Reggel rohanunk. Délben kapkodunk. Este fáradtak vagyunk. Mégis jó lenne egészségesen élni, valódi tápértékkel bíró ételeket enni, kiiktatni a gyors- és készételeket. Persze, szeretjük a gyorsételt. Mert gyors. De ha azt szeretnénk, hogy egészséges is legyen, vessünk be néhány praktikát.

7 könnyű fogyókúrás trükk egy őrült napra – gyorsételek kicsit másképp

1. Reggelit vacsorára

Reggelire általában bekapunk valami gyorsan elkészíthető ételt, lehetőség szerint egészségeset. Összedobni egy rántottát zöldségekkel vagy egy tükörtojást pirítóssal, mindössze pár percig tart. Még gyorsabb belekanalazni 2-3 evőkanál müzlit 1,5 dl zsírszegény tejbe, esetleg elrágcsálni pár szem korpás kekszet 1-2 teáskanálnyi diétás lekvárral. Ami reggelire egészséges, nagyrészt egészséges vacsoraként is funkcionálhat. Nem tartoznak ide a cukros, fehér lisztes pékáruk, ám 1 szelet teljes kiőrlésű pirítós light margarinnal, sovány felvágottal vagy sajttal, éppen olyan tökéletes étel este, mint reggel.

2. A leggyorsabb saját készítésű ebéd

Ez bizony a tortilla. Szerezzünk be egy csomag teljes kiőrlésű tortillát. Egy-egy tortillalapba csomagoljunk bele mindenfélét. Sok-sok salátát, sovány sajtot, sonkát, főtt tojást – de lehet rántottát is –, sült húsokat, paprikát, paradicsomot, vörös babot, kukoricát. Attól függően, hogy mikor, mihez van hangulatunk. Ebédre vagy vacsorára egy-egy tortillatekercs nagyon jó választás. Készen is megvásárolható, de gazdaságosabb a hűtőből összeválogatni a tölteléket. Hidegen-melegen egyaránt fogyasztható.

3. Okos választás a büfében

Ami azt jelenti, hogy az éhség csillapítására ne a rántott húsos vagy szalámis, fehér kenyeres, zsemlés szendvicsféléket vásároljuk fel. A legtöbb büfé ma már gondoskodik teljes kiőrlésű vagy rozskenyérből készült szendvicsekről. A legjobb, ha már reggel félrerakatunk egyet az ebédidőre, nehogy elkapkodják őket. De a legjobb, ha reggel elkészítjük a saját szendvicsünket, otthon, miközben a reggelit csipegetjük.

4. Saláta – maradékokból

Hét közepén, amikor még nem aktuális a nagybevásárlás, de az előző bevásárlás nagy része már elfogyott, jön a kamra és a hűtő kifosztásának ideje. Vágjunk, daraboljunk össze mindent, ami beleférhet egy salátába. Maradék paprikát, paradicsomot, a megmaradt húsféléket, konzerv tonhalat egy kis megmaradt rizst. Kiegészítésképpen főzhetünk bele egy tojást is, sőt, egy kisebb darab főtt burgonya is elfér a salátában. Legyünk kreatívak, ne dobjunk ki semmit. Kevés olyan étel van, amelyből ne lehetne salátát készíteni.

5. Próbáljuk ki a pitát is

A pita legalább olyan hasznos, mint a tortilla. A rohanó hétköznapokon sokan a sarki gyrosost tartják az ebédbeszerzés elsőrendű helyszínének. Ha egészségesen szeretnénk étkezni, próbáljuk ki, hogy milyen, ha a pitába csak salátát, zöldséget és joghurtos öntetet kérünk, esetleg egy kevés sajtot vagy kukoricát is tehetünk bele. Ugyanolyan kiadós és laktató, mintha hússal töltenék meg, de nem üli meg a gyomrunkat, nem lassít le, álmosít el minket. Ráadásul sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz.

6. A „félelmetes” tészta

Amely valójában nem is hizlal, minden a mennyiségtől függ. Készítsünk bátran tésztavacsorát vagy rendeljünk ebédre tésztát, csak ne olyat, aminek tejszínes a mártása. A tetejére fokhagyma, olívaolaj, zöldségek, halfélék vagy egyszerű paradicsomszósz zsírszegény sajttal a tökéletes, egészséges választás. Minden titok a szószban, a hozzávalókban, valamint a tészta mennyiségében rejlik! A tészta legnagyobb előnye, hogy nagyon gyorsan készen van, akár reggel vagy este is össze lehet dobni.

 

Mennyi az annyi?

Ha nem fogyókúrázunk, akkor egy adag tésztaételt nagyjából 80 g-nyi száraz tésztából készítsünk el. Ha fogyni szeretnénk, akkor egy személyre bőven elegendő 50 g tészta, és inkább több zöldségfélével dúsítsuk a fogást!

 

7. Pizzavacsora könnyedén

Amikor tényleg semmire nincs idő, a leggyorsabb és legkönnyebb vacsora, ha pizzát rendelünk. Igen ám, de ez egyrészt nem olcsó, másrészt biztosak lehetünk abban, hogy az egyik legkalóriadúsabb verziót fogjuk megrendelni az étlapról. Egyszerűbb, és persze sokkal egészségesebb, ha besétálunk a legközelebbi szupermarketbe, veszünk egy mélyhűtött pizzalapot, hozzá egy üveg sűrített vagy konzerv paradicsompürét és egy csomag mélyhűtött zöldségkeveréket. Otthon csak megkenjük a lapot a paradicsommal, rátesszük a felengedett zöldségeket, és mehet is a sütőbe. Ezt lehet variálni némi tonhallal – a konzervet szintén pár pillanat kinyitni –, felcsíkozott sovány sonkával és egy kevés reszelt sajttal. Sokkal kevesebb kalóriát viszünk be így a szervezetünkbe, mégis gyorsan készítettünk finom vacsorát.

 

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink