A legfontosabb: a jóllakottság. Ha annyit és úgy eszik, hogy teljesen jóllakjon, akkor a teltségérzet jóval tovább tart, mint ha már eleve éhesen állna fel az asztaltól.
Egyen több alacsony kalória- és magas víztartalmú ételt!
Minden étkezése tartalmazzon nagy mennyiségben magas víztartalmú zöldségeket. Az alacsony kalóriatartalmú ételekben az a jó, hogy többet lehet enni belőlük, mintegy becsapva az agyat az étel mennyiségét illetően. Hiszen tovább tart megrágni, hosszabb lesz az étkezés időtartama is. A reggeli rántotta vagy szendvics mellé tálaljon legalább két-háromféle zöldséget, ebédidőben akár előételként, akár köretként egyen meg egy nagy adag nyers salátát, vacsorára pedig jobb, ha kevés fehérjén és sok nyers zöldségen kívül már nem is eszik mást. Nassolhat is nyers zöldségeket, de remek választás az étkezések között egy-egy joghurt – natúr –, egy főtt tojás vagy két szelet puffasztott rizs. Ezek egyike sem éri el a 100 kalóriát. Tévhit, hogy ugyanezt a hatást elérhetjük az étkezés előtt vagy után elfogyasztott pohárnyi vízzel. Ahhoz, hogy a teltségérzet sokáig megmaradjon, a víznek az ételben benne kell lennie. Az agyban ugyanis külön érzékeljük a szomjúságot és az éhséget. Egy pohár vízzel az agyban csak a szomjúság faktort kapcsoljuk, míg a nyers zöldségek folyadéktartalma az éhséget csökkenti. Ugyanis hosszabb ideig tart az emésztésük, a magas folyadéktartalom pedig eltelíti a gyomrot.
TIPP: Ettől függetlenül nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, naponta legalább 2-2,5 liter tiszta vizet vagy gyógyteát kellene elfogyasztanunk a szervezet teljes hidratálásának érdekében. Az alábbi ételek mintegy 90 százalékban folyadékot tartalmaznak. Tökéletesen alkalmasak arra, hogy megteremtsék és hosszú időre fenntartsák a jóllakottság érzetét.
Egyen több zöldséglevest!
A zöldségek ugyan nem nyersek, de a zöldségléalapú zöldséglevesek hidratálnak, telítenek, ráadásul rostban gazdagok. A gazdag zöldséglé teljesen kitölti a gyomrot, tökéletes választás ebéd előtt, de nagyon jól megállja a helyét vacsoraként is.
Egyen több sötétzöld zöldséget!
A zöld színű zöldségek, mint a sóska, a spenót, a bébispenót, a rukkola, a madárbegy saláta különösen magas rosttartalommal rendelkeznek, fogyasztás során szinte belepuffadnak a gyomorba, hosszú időre teltségérzetet okozva.
Egyen több gyümölcsöt!
Méghozzá olyan magas víztartalmú fajtákat, mint az alma, a narancs, az áfonya, a grépfrút, az őszibarack, az eper és a görögdinnye.
Egyen több alacsony keményítőtartalmú zöldséget!
A spárga, a brokkoli, a karfiol, a paradicsom és a sütőtök nagyon magas rosttartalommal rendelkezik. Amennyiben éppen csak annyira főzi meg őket, hogy még roppanósak és a görögdinnye. Egyen több alacsony keményítőtartalmú zöldséget! A spárga, a brokkoli, a karfiol, a paradicsom és a sütőtök nagyon magas rosttartalommal rendelkezik. Amennyiben éppen csak annyira főzi meg őket, hogy még roppanósak maradjanak, sokat megőriznek a vitamintartalmukból is.
TIPP: Ha az ebédet levessel vagy nyers salátával kezdi, elegendő lesz, ha a főételből csak egy fél adagot fogyaszt.