A szervezet gyulladásos folyamatai számos súlyos betegség kialakulásáért felelősek. Ezeket csökkenthetjük és megelőzhetjük helyes táplálkozással. Ami nem feltétlenül csak megszorítást jelent, hanem a test támogatását, az energiaszintünk növelését.

Ne legyen begyulladva!

Fontos tudnivalók:

Ha támogatni akarjuk a szervezetünket, akkor minimalizáljuk a feldolgozott élelmiszereket, és a természetes alapanyagokhoz fordulunk. Leginkább friss zöldségekhez, némi gyümölcshöz, friss húsokhoz. Elegendő kalóriát viszünk be, ami aktív nők esetében 1800- 2000 kcal, aktív férfiak esetében 2800-3000 kcal.

Gyulladáscsökkentő diéta

Ez a diéta nem a hagyományos értelemben vett súlycsökkentő diéta, mert nem elsősorban a fogyás a cél. Sokkal inkább arról van szó, hogy tudatos választással olyan étrendet alakítsunk ki, amely támogatja az öngyógyító folyamatokat, az egészség helyreállítását. Ez a diéta biztosítja azt, hogy elegendő vitaminhoz, tápanyaghoz jusson a szervezetünk, és az energiaszintje ne a hullámvasúthoz hasonlítson, hanem egyenletes legyen.

Milyen szénhidrátokat ehetünk?

Elsősorban zöldségekből és kisebb részben gabonafélékből nyerjük a szükséges szénhidrátot. A zöldségek közül a burgonya csak kis mennyiségben és főzve fogyasztható. A gyümölcsöket a diéta kezdetén érdemes minimalizálni. Később fogyaszthatunk egy-egy almát, körtét, áfonyát, szezonjában epret, málnát, meggyet. A gyulladásos állapotok sokat javulnak a glutén elhagyásakor. Helyette ehetünk barna rizst, bulgurt, amarántot és kölest (2 evőkanálnyit egy étkezéshez). Kenyér helyett puffasztott barna rizst és puffasztott kukoricát válasszunk, egy étkezéshez 3 darabot ehetünk meg. A szénhidrátok kétharmadát zöldségekből nyerjük, ezekből akár 20 dekányit is megehetünk egyszerre. Kivétel az édesburgonya, a sütőtök és a babfélék, ezeket korlátozzuk tíz dekára.

Milyen fehérjéket együnk?

Jó minőségű halakat, húsokat, marhát, bárányt, sertést, csirkét és pulykát. A felvágottakat felejtsük el, helyettük készítsünk fasírozottat grillen vagy házi májpástétomot. 80-120 g fehérjét ehetünk egy 2000 kalóriás étrendben, három részre elosztva. A tejtermékeket is beleszámolhatjuk, de ha régóta nem megy a fogyás, akkor érdemes egy időre elhagyni ezeket, és megnézni, nem lesz-e jobb nélkülük. Aki nem rajong túlzottan a húsokért, növényi fehérjékből, babfélékből is pótolhatja ezt a tápanyagot.

Milyen zsírokat együnk?

Egy napi 2000 kalóriás étrendben 600 kalória származhat zsírból – azaz körülbelül 67 gramm. Ezt megoldhatjuk kókuszzsír, avokádó bevitelével, de főzhetünk egyes ételeket libazsírral is. A telített zsírokat érdemes csökkenteni, kerüljük a vajat, a tejszínt, a magas zsírtartalmú sajtokat. A salátákra önthetünk magolajat, és ne feledkezzünk meg az olajos magvakról sem. A dió, a kesu, a makadámiadió nagyon fontos esszenciális zsírsavakat tartalmaz.

Mit igyunk?

Leginkább tiszta vizet, limonádét vagy rooibos teát. A koffeines italokat érdemes lenne elhagyni egy időre, és megnézni, mi változik, ha nem terheljük a szervezetünket ezekkel a serkentő anyagokkal.

Vitaminpótlás szükséges?

A legtisztább táplálkozás mellett is célszerű egyes vitaminokat, tápanyagokat pótolni, főleg télen. Szedhetünk C-, D-, E-vitamint és B-komplex vitaminokat. Ezek mellett kurkumával, gyömbérrel és Q10-zel is támogathatjuk az immunrendszerünket.

Édesség semmi?

Ha gyógyulni akarunk, akkor bizony ki kell hagyni a cukros ételeket. Hetente egyszer azonban megengedhetünk magunknak cukor-, liszt- és laktózmentes süteményt a bioboltból vagy egy kis szelet paleo csokit.

Ezek is érdekelhetnek

Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.