Ebben a hűvös, őszi időben jól eshet már egy tányér forró leves! Legyen jó sűrű és illatos, pikánsan fűszeres! Mutatjuk a három nagy kedvencet.

Forró diétás levesek őszi napokra

Erdei gombakrémleves

Hozzávalók:

  • 1 db hagyma felaprítva
  • 30 dkg erdei gomba vegyesen felvágva
  • 1 db közepes sárgarépa felaprítva
  • 1 db közepes fehérrépa felaprítva
  • 1 db burgonya kockára vágva
  • 1 ek olívaolaj
  • 1,5 l víz
  • 1 leveskocka
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2-3 csepp szarvasgomba olaj
  • olaj só, bors, apróra vágott petrezselyem

Elkészítés:

Dinszteljük meg a hagymát egy kis olajon, majd adjuk hozzá a többi zöldséget, és a gombákat. Amikor átmelegedtek a zöldségek, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Adjuk hozzá a leveskockát, majd sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk a levest közepes lángon főni. Közben a maradék gombát pirítsuk meg. 30 perc után botmixerrel turmixoljuk a leveset. Tegyük vissza a tűzhelyre és adjuk hozzá a tejszínt, amivel összemelegítjük. Ezután adjuk hozzá 2-3 csepp szarvasgomba olajat, ami megadja a leves igazi gombás karakterét. Tálaláskor szórjunk a leves tetejére egy kis petrezselymet és a pirított gombát.

Tejszínes halleves

őszi leves

Fotó: shutterstock

HOZZÁVALÓK:

  • 300 g törpeharcsa filé
  • 1 póréhagyma fehér része felkarikázva
  • 1 sárgarépa
  • 1 paszternák (v. petrezselyemgyökér)
  • 3 szál zeller
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 deci száraz fehér bor
  • 200 g tejszín
  • só, fehér bors
  • 1 liter zöldség alaplé
  • 1 kisebb babérlevél
  • 1 csomag kapor
  • 20 g vaj

ELKÉSZÍTÉS
A vajat olvasszuk fel egy lábosban, pirítsuk le rajta a póréhagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát. Tegyük rá a felkockázott harcsahúst, és pirítsuk, amíg kifehéredik, majd egy merőkanállal szedjük ki a halhúst és tegyük egy kicsit félre. Öntsük fel a borral a maradék szaftot, és forraljuk össze. Adjuk hozzá a felaprított zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a babérlevelet, fedjük le, és legalább 5 percig pároljuk. Öntsük fel a zöldség alaplével, és főzzük puhára a zöldségeket. Mikor minden teljesen megfőtt benne, vegyük ki a babért és egy botmixerrel turmixoljuk simára. Keverjük hozzá a tejszínt és tegyük vissza a halhúst, amit pár perc alatt főzzünk puhára. A végén szórjuk meg a felaprított kaporral.

Bableves füstölt hússal

őszi leves

Fotó: shutterstock

Hozzávalók:

  • 25 dkg száraz fehér bab
  • 30 dkg füstölt hús
  • 1-1 szál sárga és fehérrépa
  • 1 darabka zeller, szárral
  • 1 fej hagyma
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 5 cikk fokhagyma
  • 3 babérlevél, tárkony
  • só, bors
  • 2 evőkanál zsír vagy olaj

ELKÉSZTÉS

Áztassuk be előző este a babot jó forró vízbe. Másnap szűrjük le és tegyük fel egy fazék vízben főni a hússal. Ne adjunk hozzá sót, így gyorsabban puhul a bab, de a hagyma, a fokhagyma, a zeller, a babérlevél és 8-10 szem egész bors már ekkor mehet bele. Amikor majdnem puha a bab, adjuk a leveshez felaprított répát, sózzuk, borsozzuk, szórjunk rá kevés tárkonyt. Kb. 10 perc múlva tejfölös liszttel habarjuk be a levest. Esetleg friss petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.
Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.
Alma és mogyoróvaj: az egyik legjobb nasi, ha diétázol
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!

Ajánlataink