Majszoljuk nyersen
Főként A- és C-vitamin, valamint folsav tartalmának megőrzése érdekében érdemes nyersen rágcsálni a friss zöld leveleket. Nyersen fogyasztva a spenótban található oxálsav meggátolja a vesében és húgyutakban a kőképződést. Ha meleg ételt szeretnénk készíteni belőle, akkor csak pár percig pároljuk, és úgy keverjük a már elkészült ételekhez.
FONTOS! A spenótban található hatalmas mennyiségű kálium képes megszabadítani a szervezetünket felgyülemlett fölösleges folyadéktól is. Így a narancsbőr megszűntetésében is hasznos lehet, és a derekunk körüli úszógumikat is segít gyorsabban eltűntetni.
Egy szuper nyers recept:
Spenótos ital
Turmixgépben keverjünk össze 10 dkg spenótot, egy almát, egy narancsot és egy banánt. Tehetünk hozzá 5 dkg mandulát, vagy más olajos magvat is. Ha túl sűrű az italunk, hígítsuk egy kis vízzel.
SPENÓTOS CSIRKEMELL
HOZZÁVALÓK:
- 3 csirkemell bőr nélkül
- 25 dkg fagyasztott spenót (a használati utasítás szerint megfőzve, nedvességtől kinyomva)
- 8 dkg feta sajt, elmorzsolva (kb. ½ csésze lesz)
- 12 dkg krémsajt
- 1 gerezd fokhagyma, összevágva
- 1/4 tk só (2 felé osztva)
- 1/8 tk őrölt bors
- 1 ek olivaolaj
ELKKÉSZÍTÉS:
1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra!
2. Keverd össze a spenótot, fetát, krémsajtot, fokhagymát és a só felét egy közepes tálban.
3. Vágj egy zsebet minden csirkemellre.
4. Oszd 3 részre a spenótos tölteléket, és sodord őket egyenként vastag hurkává. Töltsd meg a csirkezsebeket 1-1 hurkával. Fűszerezd a tetejét a maradék sóval és borssal.
5. Melegítsd fel az olivaolajat egy tűzálló tálban, és tedd közepes lángra. Helyezd a töltött csirkemelleket a töltelékkel lefelé, és süsd 5 percig, majd fordítsd meg, és a másik oldalát is 5 percig.
6. Tedd a tűzálló tálat a csirkékkel a sütőbe, és süsd 10 percig. (Ha a csirkemell sokkal nagyobb az átlagosnál, további 2-5 perccel nő a sütési idő.)
A spenót hatásai:
– vérnyomás, vérzékenység szabályozó
– a folsav vörösvértestek képződését segíti
– antioxidáns, csökkenti a daganatos-, ill. szív- és érrendszeri betegségek kialakulását
– B-vitamin tartalma fokozza a zsírok és szénhidrátok megemésztését
– csökkenti a vér cukortartalmát
– javítja a memóriát
– K-vitamin tartalma serkenti a vesék működését
– A-vitamin tartalma a gyulladásokat gyógyítja
– antibakteriális és gombaellenes
– magnézium tartalma segít megelőzni az izomgörcsöket
– gondoskodik a szemek egészségéről
– lúgos hatású
EZ IS ÉRDEKELHET:
5+1 recept, hogy ne egészségtelen felvágottat egyél
Garantált a fogyás: Ezt edd krumplipüré helyett!
Igazi diétabomba: így használd fel a céklát