A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amire a szervezetünknek szüksége van: erősíti a szívet, ellenállóbbá teszi az izmokat, segíti az immunrendszer megfelelő működését.

Magnéziumpótlás természetesen

Igen fontos a szervezetünk számára, de a legtöbben magnéziumhiánnyal küszködnek. Mik a tünetek? Magas vérnyomás, fáradékonyság, ingerlékenység, az étvágy elvesztése, emésztési problémák. A magnéziumpótlás szempontjából segíthet, ha rendszeresen szedünk magnéziumtablettát (akár pezsgőtabletta formájában), de a legjobb, ha természetes úton juttatjuk a szervezetünkbe, vagyis magnéziumban gazdag élelmiszereket fogyasztunk. Íme, néhány közülük.

magnéziumpótlás

Fotó: Shutterstock

 

A magnézium fő forrásai

Zöld leveles zöldségek, hüvelyesek, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék, banán, avokádó, lazac, tonhal, magas kakaótartalmú étcsokoládé.

JÓ TUDNI: MENNYI MAGNÉZIUMRA VAN SZÜKSÉGÜNK?

Az általános ajánlás szerint egy felnőttnek napi 375 mg magnéziumra van szüksége, de bizonyos esetekben (pl. nehéz fizikai munka, rendszeres sporttevékenység, szoptatás) ennél többre is szükség lehet ebből az ásványi anyagból.

 

Mandula

Magnéziumtartalma: 105 mg – ¼ csészében

Miért érdemes fogyasztani: Magas magnéziumtartalma miatt a magnéziumpótlás kiváló eszköze. E-vitaminban is gazdag, ami erősíti az immunrendszert és jót tesz a szemünknek is. Fehérjetartalma, illetve ómega-3 zsírtartalma is magas.

Hogyan együk? Nemcsak a magnéziumpótlás szempontjából, de nassolnivalóként is szuper választás – együnk délutánonként egy-egy marékkal belőle. De nagyszerűen illik az íze salátákhoz is.

Receptajánló: Mézes mandula

Hozzávalók:

  • ¼ csésze méz
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • ¼ teáskanál őrölt kardamom
  • 1/8 teáskanál őrölt curry (választható)
  • 1 teáskanál vaj
  • 250 g előfőzött mandula

Elkészítés:

Melegítsük fel egy tálban (körülbelül 30 mp-ig) a mézet, majd adjuk hozzá a kardamomot, a fahéjat és a curryt. Ezután adjuk hozzá a vajat, majd alaposan keverjük el a hozzávalókat, hagyjuk főni további egy percig. Ekkor dobjuk bele a mandulát, keverjük el, hogy teljesen befedje a mézes máz. Egy nagyobb tálra kiszedve terítsük szét a mandulát, hagyjuk teljesen kihűlni. Kisebb tálakban szervírozzuk.

 

Szezámmag

Magnéziumtartalma: 101 mg – 30 g sült szezámmagban

Miért érdemes fogyasztani? A magnézium mellett egyéb ásványi anyagokban, cinkben és vasban is gazdag, illetve magas a B6-vitamin-tartalma.

Hogyan együk? Akár magában, nyersen is fogyasztható, de sütve még finomabb. Ízesítsünk vele húsokat, sült zöldségeket.

 

Napraforgómag

Magnéziumtartalma: 128 mg – ¼ csészében

Miért érdemes fogyasztani? Kalciumban, illetve többszörösen telítetlen zsírokban gazdag. Az utóbbiak segítenek a koleszterinszint csökkentésében.

Hogyan együk? Remek rágcsálnivaló, de jobb, ha nem a sózott változatot választjuk. Legjobb, ha nyersen, sózatlanul esszük. Ha nagyon íztelennek találjuk, sózzuk inkább magunk, vagy ízesítsük más fűszerekkel. Szórhatjuk szendvicsre, krémlevesbe, salátára is.

 

Banán

Magnéziumtartalma: 33 mg – egy közepes méretű banánban

Miért érdemes fogyasztani? Remek gyors felszívódású szénhidrátforrás, sportolóknak kiváló választás. Káliumban gazdag, ami természetes vérnyomáscsökkentő.

Hogyan együk? A fogyasztási módszerek száma végtelen, ehetjük magában, smoothie-ként, ízesíthetünk vele süteményeket, mogyorókrémmel együtt feldobja a szendvicset.

 

Tofu

Magnéziumtartalma: 37 mg ½ csészében

Miért érdemes fogyasztani? A vegetáriánus étrend megkerülhetetlen élelmiszere, hiszen fehérjében gazdag, illetve ½ csészényi tofu fedezi egy felnőtt ember kalciumszükségletének közel 50 százalékát. Mindemellett magas a vastartalma.

Hogyan együk? Neutrális íze miatt szinte bárhogyan ízesíthető. Ehetjük salátához, csirke- vagy marhahús mellé. Nagyszerűen süthető, grillezhető.

 

Ezek is érdekelhetnek!

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.