Erdei gombakrémleves
Hozzávalók:
- 1 db hagyma felaprítva
- 30 dkg erdei gomba vegyesen felvágva
- 1 db közepes sárgarépa felaprítva
- 1 db közepes fehérrépa felaprítva
- 1 db burgonya kockára vágva
- 1 ek olívaolaj
- 1,5 l víz
- 1 leveskocka
- 2 dl főzőtejszín
- 2-3 csepp szarvasgomba olaj
- olaj só, bors, apróra vágott petrezselyem
Elkészítés:
Dinszteljük meg a hagymát egy kis olajon, majd adjuk hozzá a többi zöldséget, és a gombákat. Amikor átmelegedtek a zöldségek, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Adjuk hozzá a leveskockát, majd sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk a levest közepes lángon főni. Közben a maradék gombát pirítsuk meg. 30 perc után botmixerrel turmixoljuk a leveset. Tegyük vissza a tűzhelyre és adjuk hozzá a tejszínt, amivel összemelegítjük. Ezután adjuk hozzá 2-3 csepp szarvasgomba olajat, ami megadja a leves igazi gombás karakterét. Tálaláskor szórjunk a leves tetejére egy kis petrezselymet és a pirított gombát.
Tejszínes halleves
HOZZÁVALÓK:
- 300 g törpeharcsa filé
- 1 póréhagyma fehér része felkarikázva
- 1 sárgarépa
- 1 paszternák (v. petrezselyemgyökér)
- 3 szál zeller
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 deci száraz fehér bor
- 200 g tejszín
- só, fehér bors
- 1 liter zöldség alaplé
- 1 kisebb babérlevél
- 1 csomag kapor
- 20 g vaj
ELKÉSZÍTÉS
A vajat olvasszuk fel egy lábosban, pirítsuk le rajta a póréhagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát. Tegyük rá a felkockázott harcsahúst, és pirítsuk, amíg kifehéredik, majd egy merőkanállal szedjük ki a halhúst és tegyük egy kicsit félre. Öntsük fel a borral a maradék szaftot, és forraljuk össze. Adjuk hozzá a felaprított zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a babérlevelet, fedjük le, és legalább 5 percig pároljuk. Öntsük fel a zöldség alaplével, és főzzük puhára a zöldségeket. Mikor minden teljesen megfőtt benne, vegyük ki a babért és egy botmixerrel turmixoljuk simára. Keverjük hozzá a tejszínt és tegyük vissza a halhúst, amit pár perc alatt főzzünk puhára. A végén szórjuk meg a felaprított kaporral.
Bableves füstölt hússal
Hozzávalók:
- 25 dkg száraz fehér bab
- 30 dkg füstölt hús
- 1-1 szál sárga és fehérrépa
- 1 darabka zeller, szárral
- 1 fej hagyma
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
- 5 cikk fokhagyma
- 3 babérlevél, tárkony
- só, bors
- 2 evőkanál zsír vagy olaj
ELKÉSZTÉS
Áztassuk be előző este a babot jó forró vízbe. Másnap szűrjük le és tegyük fel egy fazék vízben főni a hússal. Ne adjunk hozzá sót, így gyorsabban puhul a bab, de a hagyma, a fokhagyma, a zeller, a babérlevél és 8-10 szem egész bors már ekkor mehet bele. Amikor majdnem puha a bab, adjuk a leveshez felaprított répát, sózzuk, borsozzuk, szórjunk rá kevés tárkonyt. Kb. 10 perc múlva tejfölös liszttel habarjuk be a levest. Esetleg friss petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Melyik levest és salátát válasszuk, ha fogyni szeretnénk?
- 1500 kalóriás mintaétrend egy napra szakértőnktől
- Levesdiéta egészségesen