Bár egyre többen figyelnek arra, hogy az ételeik egészséges alapanyagokból készüljenek, még mindig sokan vannak, akiknek a mennyiséggel gondjaik vannak. Sajnos nagyon könnyű „sokat” enni: erre buzdítanak egyebek között a megtakarítást ígérő extra menük, az egyre nagyobb méretű tányérok. Néhány egyszerű trükkel elkerülhető a pluszkalóriák bevitele.

Kevesebbet, egyszerűen

Tálaljon a konyhában!

Ha a konyhában a pultnál adagolja az ételt és nem az étkezőasztalnál, elkerülheti, hogy újra és újra szedjen a tányérjára. Az asztalra csak zöldségeket, salátákat vagy gyümölcsöket tegyen, a főételt – különösen a magas zsír- és szénhidráttartalmú ételeket – mindig hagyja a konyhapulton. Táplálkozási szakértők szerint így akár 15-20 százalékkal csökkentheti az étkezés alatt bevitt kalóriák számát.

Ne takarítson étkezés közben!

Egy tanulmányban az önkéntesek 30 százalékkal több csirkeszárnyat ettek, amikor maguk mögé hajíthatták a csontokat, mint amikor maguk elé halmozták. Persze ez nem azt jelenti, hogy így kell étkezni, viszont a csontokat, a muffin papírját vagy bármilyen, az étkezés alatt keletkezett nem ehető mellékterméket érdemes jól látható helyen – persze külön tányérban – az asztalon hagyni, hogy egy percre se feledhesse, mennyit evett.

Használjon kisebb tányérokat!

Sajnos manapság nem kedvez egyik gyártó sem a diétázóknak: a mélytányérok egyre öblösebbek, a nagytányérok pedig lassan tálca méretűre nőnek. Gyakori, hogy a kistányérok az optimális méretűek a főétel elfogyasztásához. Vegye ezt figyelembe, amikor tálal!

Alkoholt csak az étkezés végén!

A nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás gyakran gátlástalan falásrohamokat okoz. Ha csak egy pohár bort vagy sört szeretne meginni, azt mindenképp érdemes az étkezés végén elkortyolgatni.

Evés közben hallgasson!

Soha ne beszéljen tele szájjal. Ez nem jelenti azt, hogy néma csöndben kell ülni az asztalnál – hiszen a közös étkezések lényege éppen a beszélgetés –, de mindig az beszéljen, aki éppen két harapás között van. Amikor eszik, koncentráljon arra, aki beszél. Ezzel a módszerrel bizonyítottan kevesebb pluszkalória jut a szervezetbe.

Ossza el az ételt a tányéron!

Klasszikus éttermi szabály: ha túl nagy az adag, kezdje azzal az étkezést, hogy megfelezi – harmadolja, negyedeli – az ételt a tányérján. A túlfogyasztás elkerülése érdekében jelölje ki, hogy mennyit eszik meg most, és mennyit fog enni később. Ha végzett a „most” halommal, nyugodtan hajtsa össze a szalvétáját és tegye le az evőeszközöket. A „későbbi” halmot pedig csomagoltassa el.

Ne tévézzen, ne olvasson!

Igaz, néha nagyon nehéz elszakadni a kedvenc sorozattól vagy letenni a könyvet, de étkezés közben ki kell kapcsolni a televíziót – sőt minden mást: számítógépet, telefont, tabletet is –, és búcsút kell venni a könyv szereplőitől is. Étkezés közben az evésre kell koncentrálni, így elkerülhető, hogy többet egyen annál, mint amennyi kalóriára a szervezetének szüksége van.

Gyerekeknek mindig kis adagot!

A gyerekek, különösen az óvodáskorúak hajlamosak arra, hogy hatalmas adagokat halmozzanak a tányérjukra. Beszélje meg a gyerekével, hogy teljesen felesleges bespájzolni: először elégedjen meg akkora mennyiséggel, amit ránézésre el is tud fogyasztani.

Sütés közben rágózzon!

Általában semmi ok nincs arra, hogy sütés közben végigkóstolja a készülő tésztát vagy a sütibe való krémet. A legtöbb recept tökéletes, nem kell percenként ellenőrizni, hogy milyen az íze. Hogy elkerülje a torkoskodást, rágjon mentolos rágót.

Főzés, sütés közben: bébirépa

Ha úgy érzi, mégsem tud ellenállni a csábításnak, helyezzen a keze ügyébe bébirépákat. Jó megoldás lehet rágcsálás helyett egy pohár jeges víz kortyolgatása is.

Ezek is érdekelhetnek

Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.