Mi a PCOS?
A PCOS, bár elnevezése csak a petefészekre utal, valójában egy összetett, több szervet érintő betegség. A név azért is csalóka, mert csupán a betegség egyetlen tünetére mutat, nevezetesen arra, amikor a petefészken egy vastag, kéregszerű bevonat képződik, amely megakadályozza az érett pete kilökődését, a tüszőrepedést, és így a megtermékenyülés lehetetlenné válik. A meg nem repedt tüszők maradványaiból alakulnak ki a folyadékot tartalmazó ciszták, amelyek az ultrahangvizsgálatkor a jellegzetes, úgynevezett policisztás ultrahangképet adják. A betegség véglegesen nem gyógyítható, de többek között a PCOS diéta követésével jól karbantartható!
A PCOS kialakulását befolyásoló tényezők:
- Helytelen táplálkozás: étkezés kihagyása, majd egyszerre nagyobb mennyiségű étel fogyasztása; túlzott energiabevitel; rostszegény táplálkozás; zsírdús, telített zsírsavakban, egyszerű szénhidrátokban gazdag ételek preferálása.
- Mozgásszegény életmód.
- A fentiekkel szoros összefüggésben a túlsúly, elsősorban a hasi elhízás.
- Fokozott stressz. A petefészek-szindróma kezelésének szempontjából fontos mozzanat, hogy a betegek mintegy 50-70 százalékánál inzulinrezisztencia állapítható meg.
A PCOS kezelése
Bár a PCOS véglegesen nem gyógyítható, azonban az inzulinérzékenység, a metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében bevált hármas alapkezeléssel jól karbantartható, a tünetek visszaszoríthatók, a szövődmények megelőzhetők. Fő elemei: az irányított táplálkozás, a rendszeres testedzés, valamint az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése.
A PCOS DIÉTA FŐBB SZEMPONTJAI:
1. Étkezzen rendszeresen 2-3 óránként, naponta öt alkalommal. Az egy napra javasolt szénhidrátmennyiség több étkezésre való szétosztásával az egy-egy étkezésre elfogyasztott mennyiség csökken. Ezzel megelőzhető az inzulinrezisztenciában jellemző, hirtelen fellépő vágy az édesség iránt. Javasolt, hogy minden étkezése tartalmazzon szénhidráttartalmú nyersanyagot. A napi öt alkalomra szétosztott étkezéssel növelheti a szellemi koncentrációt, megelőzheti a fejfájás és a különböző emésztőrendszeri megbetegedések kialakulását.
2. Figyeljen az egyszerre elfogyasztott szénhidrátmennyiségre! A reggelit semmiképp ne hagyja ki. A nap folyamán ebédre fogyassza a legtöbb szénhidrátot, ennél kevesebb legyen a vacsora, a vacsoráénál is kevesebb a reggeli szénhidráttartalma, és a kisétkezésekre fogyassza a legkevesebb szénhidrátot. Amennyiben a szénhidrát-anyagcsere zavara mutatható ki, javasolt az egyes étkezések szénhidráttartalmának pontos meghatározása.
3. A PCOS diéta során részesítse előnyben az alacsony glikémiás indexű (GI) táplálékokat!
4. Csökkentse a cukor fogyasztását! Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer egyen édességet, süteményt, soha ne az étkezések között. Válassza a tej- vagy gyümölcsalapú, finomított cukor nélküli édességeket.
5. Csökkentse a napi összes zsiradékfogyasztást! Válassza az alacsony zsírtartalmú alapanyagokat, ételkészítéskor az energiaszegény technikákat részesítse előnyben, például hagyományos rántás helyett készítsen kefires, tejes habarást; pároljon, minimális mennyiségű olajat felhasználva; bő zsírban vagy olajban sütés helyett használjon alufóliát, sütőzacskót.
6. Növelje az étkezései rosttartalmát (30-40 gramm/ nap)! Az étkezések során bevitt nagyobb mennyiségű rost (zöldség, salátaféle, teljes kiőrlésű gabona) képes a cukrok felszívódását jelentősen lassítani, így a vércukorszint-emelkedést mérsékelni. Ennek érdekében részesítse előnyben a teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, minél több étkezéshez fogyasszon valamilyen zöldséget (lehetőleg nyers formában), az ételek lazításához pedig rizs és zsemle helyett használjon pl. barna rizst, zabpelyhet, búza- vagy zabkorpát.
EZ IS ÉRDEKELHETI: