A finomságok azért tesznek szinte függővé, mert elképesztő pontosan ki van találva, mennyi cukrot, zsírt, miegymást tartalmazzanak, hogy mennyei élvezetet jelentsenek. A gyártók laboratóriumaiban hosszas kísérletezés és kóstolgatás előzi meg a tökéletes íz megalkotását, legyen az keksz, jégkrém, puding vagy bármi. Az ízorgia olyan élményt ad, amit szeretnénk minél gyakrabban átélni, és még ha ideig-óráig ellen is tudunk állni, eljön a pillanat, amikor legyőz bennünket a sóvárgás.
Nem mellesleg, a sóvárgásnak is kulturális gyökerei vannak, nem mindenki ugyanazon ételeket kívánja. Egy tanulmány szerint a japán nők sushira vágyakoznak, a mi fertályunkon komoly hagyománya van a süteménykészítésnek és a péksüteményeknek, így mi inkább az édességek iránt vágyakozunk. Persze vannak, akik vasakarattal kibírják, meg is látszik rajtuk, de a többség nehezen parancsol a kísértésbe vivő gondolatainak. Vajon hogyan lehet ebből az ördögi körből kimászni, hogyan szerezhetjük meg a kontrollt?
Tisztítsuk meg az otthonunkat!
Amíg jégkrém van a fagyasztóban, addig nincs nyugalom, mert előbb-utóbb túl kell esni rajta. A sóvárgás megállításának a legradikálisabb módja, ha nem tartunk otthon semmi felesleges, hizlaló kaját. Ha vásárolni indulunk, tudatosan, lista alapján tegyük. Édesség helyett kevés gyümölcsöt, tésztafélék helyett húsokat, halakat, zöldségeket tegyünk a kosárba.
Tartsuk be az 5 összetevő szabályt!
Mindig olvassuk el a címkét, mit is tartalmaz az étel, amit vásárolni szeretnénk. Ha ötnél több összetevőt sorolnak fel rajta, akkor felejtős. Ezzel a módszerrel elkerülhetjük, hogy hirtelen ötlettől vezérelve finom kekszek vagy csipszek hulljanak a kosárba.
Játsszunk a 3 szín szabállyal
Egy tanulmány szerint az is hasznos ötlet, ha színek alapján válogatunk, és háromnál több szín nem kerül a tányérra. Van benne logika, hiszen a hús már egy szín, a saláta zöldes árnyalatai kettő, és ehhez már csak egy színt választhatunk. Mi legyen? Piros, mint a paradicsom, vagy barna, mint a csoki?
Növeljük a rostbevitelt!
Minden étkezés tartalmazzon rostokban gazdag ételeket is. Lehet ez búzakorpa, chia mag, útifűmaghéj. Ha elszoktunk a babféléktől, érdemes újra összebarátkozni velük, mert nagyon egészségesek és hasznosak. A vörös és fehér babok, a vörös lencse, az adzuki bab- és a csicseriborsó-fogyasztás nemcsak laktat, de hosszú időn át jóllakottan tart, így kisebb az esély a falásrohamra.
Kell a türelem!
A szokások megtörése eltart pár hétig. Ha a munkahelyen 3 óra körül szokott eljönni a mélypont, és akkor kell felkeresni a büfét egy méretes kapucsínóért meg egy sütiért, akkor váltsunk. Amikor már bizseregnek a lábak, álljunk fel, tegyünk egy rövid sétát, és igyunk egy nagy pohár vizet.
Mindig legyen otthon egészséges nass!
Nem kell teljes elvonókúrában élnünk, de célszerű okosan megválogatni, mit tartunk otthon. Nassnak kiváló például a fagyasztott szőlő. Néhány szemet elrágcsálunk, és az édesség iránti vágy máris alábbhagy.