1. Tudatos törekvés
Tudatosan törekedjen arra, hogy minden egyes étkezése mellé fogyasszon el valamilyen zöldséget vagy gyümölcsöt. Eleinte talán nem lesz mindig egyértelmű, hogyan is társíthat zöldséget vagy gyümölcsöt egy-egy étkezéshez, de meglátja majd, milyen egyszerű. A reggeli joghurtba egy banán. egy csésze spenót a húsok mellé. előételként egy adag nyers saláta délben. Szendvics mellé legalább egy paprika vagy paradicsom. nagy adag zöldségleves. Ugye, mennyire egyszerű?
2. Nassoljon okosan!
Csoki vagy keksz helyett nassoljon zöldség- vagy gyümölcsféléket. Tízóraira egy banán vagy narancs, esetleg egy kis bogyós gyümölcs a joghurtba. Uzsonnára egy kis humusz sárgarépával, kígyóuborkával vagy paprikával. Hosszabban telít, mint egy szelet csoki, ráadásul rostokban és vitaminokban gazdag.
3. Igyon gyümölcsöt!
Ha eleinte nehezére esik a gyümölcsfogyasztás, hát igya meg. Facsarjon frissen narancsot, préseljen barack- vagy almalevet, de az is jó ötlet, ha kipróbál egy-két smoothie-receptet. Meglátja, hamar rátalál majd a kedvenceire. Reggelire vagy tízóraira egy gyümölcslé vagy egy smoothie még az egészséges étrend szempontjából is remek választás. este azért már ne gyümölcslével oltsa a szomját, mert a gyümölcsökben található gyümölcscukor nem éppen kalóriamentes.
4. Levesezzen!
Egyen előétel vagy könnyű esti vacsora gyanánt zöldséglevest. A leves nagyszerű módja annak, hogy minél több, rostokban gazdag zöldség kerüljön a szervezetébe. A leveseken keresztül a legkülönfélébb zöldségek ízeit kedvelheti meg, például a zöldbabot vagy a kelbimbót. Ízesítheti a leveseket hagymával, fokhagymával, babérlevéllel vagy akár erős paprikával is.
5. Legyen felkészült!
Csoki helyett tartson a táskájában egy almát vagy egy banánt, de az sem nagy fáradság, ha egy kis dobozban felcsíkozott répát vagy uborkát hord magánál. Ha kéznél van, biztosan előbb választja az egészséges rágcsálnivalót, mint az édességet. A zöldségek mellett egy kis pohár joghurt vagy kis műanyag dobozos humusz is simán elfér.
6. Tartsa szem előtt!
Mármint az egészséget. Ha látványos helyen tartja otthon a finomságokat, akkor „a szemem kívánja” alapon ezekre lesz igénye és nem másra. Tartson a munka helyén is egy tálban gyümölcsöket vagy össze darabolt zöldségeket. otthon, a konyhapulton mindig várakozzon friss gyümölcs vagy a hűtőben egy adag gyümölcssaláta. A csábító látvány evésre ösztökél.
7. Óvatosan a kifőzdékkel!
Ha nem otthonról viszi az ebédet, hanem napközben kell megoldani, legyen résen. Válasszon salátát vagy levest. Ha csak bekap egy sima szendvicset vagy hot dogot, akkor is vegyen salátát vagy legalább egy szem gyümölcsöt mellé.
8. Éttermi kisokos
Ha étteremben eszik, előételként rendeljen salátát vagy levest. Mindkettő rostokban gazdag, így kellemesen telít és laktat. Nagy eséllyel a második fogásból így bőven elég egy fél adagot rendelnie, ám ez esetben se feledkezzen meg a zöldségekről. rendeljen grill- vagy párolt zöldséget köret gyanánt, de akár tésztaféléhez, raguhoz is fogyaszthat nyers salátát.
9. Éljenek a salátakeverékek!
Nagyszerű találmány az előre csomagolt és elkészített saláta és a különféle salátakeverék. Nagyon praktikus, hiszen a hűtőben eláll és bármikor elővehető, egy könnyű sajttal, sovány hússal villámgyorsan elkészíthető. Öntetként egy kis olívaolaj vagy joghurt, és máris kész a tökéletes ebéd vagy vacsora.
10. Használja a fagyasztót!
Az előre csomagolt saláták mellett nagyon hasznosak a fagyasztott zöldség- és gyümölcskeverékek is. Jó szolgálatot tesznek, ha éppen hiány van friss idényterményekből vagy ha nincs időnk, hogy piacra menjünk. A zöldségkeverékeket pár perc alatt meg lehet párolni vagy akár wokban elkészíteni, a fagyasztott gyümölcsöket pedig keverhetjük natúr joghurtba.