Puffadás, hasi diszkomfortérzet nyaralás alatt – ismerős lehet azoknak is, akik egyébként a hétköznapokon figyelnek a táplálkozásukra. Sajnos a vakáció alatt többször csábulunk el, és fogyasztunk olyan élelmiszereket, melyek gondot okoznak. Összegyűjtöttünk néhány olyan ételt és italt, amelyről jobb, ha nyaralás idején lemondunk, és kínálunk helyettük olyan alternatívát, amelynek fogyasztásával elkerülhetjük a kellemetlen tünetek kialakulását.

Jó választások nyárra

Mondjon nemet: A FAGYIRA ÉS A FAGYASZTOTT JOGHURTRA
Igyon helyettük: SMOOTHIE-T

A tejtermékek a legfontosabb fehérje- és kalciumforrások közé tartoznak, ám sokaknak problémát jelent a tejfogyasztás. Tejallergia esetén a tejben lévő fehérje a bélen keresztül jutva, az egész szervezetre kiható immunválaszt, allergiás reakciót idéz elő. Tejcukor-érzékenységnél a tejben lévő laktóz bontásához szükséges enzim, a laktáz hiányzik vagy csökkent mennyiségben van jelen.

Így a laktóz bontása nem történik meg a vékonybélben. A vastagbélbe jutó bontatlan cukorból az ott lévő baktériumok hatására gázok szabadulnak fel. Gyakori panasz a vizes hasmenés, haspuff adás, szélgörcs. Nyaralás alatt mindenki szívesen fogyaszt fagylaltot, népszerűek a fagyasztott joghurtok is. A pihenést megkeserítő tünetek ellen egy kis odafigyeléssel sokat tehet: készítsen smoothie-t, azaz turmixoljon össze gyümölcsöket és jeget. Megbolondíthatja a smoothie-ját egy kis mandula-, mogyoró- vagy rizstejjel.

Mondjon nemet: A BURGONYACSIPSZRE ÉS A KÉSZ SZÓSZOKRA
Egyen helyettük: ZÖLDSÉGCSIPSZET VAGY NYERS ZÖLDSÉGRUDACSKÁKAT ÉS GUACAMOLÉT

A strandon pihenve vagy akár egy kerti partin is nehéz abbahagyni a burgonyacsipszek mártogatását a különféle készen kapható szószokba. A csipsz nemcsak kalóriadús, de magas a nátriumtartalma is, a szószok pedig rengeteg hozzáadott cukrot, tartósítót és mesterséges színezéket tartalmaznak. Egészsége megóvása érdekében felejtse el a hagyományos csipszeket! Jó választás bármilyen zöldségből – de különösen a kelkáposztából és a karalábéból – készült csipsz vagy a vékony csíkokra szeletelt paprika, zeller, uborka. Ezekhez remekül illik a guacamole, az avokádóból készült pikáns mártogatós.

Mondjon nemet: A HOT DOGRA ÉS A HAMBURGERRE
Egyen helyette: HALAT VAGY CSIRKÉT SALÁTÁVAL

A hot dogban lévő virsliben és kolbászban, a hamburgerek húspogácsáiban rengeteg nátrium van, ami puff aszt. A nyári szabadság alatt is próbálja kerülni a gyors kajákat, fogyasszon sok csirkét és halat. Lehet, hogy többet kell rá várni, de higgye el, megéri. Egy roston sült csirkemell sok-sok zöld salátával tökéletes ebéd vagy vacsora a szabadság alatt is.

Mondjon nemet: A SÓS RÁGCSÁKRA
Egyen helyettük: UBORKÁT

Egyre többen szenvednek gluténérzékenységben. A lisztérzékenység – orvosi nevén cöliákia – a búza, rozs, zab és árpa egyik összetevőjével, a gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység. Gyakori, hogy a cöliákia nem igazolható, de a beteg a gluténérzékenység tüneteit észleli gluténfogyasztást követően: hasfájást, puffadást, székletproblémákat. Ebben az esetben a vékonybél nem károsodik és szövődmények sem lépnek fel, mégis nagyon kellemetlen ez az állapot. Nyaralás alatt nehéz ellenállni a csábító rágcsáknak, pedig könnyen kikerülheti például a krékert, ha uborkaszeleteket fogyaszt. Az uborka akár szendvicsalapként is használható, antioxidánsban gazdag. Értékes hatóanyagai csökkentik a gyulladást és védelmet nyújthatnak a rák ellen.

Mondjon nemet: A SZÓDAVÍZRE
Igyon helyette: ÍZESÍTETT NATÚR VIZET

A nyár kedvelt itala a szörp, ami több okból sem igazán jó választás. Egyrészt sajnos még a gyümölcsszörpök is rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaznak, másrészt a szénsavas italok haspuffadást okoznak; ráadásul a gyümölcsös szénsavas szörpök és üdítők a fogzománcot is károsíthatják. Ha a natúr víz unalmas, bolondítsa meg a frissítőket gyümölccsel, citrommal, málnával, naranccsal, vagy adjon hozzá uborkát és minden esetben mentát. Egészséges szomjoltó a forróságban.

Ezek is érdekelhetnek

Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.