Ebben a hűvös, őszi időben jól eshet már egy tányér forró leves! Legyen jó sűrű és illatos, pikánsan fűszeres! Mutatjuk a három nagy kedvencet.

Forró diétás levesek őszi napokra

Erdei gombakrémleves

Hozzávalók:

  • 1 db hagyma felaprítva
  • 30 dkg erdei gomba vegyesen felvágva
  • 1 db közepes sárgarépa felaprítva
  • 1 db közepes fehérrépa felaprítva
  • 1 db burgonya kockára vágva
  • 1 ek olívaolaj
  • 1,5 l víz
  • 1 leveskocka
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2-3 csepp szarvasgomba olaj
  • olaj só, bors, apróra vágott petrezselyem

Elkészítés:

Dinszteljük meg a hagymát egy kis olajon, majd adjuk hozzá a többi zöldséget, és a gombákat. Amikor átmelegedtek a zöldségek, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Adjuk hozzá a leveskockát, majd sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk a levest közepes lángon főni. Közben a maradék gombát pirítsuk meg. 30 perc után botmixerrel turmixoljuk a leveset. Tegyük vissza a tűzhelyre és adjuk hozzá a tejszínt, amivel összemelegítjük. Ezután adjuk hozzá 2-3 csepp szarvasgomba olajat, ami megadja a leves igazi gombás karakterét. Tálaláskor szórjunk a leves tetejére egy kis petrezselymet és a pirított gombát.

Tejszínes halleves

őszi leves

Fotó: shutterstock

HOZZÁVALÓK:

  • 300 g törpeharcsa filé
  • 1 póréhagyma fehér része felkarikázva
  • 1 sárgarépa
  • 1 paszternák (v. petrezselyemgyökér)
  • 3 szál zeller
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 deci száraz fehér bor
  • 200 g tejszín
  • só, fehér bors
  • 1 liter zöldség alaplé
  • 1 kisebb babérlevél
  • 1 csomag kapor
  • 20 g vaj

ELKÉSZÍTÉS
A vajat olvasszuk fel egy lábosban, pirítsuk le rajta a póréhagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát. Tegyük rá a felkockázott harcsahúst, és pirítsuk, amíg kifehéredik, majd egy merőkanállal szedjük ki a halhúst és tegyük egy kicsit félre. Öntsük fel a borral a maradék szaftot, és forraljuk össze. Adjuk hozzá a felaprított zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a babérlevelet, fedjük le, és legalább 5 percig pároljuk. Öntsük fel a zöldség alaplével, és főzzük puhára a zöldségeket. Mikor minden teljesen megfőtt benne, vegyük ki a babért és egy botmixerrel turmixoljuk simára. Keverjük hozzá a tejszínt és tegyük vissza a halhúst, amit pár perc alatt főzzünk puhára. A végén szórjuk meg a felaprított kaporral.

Bableves füstölt hússal

őszi leves

Fotó: shutterstock

Hozzávalók:

  • 25 dkg száraz fehér bab
  • 30 dkg füstölt hús
  • 1-1 szál sárga és fehérrépa
  • 1 darabka zeller, szárral
  • 1 fej hagyma
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 5 cikk fokhagyma
  • 3 babérlevél, tárkony
  • só, bors
  • 2 evőkanál zsír vagy olaj

ELKÉSZTÉS

Áztassuk be előző este a babot jó forró vízbe. Másnap szűrjük le és tegyük fel egy fazék vízben főni a hússal. Ne adjunk hozzá sót, így gyorsabban puhul a bab, de a hagyma, a fokhagyma, a zeller, a babérlevél és 8-10 szem egész bors már ekkor mehet bele. Amikor majdnem puha a bab, adjuk a leveshez felaprított répát, sózzuk, borsozzuk, szórjunk rá kevés tárkonyt. Kb. 10 perc múlva tejfölös liszttel habarjuk be a levest. Esetleg friss petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.
Fogyj le könnyedén a „6-6-6 sétával” – egyszerű, mégis hatékony módszer
Unod a bonyolult edzésterveket? A TikTok új kedvence, a 6-6-6 séta egyszerű, mégis hatékony módszer, amivel egy óra alatt beindíthatod a zsírégetést és feltöltheted magad energiával.
Csodaszer vagy veszélyes gyógymód? Csak egy szúrás és fogyni fogsz?
Ha bármit teszünk, hiába diétázunk és sportolunk, mégsem tudunk lefogyni, akkor lehet, hogy számunkra megoldást jelenthet a súlycsökkentő injekció.
Édes, mégis diétás: ez a tökéletes almás palacsinta recept
Szereted az édes reggeliket, de vigyázol a kalóriákra? Próbáld ki Jamie Oliver világhírű almás palacsintájának diétás változatát! Könnyű, fahéjas, friss almával készül, és bűntudat nélkül élvezheted reggelire vagy desszertnek.