A legtöbb – kiegyensúlyozott és egészséges – diéta jól tartható, különösen, amíg a körülmények megfelelőek, azaz otthon, családi körben esszük meg a magunk összeállította menüt. De mi a helyzet, ha étterembe megyünk? Az étkezés hirtelen aknamezővé válik, hiszen a legtöbb étterem kínálata tápanyagokban, rostokban szegény, viszont sóban, cukorban és más finomított szénhidrátokban bővelkedik. Nem kell aggódni, néhány egyszerű szabály alkalmazásával könnyen tartható a diéta a vendéglátóhelyeken is.

Megingás helyett

1. SZABÁLY EGYEN, AHOGY SZOKOTT

Sokan úgy gondolják, ha egész nap éheznek, akkor semmi baj nem lehet az esti éttermi vacsorával. Ez reális feltételezésnek tűnhet, de sajnos a napközbeni étkezések megvonása valójában szörnyen rossz megoldás. Az éhség ugyanis nagy úr, és estére valószínűleg az olyan ételek is kívánatossá válnak, melyekre nagy eséllyel a diétázó rá sem nézett volna. Azaz könnyebben lecsúszik néhány pirítós a krémleveshez, vagy saláta helyett sült burgonya kerül a tányérra köretként. Fontos tehát, hogyha étteremben vacsorázik, napközben akkor is úgy egyen, mint más napokon. Így egész nap
stabil lesz a vércukorszintje, nem fog falásrohamokat produkálni, és este sem fogja túlenni magát.

2. SZABÁLY OLVASSA EL FIGYELMESEN AZ ÉTLAPOT

Az ételek leírásában választ kaphat arra, hogy vajon jó választás lesz-e az adott étel az ön számára. Biztos, hogy a csíra jó választás, mint ahogy a ropogós bundában sült kelbimbó nem éppen diétás étel. Keressen olyan kifejezéseket, amelyek könnyebb elkészítési módra utalnak, például grillezett, párolt, és kerülje a sült, töltött és hasonló ételeket. Diéta szempontjából nem sok jót ígér a „gazdag” vagy a „krémes” kifejezés sem.

3. SZABÁLY FIGYELJEN ARRA, MI VAN A TÁNYÉRJÁN

Akár otthon, akár étteremben eszik, jó, ha az étel keményítőmentes zöldségeket (például brokkolit, spenótot vagy cukkinit), fehérjét (például csirkét, halat, babot vagy sovány vörös húst), összetett szénhidrátokat (például teljes kiőrlésű gabonát, édesburgonyát vagy teljes kiőrlésű tésztát) tartalmaz. A tápanyagok és vitaminok ilyen kombinációja segíti a kiegyensúlyozott emésztést és hosszabb ideig biztosítja a jóllakottság érzését. Egy étteremben mindig jó választás a grillezett csirkehús édesburgonyával, zöld salátával, esetleg quinoával és/vagy zöldbabbal.

4. SZABÁLY LEGYEN KICSIT ÖNZŐ

Nagyon udvarias dolog végighallgatni az asztaltársai rendelését, de ha nagyobb társasággal van az étteremben, érdemes magához ragadnia a kezdeményezést. Ugyanis a rendelésfelvétel elején még mindenkinek – főleg a pincérnek – több a türelme a „problémás” vendéghez. Ha az utolsók között rendel, könnyen az „azt eszem, amit kapok” csapdájába eshet. Ha elsőként rendel, a többieket is arra ösztönözheti, hogy valami egészségesebbet rendeljenek. Az egészségtudatos választás ugyanis nagyon imponáló és gyakran követésre sarkalló példa.

5. SZABÁLY MERJEN MÓDOSÍTÁSOKAT KÉRNI

Ha úgy látja, hogy néhány apró módosítással az étlapon szereplő étel beilleszthető a diétájába, bátran szóljon a pincérnek. Igazán nem gond kihagyni a sajtot és az öntetet a salátából, esetleg teljes kiőrlésű tésztából tálalni a spagettit. Jó megoldás lehet, ha tésztaételek esetében nem kéri az egész adagot, hanem valamilyen zöldséget választ helyette.

6. SZABÁLY EGY KIS BŰNÖZÉS MEGENGEDETT

Az igazi finomságok, mint például a bor, a remek kenyérfélék, a desszertek meg tudják nehezíteni a diétázók életét. A fogyókúra azonban nem jelenti azt, hogy mindig mindenről le kell mondania. Válasszon ki egyetlen olyan dolgot, amire igazán vágyik, és abból az este folyamán egyen (vagy iszik) akkor is, ha a diétájába nem illik bele.

7. SZABÁLY EGYEN KIS ADAGOKAT

Az, hogy mennyit fogyaszt az ételből, legalább olyan fontos, mint az összetevők listája. Az éttermi adagok általában nagyobbak, mint a hétköznapok során otthon fogyasztottak. Néhol egy-egy tányéron több kalóriát szolgálnak fel, mint a diétázó egész napi adagja! Ha úgy látja, bátran felezze meg az adagját és kérje, hogy a maradékot csomagolják el önnek.

Ezek is érdekelhetnek

Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.