Salátát enni jó. Jó, ha egy könnyű ebédre vagy vacsorára vágyunk, remek választás, ha diétázni szeretnénk, de ha nem ügyelünk a rejtett összetevőkre, akkor nem biztos, hogy a jó irányba mozdul a mérleg nyelve. Akár magunk készítjük, akár rendeljük vagy étteremben esszük, mindig legyünk tisztában azzal, hogy pontosan mi is került a tányérunkra.
Fehérje
A fehérje elengedhetetlen, ha salátát fogyasztunk. a zöldségek mellett ugyanis a fehérje az, ami által a saláta laktatóvá válhat. Nem mindegy azonban, hogy milyen minőségű a fehérje. Sokszor ugyanis a húsféléket túl sok zsírban vagy bő olajban sütik ki, ezáltal magas lesz a saláta zsírtartalma. Gyakran panírozott hússzeletekkel vagy szalonnával ízesítik a salátákat, ami szintén nem előnyös. Jó választás lehet a grillezett csirke- vagy pulykamell, a tofu, egy-két tojás, valamilyen hal vagy tonhal. Vegetáriánusok hüvelyesekkel vagy gombával helyettesíthetik a húsféléket.
Zöld saláta
Jégsaláta, zöld saláta. a leg gyakoribb salátaalap. nem rossz választás, de érdemes kiegészíteni valamilyen sötét színű salátafélével. Ilyen a madárbegysaláta, a rukkola, a kelkáposzta vagy a bébi spenót. Ezeknek a zöldségeknek nagyon magas a vitamin- és a tápanyagtartalmuk, rostban és vízben gazdagok, így nagyon jól laktatnak, telítenek.
Sajt
Leginkább az éttermekben kapható vagy a rendelt saláták esetében szokott gondot okozni a sajt mennyisége. A legtöbb helyen nagy adag sajttal próbálják kompenzálni a hiányos húsmennyiséget. Ezáltal azonban nem csak zsírban, de kalóriában is gazdaggá teszik a salátát. amennyiben nem szívesen mond le a sajtról, akkor se tegyen 4-5 dekagrammnál vagy egykét teáskanálnyi mennyiségnél többet a salátára. Ez esetben is válassza a zsírszegény sajtokat, mint a feta, a mozzarella vagy a cheddar.
Zöldséghalom
Igyekezzen minél színesebb salátát készíteni. A nyers zöldségek rostban és vízben gazdagok, alaposan meg kell rágni őket, úgy könnyebben emészthetők. Használjon sárgarépát, paradicsomot, kaliforniai paprikát, kígyóuborkát. Csak az olyan magas keményítőtartalmú zöldségekkel legyen óvatos, mint a burgonya vagy a kukorica. Ezek ugyanis viszonylag sok kalóriát tartalmaznak.
Gyümölcsök
Ne feledkezzen meg a gyümölcsökről sem. Ha a salátába egy kis gyümölcsöt csempész, azzal kielégítheti az édes ízek iránti sóvárgását. a gyümölcs pluszpikantériát ad a salátának a zöldségek és a hús mellett. Apróra vágott alma, körte vagy ananász bármilyen zöldség- és húsféléhez illeszkedik. Ha nem lenne kéznél friss gyümölcs, egy kis maroknyi aszalt gyümölccsel is megbolondíthatja a salátáját.
Ropogós feltétek
Bizony, a sós pálcikák, pirítósszeletek, krutonok nem csak rejtett zsírokat, de rejtett sót és bőséges kalóriamennyiséget is tartalmazhatnak. Ha egy saláta a megfelelő módon van összeállítva, akkor ilyesféle feltétekre nincsen szükség. Ha mégis rágcsálna mellé valami szénhidrátot, fogyasszon tejes kiőrlésű lapkenyeret vagy pirítson meg 2 szelet teljes kiőrlésű, lehetőleg magvas kenyeret.
Öntetek
Egy rosszul megválasztott öntettel teljesen tönkre lehet tenni egy salátát. Sajnos a legtöbb öntet túl zsíros és kalóriában gazdag. Ha étteremben fogyaszt salátát, soha ne engedje leönteni, kérje külön az öntetet. Tartózkodjon a zsíros, tejszínes vagy tejfölös öntetektől. Mindig kérdezze meg, miből keverték ki a dresszinget. Soha ne tegyen két evőkanálnyi mennyiségnél több szószt a salátára.
Kerülje az előre csomagolt öntetet vagy legalább győződjön meg arról, hogy zsírszegény-e. Ha saját kezűleg készíti a salátát, öntet gyanánt használjon optimális mennyiségű olívaolajat, joghurtot, citromot vagy balzsamecetet.