1. Kígyóuborka
A kígyóuborka a nyár egyik nagy kedvence, mert igazi frissítő, hűsítő zöldség. Ettől függetlenül az év minden szakában érdemes fogyasztani, hiszen nagyon jó rostforrás és C-vitaminban is igen gazdag. Előnyös tulajdonsága még, hogy szinte 90 százalékban vizet tartalmaz. Ezáltal nem csak telít és laktat, de belülről hidratálja is a szervezetet. Káliumot és magnéziumot tartalmaz, ezért fontos szerepe van a bőr, a csontok és az ízületek egészségének megőrzésében. A fontos tápanyagokat az uborka héja tartalmazza. Ez azért lényeges, mert sokan meghámozva eszik az uborkát. Ami perszerészben jogos, hiszen ki tudja, milyen permetezőszerekkel kezelték a növényt. Ennek érdekében nagyon alaposan mossuk meg, ha a héját is el szeretnénk fogyasztani. Vagy válasszuk a biotermékeket.
2. Paradicsom
Bár rendszerint zöldségként emlegetik, a paradicsom valójában a gyümölcsök kategóriájába tartozik. A paradicsomnak rendkívül magas a likopintartalma, amely egyfajta karotinoid, erőteljes antioxidáns hatással. Ennek köszönhetően segíthet megelőzni a rák- és a szívbetegségek kockázatát. Amennyiben az étkezések során a paradicsomot jó zsírokkal kombinálja, mint amilyen az olívaolaj, illetve amilyen az avokádóban vagy a dióban van, azzal segíti a likopin felszívódását. Azon túl, hogy jelentős karotinoid, a paradicsom nagyon jó forrása a C-vitaminnak és a folsavnak, de nagy mennyiségben tartalmaz krómot is.
Persze a legjobb az lenne, ha frissen beszerzett paradicsomot fogyasztanánk, de erre nem mindig van lehetőség. vásároljon piacon, őstermelőktől. De ha erre nem lenne lehetősége, akkor válasszon koktél- vagy szilvaparadicsomot. ezeknek intenzívebb az ízük, vékonyabb a héjuk, mint nagyméretű tásaiknak.
3. Kaliforniai paprika
Hazánkban is megtalálható már legalább három árnyalatban. a zöld, a sárga és a piros darabokat még a gyerekek is szívesen megeszik, hiszen élénk színük miatt is étvágygerjesztőek. Ráadásul a piros színű paprika kifejezetten édes, amit nagyon szeretnek a kicsik. Természetesen a zöld és a sárga változat is nagyon finom, de korántsem annyira édes. különösen a zöld nem. Nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, a paprika az egyik legjobb antioxidáns, de emellett béta-karotin és nagyobb mennyiségben B6-vitamin is van bennük. Olyan paprikát válasszon, amelynek a felszíne friss, sima, a bőre még nem puha és ráncos. Tárolja hűtőszekrényben, de arra ügyeljen, hogy egy héten belül elfogyjon, ellenkező esetben jelentős mértékben veszít a benne rejlő tápanyagokból.