Nyáron, sőt talán még ősszel is tobzódhattunk a rengeteg friss, lédús zöldségben és gyümölcsben. Télen azonban beköszönt az ínséges időszak és kénytelenek vagyunk beérni szerényebb kínálattal. Van azonban egy trió, amely egészséges, immunerősítő és gyakorlatilag egész évben beszerezhető.

3 kihagyhatatlan téli élelmiszer

1. Kígyóuborka

A kígyóuborka a nyár egyik nagy kedvence, mert igazi frissítő, hűsítő zöldség. Ettől függetlenül az év minden szakában érdemes fogyasztani, hiszen nagyon jó rostforrás és C-vitaminban is igen gazdag. Előnyös tulajdonsága még, hogy szinte 90 százalékban vizet tartalmaz. Ezáltal nem csak telít és laktat, de belülről hidratálja is a szervezetet. Káliumot és magnéziumot tartalmaz, ezért fontos szerepe van a bőr, a csontok és az ízületek egészségének megőrzésében. A fontos tápanyagokat az uborka héja tartalmazza. Ez azért lényeges, mert sokan meghámozva eszik az uborkát. Ami perszerészben jogos, hiszen ki tudja, milyen permetezőszerekkel kezelték a növényt. Ennek érdekében nagyon alaposan mossuk meg, ha a héját is el szeretnénk fogyasztani. Vagy válasszuk a biotermékeket.

2. Paradicsom

Bár rendszerint zöldségként emlegetik, a paradicsom valójában a gyümölcsök kategóriájába tartozik. A paradicsomnak rendkívül magas a likopintartalma, amely egyfajta karotinoid, erőteljes antioxidáns hatással. Ennek köszönhetően segíthet megelőzni a rák- és a szívbetegségek kockázatát. Amennyiben az étkezések során a paradicsomot jó zsírokkal kombinálja, mint amilyen az olívaolaj, illetve amilyen az avokádóban vagy a dióban van, azzal segíti a likopin felszívódását. Azon túl, hogy jelentős karotinoid, a paradicsom nagyon jó forrása a C-vitaminnak és a folsavnak, de nagy mennyiségben tartalmaz krómot is.

Persze a legjobb az lenne, ha frissen beszerzett paradicsomot fogyasztanánk, de erre nem mindig van lehetőség. vásároljon piacon, őstermelőktől. De ha erre nem lenne lehetősége, akkor válasszon koktél- vagy szilvaparadicsomot. ezeknek intenzívebb az ízük, vékonyabb a héjuk, mint nagyméretű tásaiknak.

3. Kaliforniai paprika

Hazánkban is megtalálható már legalább három árnyalatban. a zöld, a sárga és a piros darabokat még a gyerekek is szívesen megeszik, hiszen élénk színük miatt is étvágygerjesztőek. Ráadásul a piros színű paprika kifejezetten édes, amit nagyon szeretnek a kicsik. Természetesen a zöld és a sárga változat is nagyon finom, de korántsem annyira édes. különösen a zöld nem. Nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, a paprika az egyik legjobb antioxidáns, de emellett béta-karotin és nagyobb mennyiségben B6-vitamin is van bennük. Olyan paprikát válasszon, amelynek a felszíne friss, sima, a bőre még nem puha és ráncos. Tárolja hűtőszekrényben, de arra ügyeljen, hogy egy héten belül elfogyjon, ellenkező esetben jelentős mértékben veszít a benne rejlő tápanyagokból.

Ezek is érdekelhetnek

Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.