6.00–7.00
Várjunk a reggelivel!
Ébredés után ne reggelizzünk rögtön. Kutatások szerint a reggel megemelkedett kortizolszint miatt az ébredés után elfogyasztott étkezés váltja ki a szervezetből a legerősebb inzulinreakciót. A vércukorszint az egekbe ugrik, a test több zsírt raktároz a bevitt ételből, és lassan megjelennek a hasi zsírpárnák.
7.00–9.00
Az első étkezés ideje
Ha szénhidrátban, fehérjében és rostban gazdag a reggelink, elkerülhetjük a délelőtti éhségrohamot és a túlevést. Csempésszünk a reggeli menünkbe egészséges zsírokat is, amelyek energiaforrásul szolgálnak szervezetünknek. Próbáljuk ki az avokádókrémet, a natúr mogyorókrémet vagy a natúr görög joghurtot.
10.00
Jöhet a kávé
A napi koffeinadag bevitelére ideális időpont, hiszen ekkorra már a kortizol hormon szintje csökken. Ha akkor kávézunk, amikor a kortizolszint még magas, idővel koffeintolerancia alakulhat ki, tehát a kávé élénkítő hatását nem fogjuk érezni. 10 óra után azonban már a szervezetünknek szüksége van kortizol-utánpótlásra.
12.00–14.00
Ebédszünet
Minél előbb, annál jobb. A korai ebéd egyik előnye, hogy a salátabár még nem fogyott ki a kedvenceinkből. A másik, hogy kutatások szerint azok, akik korábban ebédelnek, több súlyt veszítenek kevesebb időn belül, mint azok, akik későbbi időpontban esznek ugyanakkora mennyiséget. Ha mégis későn ebédelünk, jó választás lehet egy fehérjedús, ásványi anyagokban gazdag köret, például a humusz.
14.00
Még egy élénkítő ital
Egy jól összeállított, kiegyensúlyozott ebéd után is előfordulhat, hogy a szervezetünk koffeinre vágyik. Egy kávé vagy élénkítő zöld tea ekkor még megengedett – később már a nyugodt alvásunk bánhatja a koffeines italok fogyasztását.
15.00−16.00
Mélypont
A vérnyomásunk leesik, a vércukorszintünk alacsony, és legszívesebben lefeküdnénk aludni, de persze nem lehet, dolgozni kell tovább. Mit tehetünk? Álljunk fel, nyújtózzunk, csináljunk pár élénkítő jógagyakorlatot vagy tegyünk egy 10 perces frissítő sétát a szabadban. A fizikai aktivitás segíti az agyunkat friss oxigénhez jutni, felfrissít, és eltereli a figyelmet az édesség utáni vágyról.
18.00–19.00
Vacsoraidő
A cél egy olyan vacsora, amely fehérjét, összetett szénhidrátokat és egészséges zsírokat tartalmaz. Jó választás a lazac barna rizzsel, salátával. Csak addig együnk, amíg már nem vagyunk éhesek, ne addig, amíg tele nem leszünk! Nehéz időszak jön: a vacsora és a lefekvés közti órák csábítanak leginkább a nassolásra. Hogy megvédjük magunkat ettől, kössük le a figyelmünket.
22.00–23.00
Irány az ágy!
Rossz hír a későn fekvőknek: kutatások kimutatták, hogy aki későn (este 11 óra után) fekszik le és keveset alszik, hajlamosabb a hízásra és a szív- és érrendszeri betegségekre.