A köles egy szuperegészséges gluténmentes gabona, így a diétázók, fogyókúrázok vagy a gluténérzékenyek kiváló alternatív élelmiszerforrása is egyben. Magas fehérjetartalommal bír, lúgosítja a szervezetet, nyugtatja a beleket, emellett zsírégető és immunerősítő hatása is van. Elkészítése nagyon egyszerű, a rizshez hasonlóan vízben kell megfőzni, a receptek pedig rendkívül változatosak, mert sósan és édesen is nagyon finom ételek készíthetőek belőle.
Hozzávalók:
- 25 dkg köles
- 10dkg kókuszreszelék
- 1liter tej
- 6 db tojás
- 5 ek eritrit
- vaníliakivonat
- 1csipet só
- 1 db citrom
- 10 dkg vörösáfonya vagy mazsola
- házi cukormentes lekvár
Elkészítés
- A kölest felöntjük tejjel és mérsékelt lángon, fedő alatt megfőzzük. A tojások sárgáit habosra keverjük a cukorral, amit a köleshez keverünk, majd a masszához adjuk a kókuszreszeléket, a vaníliakivonatot, a megmosott és szárazra törölt citrom reszelt héját és a mazsolát.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a masszához keverjük, majd a tésztát kivajazott tepsibe öntjük.
- Előmelegített, 150°C-os sütőben kb. 1 órán át sütjük. Végül gyümölcslekvárral vagy vaníliasodóval tálaljuk!