Kevesebb helyett egyen többet!
Méghozzá olyan ételeket, amelyek hosszú időn át telítenek. Ehhez olyan finomságokat kell összeválogatnia, amelyek lassan, egyenletesen szívódnak fel. Lássuk, miből egyen többet!
VÍZBEN GAZDAG ÉTELEK
Az alábbi ételek mintegy 90 százalékát a folyadék teszi ki.
LEVESEK
Ügyeljen arra, hogy a leves vízalapú, rántás- és habarásmentes legyen, valamint, hogy egy adag ne tartalmazzon többet 200 kalóriánál. Fogyasszon sok zöldségben gazdag levest.
LEVELES ZÖLDSÉGEK
Iktassa be az étrendjébe akár köretként, akár nassként a leveles zöldségeket, így a fejes salátát, a spenótot, a jégsalátát. Azonban arra figyeljen, hogy zsírszegény öntettel tálalja őket!
GYÜMÖLCSÖK
Leginkább a délelőtt folyamán egyen minél több magas víztartalmú gyümölcsöt, például áfonyát, sárgadinnyét, grépfrútot, narancsot, barackot, epret és görögdinnyét.
KEMÉNYÍTŐMENTES ZÖLDSÉGEK
Salátái nagyobb részét a keményítőmentes zöldségek tegyék ki, mint a spárga, a brokkoli, a sárgarépa, a karfiol, a zeller, az uborka, a paradicsom és a sütőtök.
ROSTBAN GAZDAG ÉTELEK
A rostok mindössze 1,5-2,5 kalóriát tartalmaznak grammonként, míg más szénhidrátok grammonként 4 kalóriát. A rostban gazdag ételek kalóriában szegényebbek, hosszabb időn át telítenek, kordában tartják a vércukorszintet. Teljes kiőrlésű termékek, gyümölcsök, zöldségek és hüvelyesek biztosíthatják.
FEHÉRJE
A fehérje a legjobb választás, ha hosszan tartó teltségérzetet szeretnénk elérni. Lehetőség szerint minden étkezésnek kellene fehérjét tartalmaznia, így biztosítva a jóllakottságot. Fogyasszon sovány fehér húsokat, tenger gyümölcseit, hüvelyeseket és zsírszegény tejtermékeket.
ZSÍROK
Bizonyos mennyiségű zsírra a szervezetnek szüksége van a vitaminok és tápanyagok felszívódásához. Azonban fontos, hogy ne tömény zsírokat fogyasszunk, amelyek hirtelen eltelítenek, de a hatásuk nem tart hosszan. Inkább olyanokat válasszon, amelyek segítik az emésztést.
Válasszon alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, fogyasszon avokádót, süssön olívaolajjal.
MAGVAK
A mogyoró- és diófélék két étkezés között remek nassként szolgálnak. Nagyon magas a rost- és a fehérjetartalmuk, és jó zsírokkal telítettek. A lényeg, hogy kis adagokban fogyassza őket, mert sajnos kalóriában is gazdagok.
Válassza két étkezés között a diót, a mogyorót, a kesu-, a pekándiót. De ízesítheti a salátáit különféle magvakkal, például fenyő- vagy szezámmaggal. A lényeg a porciókontroll. Egy adag mogyoróféle nem lehet nagyobb egy golflabdányi mennyiségnél.