Diétázni, fogyókúrázni nem egyszerű. Nemcsak azért, mert a néha szigorúnak tűnő szabályok betartása nehézkes, de gondoskodni kell arról is, hogy a hűtőben, kamrában mindig legyen néhány olyan alapanyag, amelyekből gyorsan össze tud állítani egy finom ebédet vagy vacsorát. Listánk segítségével feltöltheti hűtőszekrényét.

Mi legyen a hűtőben?

1. BROKKOLI

Igazi vitamin és ásványianyag-bomba. Csökkenti a gyulladásos folyamatokat és a koleszterinszintet, természetes méregtelenítő. Alacsony kalóriatartalmú, viszont rostban igen gazdag, ami segíti a telítettségérzés kialakulását. Sokféleképpen elkészíthető: nyersen, főzve, párolva, sőt grillezve is ehető.

2. ŐRÖLT LENMAG

Gazdag ómega 3 zsírsavakban. Szintén csökkenti a szervezet gyulladásait, segíti a hormonháztartás működését, véd a szívbetegségek, a diabétesz és a depresszió kialakulásától. Rostban gazdag, emésztésserkentő hatású. Mivel az ómega 3 zsírsav a magon belül található, érdemes darált formában fogyasztani. Így már könnyen hozzáadhatja kedvenc turmixához, joghurtjához, gabonapelyhéhez.

3. TELJES KIŐRLÉSŰ LISZT

A teljes kiőrlésű gabonából készült termékek közel annyi kalóriát tartalmaznak, mint a hagyományos készítmények, sőt előfordulhat, hogy még többet is. De a teljes kiőrlésű liszt ásványianyag, nyomelem és laktató ballasztanyag tartalma mégis több: négyszer több rostot, kétszer annyi kalciumot, hatszor annyi magnéziumot és négyszer több cinket tartalmaz, mint a fehér liszt. Ha hűtőszekrényben tárolja, megakadályozhatja az avasodást.

4. GRÁNÁTALMA LEVE

Magas polifenoltartalmának köszönhetően megvédi a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól. Ügyeljen arra, hogy olyan terméket válasszon, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot, hiszen így nemcsak az ital kalóriatartalma nő meg jelentősen, de megszűnik a gyümölcslé szívre és koleszterinszintre gyakorolt jótékony hatása is. Figyeljen azonban, mert a gránátalmalé az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki, és zavarhatja egyes gyógyszerek felszívódását is.

5. LAZAC

Ómega 3 zsírsavban, D-vitaminban gazdag. Segíti a zsírégetést, rendkívül magas a fehérjetartalma. megszünteti a puffadást és a vizesedést, csökkenti a szemek alatti táskákat, energiával tölt fel. Tökéletes húshelyettesítő, fogyasszon lazacot legalább hetente kétszer. Ügyeljen arra, hogy vad, ne pedig tenyésztett lazacot vásároljon.

6. PIROS PAPRIKA

Alacsony kalóriatartalmú, kiváló C-vitamin , béta karotin és folsavforrás. Segíti a fogyókúrát, zsírégető hatású és serkenti az anyagcserét. Nyersen vágja vékony csíkokra és fogyassza alacsony zsírtartalmú krémekhez, mártogatósokhoz vagy kevés olívaolajon süsse meg és kínálja köretként.

7. KÍNAI KEL

Nagy mennyiségű, könnyen emészthető fehérjét tartalmaz, rostban gazdag. Sok benne a C-vitamin és karotin, ásványianyag-tartalma is jelentős. A kínai kel nem csupán főzeléknek jó, hanem sokoldalúan és változatosan felhasználható alapanyag. Kenyér helyett egyen roppanós, zsenge kínai kelleveleket. Lédús és kevés benne a kalória.

8. TOFU

Fontos fehérjeforrás. Kalória, szénhidrát és zsírtartalma alacsony. Jelentős kalcium és foszfortartalma segít a csontritkulás megelőzésében. Semleges íze miatt sósan és édesen is elkészíthető. Érdemes bepácolni, hogy az ízek átjárják. Bátran fogyaszthatják a tejcukor és tejfehérje allergiások, valamint a lisztérzékenyek is.

9. OLÍVAOLAJ

Gazdag egyszeresen telített zsírban és antioxidánsokban, klorofillban és E-vitaminban. Sütésre és salátaöntetnek is felhasználható. Az olívaolajat rendszeresen fogyasztó mediterrán országokban jóval az európai átlag alatt van a szív és érrendszeri megbetegedések száma. Jó energiaforrás, megköti a savakat és hozzájárul a testsúly csökkentéséhez.

10. ALMA

Oldható és oldhatatlan rostot is tartalmaz, amelyek csökkentik az étvágyat. Serkenti az anyagcsere folyamatokat. Természetes cukortartalma csökkenti az édesség utáni vágyat. Értékes vitaminjainak köszönhetően természetes zsírégetőként hat, savai segítik az emésztést és fertőtlenítik a bélcsatornákat.

Ezek is érdekelhetnek

Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.