy a bőrrák első jele?
Ha gyanús jeleket tapasztalunk, habozás nélkül forduljunk orvoshoz, mert az időben diagnosztizált elváltozások nagyon jól kezelhetőek. Figyeljünk oda magunkra!
Zsírégetés alvás közben? – 5 hormon, amitől valóban fogysz éjszaka
Kata története: áldozatokkal járt, hogy lefogytam
Előfordul, hogy az elszántság és a belefektetett munka egyszerűen nem elég. Ilyenkor hiába minden diéta, edzés és változtatás, egyszerűen nem mennek le a kilók. Kata esetében a fogyási kudarc egyik oka, a betegségei mellett a sporttal kapcsolatos pszichés gát is volt, így utolsó kísérletként választotta a gyomorkisebbítő műtétet, ami végül hozzájárult testsúlycsökkenéséhez.
Zsírégető saláta? Csak a megfelelő öntet kell hozzá, mutatjuk a receptet
Könnyű, természetes, és pár perc alatt elkészül – próbáld ki, és szeretni fogod!

Ajánlataink