A fogyókúrák sikere több mindentől függ. Az egyik legfontosabb, hogy a szervezetünk belső ritmusához igazodva próbáljunk élni – így szinte csak minimális erőfeszítéseket kell tennünk az álomalak eléréséért. Íme, a tökéletes napi beosztás, ha fogyni szeretnénk.

TÖKÉLETES NAP - Időzóna

6.00–7.00
Várjunk a reggelivel!

Ébredés után ne reggelizzünk rögtön. Kutatások szerint a reggel megemelkedett kortizolszint miatt az ébredés után elfogyasztott étkezés váltja ki a szervezetből a legerősebb inzulinreakciót. A vércukorszint az egekbe ugrik, a test több zsírt raktároz a bevitt ételből, és lassan megjelennek a hasi zsírpárnák.

7.00–9.00
Az első étkezés ideje

Ha szénhidrátban, fehérjében és rostban gazdag a reggelink, elkerülhetjük a délelőtti éhségrohamot és a túlevést. Csempésszünk a reggeli menünkbe egészséges zsírokat is, amelyek energiaforrásul szolgálnak szervezetünknek. Próbáljuk ki az avokádókrémet, a natúr mogyorókrémet vagy a natúr görög joghurtot.

10.00
Jöhet a kávé

A napi koffeinadag bevitelére ideális időpont, hiszen ekkorra már a kortizol hormon szintje csökken. Ha akkor kávézunk, amikor a kortizolszint még magas, idővel koffeintolerancia alakulhat ki, tehát a kávé élénkítő hatását nem fogjuk érezni. 10 óra után azonban már a szervezetünknek szüksége van kortizol-utánpótlásra.

12.00–14.00
Ebédszünet

Minél előbb, annál jobb. A korai ebéd egyik előnye, hogy a salátabár még nem fogyott ki a kedvenceinkből. A másik, hogy kutatások szerint azok, akik korábban ebédelnek, több súlyt veszítenek kevesebb időn belül, mint azok, akik későbbi időpontban esznek ugyanakkora mennyiséget. Ha mégis későn ebédelünk, jó választás lehet egy fehérjedús, ásványi anyagokban gazdag köret, például a humusz.

14.00
Még egy élénkítő ital

Egy jól összeállított, kiegyensúlyozott ebéd után is előfordulhat, hogy a szervezetünk koffeinre vágyik. Egy kávé vagy élénkítő zöld tea ekkor még megengedett – később már a nyugodt alvásunk bánhatja a koffeines italok fogyasztását.

15.00−16.00
Mélypont

A vérnyomásunk leesik, a vércukorszintünk alacsony, és legszívesebben lefeküdnénk aludni, de persze nem lehet, dolgozni kell tovább. Mit tehetünk? Álljunk fel, nyújtózzunk, csináljunk pár élénkítő jógagyakorlatot vagy tegyünk egy 10 perces frissítő sétát a szabadban. A fizikai aktivitás segíti az agyunkat friss oxigénhez jutni, felfrissít, és eltereli a figyelmet az édesség utáni vágyról.

18.00–19.00
Vacsoraidő

A cél egy olyan vacsora, amely fehérjét, összetett szénhidrátokat és egészséges zsírokat tartalmaz. Jó választás a lazac barna rizzsel, salátával. Csak addig együnk, amíg már nem vagyunk éhesek, ne addig, amíg tele nem leszünk! Nehéz időszak jön: a vacsora és a lefekvés közti órák csábítanak leginkább a nassolásra. Hogy megvédjük magunkat ettől, kössük le a figyelmünket.

22.00–23.00
Irány az ágy!

Rossz hír a későn fekvőknek: kutatások kimutatták, hogy aki későn (este 11 óra után) fekszik le és keveset alszik, hajlamosabb a hízásra és a szív- és érrendszeri betegségekre.

Ezek is érdekelhetnek

Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!

Ajánlataink