Unalomig ismételt jó tanács, hogy együnk meg naponta öt adag zöldséget és gyümölcsöt. Könnyű mondani, ám ebben a gyors vagy készételekkel tarkított világban ennek a tanácsnak a betartása nem is olyan egyszerű. Lássuk be, a hamburgerbe gyömöszölt szerencsétlen uborka vagy csalamádé nem minősül zöldségnek.

10 tipp, több zöldség

1. Tudatos törekvés

Tudatosan törekedjen arra, hogy minden egyes étkezése mellé fogyasszon el valamilyen zöldséget vagy gyümölcsöt. Eleinte talán nem lesz mindig egyértelmű, hogyan is társíthat zöldséget vagy gyümölcsöt egy-egy étkezéshez, de meglátja majd, milyen egyszerű. A reggeli joghurtba egy banán. egy csésze spenót a húsok mellé. előételként egy adag nyers saláta délben. Szendvics mellé legalább egy paprika vagy paradicsom. nagy adag zöldségleves. Ugye, mennyire egyszerű?

2. Nassoljon okosan!

Csoki vagy keksz helyett nassoljon zöldség- vagy gyümölcsféléket. Tízóraira egy banán vagy narancs, esetleg egy kis bogyós gyümölcs a joghurtba. Uzsonnára egy kis humusz sárgarépával, kígyóuborkával vagy paprikával. Hosszabban telít, mint egy szelet csoki, ráadásul rostokban és vitaminokban gazdag.

3. Igyon gyümölcsöt!

Ha eleinte nehezére esik a gyümölcsfogyasztás, hát igya meg. Facsarjon frissen narancsot, préseljen barack- vagy almalevet, de az is jó ötlet, ha kipróbál egy-két smoothie-receptet. Meglátja, hamar rátalál majd a kedvenceire. Reggelire vagy tízóraira egy gyümölcslé vagy egy smoothie még az egészséges étrend szempontjából is remek választás. este azért már ne gyümölcslével oltsa a szomját, mert a gyümölcsökben található gyümölcscukor nem éppen kalóriamentes.

4. Levesezzen!

Egyen előétel vagy könnyű esti vacsora gyanánt zöldséglevest. A leves nagyszerű módja annak, hogy minél több, rostokban gazdag zöldség kerüljön a szervezetébe. A leveseken keresztül a legkülönfélébb zöldségek ízeit kedvelheti meg, például a zöldbabot vagy a kelbimbót. Ízesítheti a leveseket hagymával, fokhagymával, babérlevéllel vagy akár erős paprikával is.

5. Legyen felkészült!

Csoki helyett tartson a táskájában egy almát vagy egy banánt, de az sem nagy fáradság, ha egy kis dobozban felcsíkozott répát vagy uborkát hord magánál. Ha kéznél van, biztosan előbb választja az egészséges rágcsálnivalót, mint az édességet. A zöldségek mellett egy kis pohár joghurt vagy kis műanyag dobozos humusz is simán elfér.

6. Tartsa szem előtt!

Mármint az egészséget. Ha látványos helyen tartja otthon a finomságokat, akkor „a szemem kívánja” alapon ezekre lesz igénye és nem másra. Tartson a munka helyén is egy tálban gyümölcsöket vagy össze darabolt zöldségeket. otthon, a konyhapulton mindig várakozzon friss gyümölcs vagy a hűtőben egy adag gyümölcssaláta. A csábító látvány evésre ösztökél.

7. Óvatosan a kifőzdékkel!

Ha nem otthonról viszi az ebédet, hanem napközben kell megoldani, legyen résen. Válasszon salátát vagy levest. Ha csak bekap egy sima szendvicset vagy hot dogot, akkor is vegyen salátát vagy legalább egy szem gyümölcsöt mellé.

8. Éttermi kisokos

Ha étteremben eszik, előételként rendeljen salátát vagy levest. Mindkettő rostokban gazdag, így kellemesen telít és laktat. Nagy eséllyel a második fogásból így bőven elég egy fél adagot rendelnie, ám ez esetben se feledkezzen meg a zöldségekről. rendeljen grill- vagy párolt zöldséget köret gyanánt, de akár tésztaféléhez, raguhoz is fogyaszthat nyers salátát.

9. Éljenek a salátakeverékek!

Nagyszerű találmány az előre csomagolt és elkészített saláta és a különféle salátakeverék. Nagyon praktikus, hiszen a hűtőben eláll és bármikor elővehető, egy könnyű sajttal, sovány hússal villámgyorsan elkészíthető. Öntetként egy kis olívaolaj vagy joghurt, és máris kész a tökéletes ebéd vagy vacsora.

10. Használja a fagyasztót!

Az előre csomagolt saláták mellett nagyon hasznosak a fagyasztott zöldség- és gyümölcskeverékek is. Jó szolgálatot tesznek, ha éppen hiány van friss idényterményekből vagy ha nincs időnk, hogy piacra menjünk. A zöldségkeverékeket pár perc alatt meg lehet párolni vagy akár wokban elkészíteni, a fagyasztott gyümölcsöket pedig keverhetjük natúr joghurtba.

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink