Mondjon nemet: A FAGYIRA ÉS A FAGYASZTOTT JOGHURTRA
Igyon helyettük: SMOOTHIE-T
A tejtermékek a legfontosabb fehérje- és kalciumforrások közé tartoznak, ám sokaknak problémát jelent a tejfogyasztás. Tejallergia esetén a tejben lévő fehérje a bélen keresztül jutva, az egész szervezetre kiható immunválaszt, allergiás reakciót idéz elő. Tejcukor-érzékenységnél a tejben lévő laktóz bontásához szükséges enzim, a laktáz hiányzik vagy csökkent mennyiségben van jelen.
Így a laktóz bontása nem történik meg a vékonybélben. A vastagbélbe jutó bontatlan cukorból az ott lévő baktériumok hatására gázok szabadulnak fel. Gyakori panasz a vizes hasmenés, haspuff adás, szélgörcs. Nyaralás alatt mindenki szívesen fogyaszt fagylaltot, népszerűek a fagyasztott joghurtok is. A pihenést megkeserítő tünetek ellen egy kis odafigyeléssel sokat tehet: készítsen smoothie-t, azaz turmixoljon össze gyümölcsöket és jeget. Megbolondíthatja a smoothie-ját egy kis mandula-, mogyoró- vagy rizstejjel.
Mondjon nemet: A BURGONYACSIPSZRE ÉS A KÉSZ SZÓSZOKRA
Egyen helyettük: ZÖLDSÉGCSIPSZET VAGY NYERS ZÖLDSÉGRUDACSKÁKAT ÉS GUACAMOLÉT
A strandon pihenve vagy akár egy kerti partin is nehéz abbahagyni a burgonyacsipszek mártogatását a különféle készen kapható szószokba. A csipsz nemcsak kalóriadús, de magas a nátriumtartalma is, a szószok pedig rengeteg hozzáadott cukrot, tartósítót és mesterséges színezéket tartalmaznak. Egészsége megóvása érdekében felejtse el a hagyományos csipszeket! Jó választás bármilyen zöldségből – de különösen a kelkáposztából és a karalábéból – készült csipsz vagy a vékony csíkokra szeletelt paprika, zeller, uborka. Ezekhez remekül illik a guacamole, az avokádóból készült pikáns mártogatós.
Mondjon nemet: A HOT DOGRA ÉS A HAMBURGERRE
Egyen helyette: HALAT VAGY CSIRKÉT SALÁTÁVAL
A hot dogban lévő virsliben és kolbászban, a hamburgerek húspogácsáiban rengeteg nátrium van, ami puff aszt. A nyári szabadság alatt is próbálja kerülni a gyors kajákat, fogyasszon sok csirkét és halat. Lehet, hogy többet kell rá várni, de higgye el, megéri. Egy roston sült csirkemell sok-sok zöld salátával tökéletes ebéd vagy vacsora a szabadság alatt is.
Mondjon nemet: A SÓS RÁGCSÁKRA
Egyen helyettük: UBORKÁT
Egyre többen szenvednek gluténérzékenységben. A lisztérzékenység – orvosi nevén cöliákia – a búza, rozs, zab és árpa egyik összetevőjével, a gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység. Gyakori, hogy a cöliákia nem igazolható, de a beteg a gluténérzékenység tüneteit észleli gluténfogyasztást követően: hasfájást, puffadást, székletproblémákat. Ebben az esetben a vékonybél nem károsodik és szövődmények sem lépnek fel, mégis nagyon kellemetlen ez az állapot. Nyaralás alatt nehéz ellenállni a csábító rágcsáknak, pedig könnyen kikerülheti például a krékert, ha uborkaszeleteket fogyaszt. Az uborka akár szendvicsalapként is használható, antioxidánsban gazdag. Értékes hatóanyagai csökkentik a gyulladást és védelmet nyújthatnak a rák ellen.
Mondjon nemet: A SZÓDAVÍZRE
Igyon helyette: ÍZESÍTETT NATÚR VIZET
A nyár kedvelt itala a szörp, ami több okból sem igazán jó választás. Egyrészt sajnos még a gyümölcsszörpök is rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaznak, másrészt a szénsavas italok haspuffadást okoznak; ráadásul a gyümölcsös szénsavas szörpök és üdítők a fogzománcot is károsíthatják. Ha a natúr víz unalmas, bolondítsa meg a frissítőket gyümölccsel, citrommal, málnával, naranccsal, vagy adjon hozzá uborkát és minden esetben mentát. Egészséges szomjoltó a forróságban.