A folytonos kimerültség, enerváltság az immunrendszer figyelmeztető üzenete, hogy valami nincs rendben. Azon túl, hogy rossz mindig fáradtnak, gyengének lenni, komolyabb bajokkal is számolhatunk hosszú távon: könnyebben leszünk betegek, hajlamosabbak lehetünk a depresszióra, sőt akár krónikus betegségek is kialakulhatnak. Ha azonban figyelünk a táplálkozásunkra, mindezek a tünetek enyhülhetnek, akár el is múlhatnak. Csak annyit kell tennünk, hogy jó dolgokat pakolunk a tányérra. Íme, néhány tipp, hogy energikusra, egészségesre együk magunkat.

Úgy egyen, hogy energikus legyen!

Kell a vas!

Több ásványi anyag, különösen a vas nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy nőként még energikusabbak legyünk. Sajnos nem fogyasztunk eleget ebből a fontos anyagból: felmérések szerint a 20–49 év közötti nők 10 százaléka vashiányban szenved. Ez az állapot fáradékonysággal és gyengeséggel jár, de a vashiányban szenvedőknél gyakoribb a fejfájás, a szédülés, a fokozott szívdobogásérzés, illetve jellemző tünet a hajhullás is. Egyen több vasat tartalmazó zöldséget, gyümölcsöt, használja fel ezeket minél többször a főzésnél. Legyen a bevásárlókosarában bab, lencse, spenót, szezámmag. Ha ezeket az ételeket C-vitaminban gazdag élelmiszerekkel fogyasztja, segíti a vas felszívódását.

Kombináljon jól!

Aki már diétázott életében, az tudja, mi minden szükséges a diétás étrend összeállításához: sok gyümölcs, zöldség + teljes kiőrlésű gabona + sovány tejtermékek + növényi fehérje + növényi zsírok + gyógynövények, fűszerek. Ez a 6 darabos puzzle nem csak a fogyni vágyók étrendjének az alapja, de az egészséges életmódnak is elengedhetetlen része. Próbáljon mindegyik csoporthoz tartozó ételből kiegyensúlyozottan fogyasztani, egyiket se hanyagolja el a többi előnyére. Ne ragadjon le a csirkemellsaláta kombónál, ha csak ezt fogyasztja, nem tesz jót a szervezetének, a fontos élelmiszerek hiánya is egészségtelen.

Gyümölcsből is változatosan!

Ahogyan a főételek esetében, gyümölcsből is hajlamosak vagyunk mindig ugyanazt választani. Alkalmanként ne a jól megszokott banánt aprítsa a zabkásába, ízesíthet például almával vagy bogyós gyümölcsökkel is. Válasszon idénygyümölcsöket, azokból is minél többfélét, ha lehet, mindennap mást. Amennyiben csak egyféle gyümölcsöt eszik, a szervezete nem kapja meg a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, ami levertséghez, fáradékonysághoz és megbetegedésekhez vezethet.

Kevesebb koffeint!

Ha kimerült, természetesen azonnal valami koffeinforrással pörgetné fel magát. Kávét, teát főz, ami alapvetően nem is baj, hiszen ezek nem egészségtelen italok. A túl sok koffein azonban inkább hátrány, mint előny, és épp ellenkező hatást ér el vele, mint amit szeretne. Hosszú távon ugyanis nem oldja meg a problémáját. Lehet, hogy egy pár órára felpörget, de másnap ugyanolyan fáradtan ébred majd. Próbálja redukálni a kávé és a tea napi fogyasztását.

Ébresztő a tányéron

A sok kávé helyett fogyasszon inkább olyan reggelit, amely egész napra feltölti energiával. Hajlamosak vagyunk a reggeli rohanásban az étkezésről megfeledkezni és csak futtában kapunk be pár falatot az autóban vagy a metrón, pedig érdemes időt szánni az egészséges reggelire. Ahogyan a többi étkezésre, természetesen a reggelire is érvényes: legyen „kiegyensúlyozott”. Egyen például natúr joghurtot, dobjon bele pár antioxidánsban gazdag gyümölcsöt és fogyasszon jó zsírokat is, dióféléket vagy magokat, zabpelyhet.

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.