Diétázni, fogyókúrázni nem egyszerű. Nemcsak azért, mert a néha szigorúnak tűnő szabályok betartása nehézkes, de gondoskodni kell arról is, hogy a hűtőben, kamrában mindig legyen néhány olyan alapanyag, amelyekből gyorsan össze tud állítani egy finom ebédet vagy vacsorát. Listánk segítségével feltöltheti hűtőszekrényét.

Mi legyen a hűtőben?

1. BROKKOLI

Igazi vitamin és ásványianyag-bomba. Csökkenti a gyulladásos folyamatokat és a koleszterinszintet, természetes méregtelenítő. Alacsony kalóriatartalmú, viszont rostban igen gazdag, ami segíti a telítettségérzés kialakulását. Sokféleképpen elkészíthető: nyersen, főzve, párolva, sőt grillezve is ehető.

2. ŐRÖLT LENMAG

Gazdag ómega 3 zsírsavakban. Szintén csökkenti a szervezet gyulladásait, segíti a hormonháztartás működését, véd a szívbetegségek, a diabétesz és a depresszió kialakulásától. Rostban gazdag, emésztésserkentő hatású. Mivel az ómega 3 zsírsav a magon belül található, érdemes darált formában fogyasztani. Így már könnyen hozzáadhatja kedvenc turmixához, joghurtjához, gabonapelyhéhez.

3. TELJES KIŐRLÉSŰ LISZT

A teljes kiőrlésű gabonából készült termékek közel annyi kalóriát tartalmaznak, mint a hagyományos készítmények, sőt előfordulhat, hogy még többet is. De a teljes kiőrlésű liszt ásványianyag, nyomelem és laktató ballasztanyag tartalma mégis több: négyszer több rostot, kétszer annyi kalciumot, hatszor annyi magnéziumot és négyszer több cinket tartalmaz, mint a fehér liszt. Ha hűtőszekrényben tárolja, megakadályozhatja az avasodást.

4. GRÁNÁTALMA LEVE

Magas polifenoltartalmának köszönhetően megvédi a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól. Ügyeljen arra, hogy olyan terméket válasszon, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot, hiszen így nemcsak az ital kalóriatartalma nő meg jelentősen, de megszűnik a gyümölcslé szívre és koleszterinszintre gyakorolt jótékony hatása is. Figyeljen azonban, mert a gránátalmalé az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki, és zavarhatja egyes gyógyszerek felszívódását is.

5. LAZAC

Ómega 3 zsírsavban, D-vitaminban gazdag. Segíti a zsírégetést, rendkívül magas a fehérjetartalma. megszünteti a puffadást és a vizesedést, csökkenti a szemek alatti táskákat, energiával tölt fel. Tökéletes húshelyettesítő, fogyasszon lazacot legalább hetente kétszer. Ügyeljen arra, hogy vad, ne pedig tenyésztett lazacot vásároljon.

6. PIROS PAPRIKA

Alacsony kalóriatartalmú, kiváló C-vitamin , béta karotin és folsavforrás. Segíti a fogyókúrát, zsírégető hatású és serkenti az anyagcserét. Nyersen vágja vékony csíkokra és fogyassza alacsony zsírtartalmú krémekhez, mártogatósokhoz vagy kevés olívaolajon süsse meg és kínálja köretként.

7. KÍNAI KEL

Nagy mennyiségű, könnyen emészthető fehérjét tartalmaz, rostban gazdag. Sok benne a C-vitamin és karotin, ásványianyag-tartalma is jelentős. A kínai kel nem csupán főzeléknek jó, hanem sokoldalúan és változatosan felhasználható alapanyag. Kenyér helyett egyen roppanós, zsenge kínai kelleveleket. Lédús és kevés benne a kalória.

8. TOFU

Fontos fehérjeforrás. Kalória, szénhidrát és zsírtartalma alacsony. Jelentős kalcium és foszfortartalma segít a csontritkulás megelőzésében. Semleges íze miatt sósan és édesen is elkészíthető. Érdemes bepácolni, hogy az ízek átjárják. Bátran fogyaszthatják a tejcukor és tejfehérje allergiások, valamint a lisztérzékenyek is.

9. OLÍVAOLAJ

Gazdag egyszeresen telített zsírban és antioxidánsokban, klorofillban és E-vitaminban. Sütésre és salátaöntetnek is felhasználható. Az olívaolajat rendszeresen fogyasztó mediterrán országokban jóval az európai átlag alatt van a szív és érrendszeri megbetegedések száma. Jó energiaforrás, megköti a savakat és hozzájárul a testsúly csökkentéséhez.

10. ALMA

Oldható és oldhatatlan rostot is tartalmaz, amelyek csökkentik az étvágyat. Serkenti az anyagcsere folyamatokat. Természetes cukortartalma csökkenti az édesség utáni vágyat. Értékes vitaminjainak köszönhetően természetes zsírégetőként hat, savai segítik az emésztést és fertőtlenítik a bélcsatornákat.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink