Nincs semmi gond a sovány sonkás, sovány sajtos változattal, de ha egy gyors, energiát adó, de mégis izgalmas és nem túl nehéz fogásra vágyunk, ami teljes értékű főétel, akkor érdemes néha elengedni a sonkás-sajtos variációt, és alkotni valami különlegeset. Az egészséges szendvics titka a jó minőségű alapanyagokban rejlik!
Paprikakrémes-csirkehúsos szendvics
Hozzávalók (2 személyre):
1 db csirkemellfilé
1-2 ek olívaolaj
só
bors
szárnyasfűszer-keverék
¼ db kígyóuborka
½ db sárgarépa
1 szál újhagyma
4 szelet rozskenyér
1 ek csípős paprikakrém
pár karika lila hagyma
Elkészítése:
1. A csirkemellfilét mossuk és tisztítsuk meg. Az olívaolajat keverjük össze a fűszerekkel, majd kenjük be vele a húst. Tegyük tepsibe, fedjük le, és 180 fokos sütőben süssük készre (nagyjából fél óra után levehetjük róla az alufóliát, és megpiríthatjuk).
2. Míg készül a hús, tisztítsuk meg a sárgarépát, mossuk meg a kígyóuborkát, majd a zöldséghámozó segítségével vágjuk vékony szalagokra. Az újhagymát karikázzuk fel.
3. Miután a hús elkészült, vágjuk vékony szeletekre. Két szelet kenyeret kenjünk meg a paprikakrémmel, majd pakoljuk meg a csirkével, zöldségekkel, hagymakarikákkal, azután fedjük le a másik kenyérrel. Ha száraznak találjuk így, a másik szelet kenyeret megkenhetjük kevés natúr joghurttal.
Elkészítési idő: 50 perc
DF-tipp:
Az egészséges szendvics elkészítéséhez a paprikakrém helyett, ha szereted, használhatsz pikáns tormás mustárt.
Sertéshúsos szendvics zöldfűszeres light majonézzel
Hozzávalók (1 személyre):
100 g sovány sertéshús
1 ek olívaolaj
só
bors
mustár
1 db teljes kiőrlésű zsemle
1 kisebb marék rukkola vagy bármilyen zöldsaláta
A zöldfűszeres majonézhez:
1 tk aprított petrezselyem
1 tk kapor
1 tk felaprított kapribogyó
1 tk felaprított csemegeuborka,
1 db citrom reszelt héja és kifacsart leve
1 ek light majonéz
Elkészítése:
1. A sertéshús sütőben, mérsékelt hőfokon, ízlés szerint sóval, borssal, mustárral fűszerezve süssük készre, akár sütőzacskóban, így omlós marad a hús.
2. Míg készül a hús, keverjük össze a zöldfűszeres majonéz alapanyagait.
3. Az elkészült omlós húst villával szedjük szálaira. A zsömlét vágjuk félbe, pirítsuk, kenjük meg a majonézzel, pakoljuk meg a hússal és a leöblített, megszárítgatott rukkolával.
Elkészítési idő: kb. 50 perc
DF-tipp:
Zsemle helyett a szendvics alapelemeit teljes kiőrlésű tortillalapba is tekerheted!
Csirkés szendvics coleslow-val
Hozzávalók (2 személyre):
150 g grillezett csirkemellfilé
néhány ek almaecet (opcionális)
2 db nagyobb sárgarépa
¼ fej lila káposzta
¼ fej káposzta
¼ db vöröshagyma
2 ek görög joghurt vagy alacsony zsírtartalmú tejföl
2 ek light majonéz
só
bors
2 db korpás kifli vagy zsemle
Elkészítése:
1. Ínycsiklandó egészséges szendvicset készíthetünk maradék grillcsirkéből is. A sült húst a villával szálazzuk szét, a korpás kiflit vagy zsemlét vágjuk félbe, majd pirítsuk meg.
2. Asárgarépát és a káposztákat reszeljük le, majd keverjük össze a felaprított vöröshagymával, joghurttal vagy tejföllel, light majonézzel, sóval, borssal, ízlés szerint némi almaecettel.
3. A pékáruk alsó részét pakoljuk meg a coleslaw-val és a csirkehússal, majd fedjük le a tetejükkel.
Elkészítési idő: 15 perc
DF-tipp:
Ha nincs otthon maradék sült csirke, pillanatok alatt elkészítheted teflonban: vágd kis darabokra a megtisztított csirkemellfilét, sózd, borsozd, fűszerezd meg ízlés szerint. Hevíts fel 1-2 ek olívaolajat egy teflonserpenyőben, és süsd át rajta 6-8 perc alatt a falatnyi húsdarabkákat.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- 7 könnyű fogyókúrás trükk egy őrült napra – Gyorsételek kicsit másképp
- 3 kennivaló finomság: Cseréljük a boltit házira!
- 5 szuper uzsonna, amit akár az irodában is elkészíthetsz