Szerencsére salátákból vagy salátakeverékekből nincs hiány télen sem. Ezek viszonylag frissek, jó minőségűek, tökéletesen megfelelnek egy kiadós, téli saláta alapjainak. Hogy igazán szezonálisak legyenek, keverjük őket olyan hozzávalókkal, mint a sütőtök, a kecskesajt vagy a gabonafélék. Íme, öt egyszerű, de nagyszerű ötlet, hogy télen is kedve támadjon salátákat falatozni!
1. KÉSZÍTSEN TÉSZTASALÁTÁT!
A nyári piknikek első számú kedvence a tésztasaláta. Erről télen sem kell lemondani! Először is szerezzen be teljes kiőrlésű tortellinit vagy raviolit. Főzze ki, közben olívaolajon fonnyasszon meg kevés kelkáposztát, fél fej vöröshagymát, egy gerezd fokhagymát és kevergesse, míg a hagyma aranybarna lesz. A végén keverjen hozzá néhány marék felcsíkozott kínai kelt, forgassa össze, majd jöhet a kifőtt tészta. Alaposan rázogassa össze, a végén pedig szórja meg parmezán sajttal.
2. PRÓBÁLJON KI ÚJFAJTA SALÁTÁKAT, ZÖLDFÉLÉKET!
A jég-, a római saláta remek salátaalap, különösen akkor, ha bébispenóttal vagy radicchióval kombinálja. Az olívaolaj bármilyen salátához remekül megy. A jégsaláta nagyon jó cézársaláta-alap, de a kínai kel is nagyon finom. Ezeket már nem is kell tovább variálni, egy kis olívaolaj, egy kis citrom, némi kapribogyó és egy maréknyi dió, alma és parmezán társulhat hozzájuk. Nagyon franciás!
3. ISMERKEDJEN MEG A GABONÁKKAL!
Igazán jó salátaalapot jelent például a quinoa, a bulgur vagy az árpa. Keverje őket koktélparadicsommal – ennek a minősége még télen is elfogadható – és pirított dióval, fenyő- vagy szezámmaggal. Keverhet hozzá fagyasztott csemegekukoricát, így igazán színpompás, téli salátát varázsolhat az asztalra. Locsolja meg balzsamecettel, és készen is van.
4. NE FÉLJEN A FAGYASZTOTT ZÖLDSÉGKEVERÉKEKTŐL!
Jobb híján ezek is megfelelnek. A fagyasztás az egyik legbarátságosabb tartósítási eljárás. A növényeket közvetlenül a leszedés után megtisztítják és azonnal lefagyasztják, így minimális a tápanyag- és a vitaminveszteség. Választhat kész keverékeket, de saját maga is összeállíthatja a kedvenceit. A zöldbab vajon megpárolva, kevés pirított sonkával, fokhagymával máris remek kombináció. De választhat kész keverékeket is. Franciasaláta-alapot már bárhol talál. Ezt azonban majonézes öntet helyett keverje el főtt tojással, párolt gombával és kevés joghurttal.
5. NÉHA AZÉRT IDÉZZE MEG A NYARAT!
Ha gyors vacsorára van szükség, igazán kézenfekvő egy szelet hirtelen sült hús, akár csirkemell, akár egy kiadósabb steak vagy egy szelet grillezett sajt. Köretként nyúljon bátran a fejes salátához, daraboljon vagy csíkozzon rá répát, díszítse koktélparadicsommal és olívabogyóval. És ne feledje, hiába nincs szezonja, piacokon vagy igényesebb szupermarketekben igenis lehet találni finom paprikát, paradicsomot vagy akár kígyóuborkát. Mindig alaposan nézze meg, mit tesz a kosarába. Ha a zöldség nem túl kemény, nem túl puha, és az illata intenzív és erőteljes, akkor bátran vásárolja meg.