1. BROKKOLI
Igazi vitamin és ásványianyag-bomba. Csökkenti a gyulladásos folyamatokat és a koleszterinszintet, természetes méregtelenítő. Alacsony kalóriatartalmú, viszont rostban igen gazdag, ami segíti a telítettségérzés kialakulását. Sokféleképpen elkészíthető: nyersen, főzve, párolva, sőt grillezve is ehető.
2. ŐRÖLT LENMAG
Gazdag ómega 3 zsírsavakban. Szintén csökkenti a szervezet gyulladásait, segíti a hormonháztartás működését, véd a szívbetegségek, a diabétesz és a depresszió kialakulásától. Rostban gazdag, emésztésserkentő hatású. Mivel az ómega 3 zsírsav a magon belül található, érdemes darált formában fogyasztani. Így már könnyen hozzáadhatja kedvenc turmixához, joghurtjához, gabonapelyhéhez.
3. TELJES KIŐRLÉSŰ LISZT
A teljes kiőrlésű gabonából készült termékek közel annyi kalóriát tartalmaznak, mint a hagyományos készítmények, sőt előfordulhat, hogy még többet is. De a teljes kiőrlésű liszt ásványianyag, nyomelem és laktató ballasztanyag tartalma mégis több: négyszer több rostot, kétszer annyi kalciumot, hatszor annyi magnéziumot és négyszer több cinket tartalmaz, mint a fehér liszt. Ha hűtőszekrényben tárolja, megakadályozhatja az avasodást.
4. GRÁNÁTALMA LEVE
Magas polifenoltartalmának köszönhetően megvédi a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól. Ügyeljen arra, hogy olyan terméket válasszon, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot, hiszen így nemcsak az ital kalóriatartalma nő meg jelentősen, de megszűnik a gyümölcslé szívre és koleszterinszintre gyakorolt jótékony hatása is. Figyeljen azonban, mert a gránátalmalé az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki, és zavarhatja egyes gyógyszerek felszívódását is.
5. LAZAC
Ómega 3 zsírsavban, D-vitaminban gazdag. Segíti a zsírégetést, rendkívül magas a fehérjetartalma. megszünteti a puffadást és a vizesedést, csökkenti a szemek alatti táskákat, energiával tölt fel. Tökéletes húshelyettesítő, fogyasszon lazacot legalább hetente kétszer. Ügyeljen arra, hogy vad, ne pedig tenyésztett lazacot vásároljon.
6. PIROS PAPRIKA
Alacsony kalóriatartalmú, kiváló C-vitamin , béta karotin és folsavforrás. Segíti a fogyókúrát, zsírégető hatású és serkenti az anyagcserét. Nyersen vágja vékony csíkokra és fogyassza alacsony zsírtartalmú krémekhez, mártogatósokhoz vagy kevés olívaolajon süsse meg és kínálja köretként.
7. KÍNAI KEL
Nagy mennyiségű, könnyen emészthető fehérjét tartalmaz, rostban gazdag. Sok benne a C-vitamin és karotin, ásványianyag-tartalma is jelentős. A kínai kel nem csupán főzeléknek jó, hanem sokoldalúan és változatosan felhasználható alapanyag. Kenyér helyett egyen roppanós, zsenge kínai kelleveleket. Lédús és kevés benne a kalória.
8. TOFU
Fontos fehérjeforrás. Kalória, szénhidrát és zsírtartalma alacsony. Jelentős kalcium és foszfortartalma segít a csontritkulás megelőzésében. Semleges íze miatt sósan és édesen is elkészíthető. Érdemes bepácolni, hogy az ízek átjárják. Bátran fogyaszthatják a tejcukor és tejfehérje allergiások, valamint a lisztérzékenyek is.
9. OLÍVAOLAJ
Gazdag egyszeresen telített zsírban és antioxidánsokban, klorofillban és E-vitaminban. Sütésre és salátaöntetnek is felhasználható. Az olívaolajat rendszeresen fogyasztó mediterrán országokban jóval az európai átlag alatt van a szív és érrendszeri megbetegedések száma. Jó energiaforrás, megköti a savakat és hozzájárul a testsúly csökkentéséhez.
10. ALMA
Oldható és oldhatatlan rostot is tartalmaz, amelyek csökkentik az étvágyat. Serkenti az anyagcsere folyamatokat. Természetes cukortartalma csökkenti az édesség utáni vágyat. Értékes vitaminjainak köszönhetően természetes zsírégetőként hat, savai segítik az emésztést és fertőtlenítik a bélcsatornákat.