Az ételek tápanyaggal látják el testünket, biztosítják a szervezet zavartalan működését. De vannak, akik számára bizonyos ételek nem energiát adnak, hanem kellemetlen tüneteket okoznak, például puffadást, hasmenést, súlyvesztést, lehangoltságot, fáradékonyságot. Az ételallergia vagy ételérzékenység sokak életét keseríti meg. Felismerni nem könnyű, hiszen még az egészségesnek kikiáltott szuperételek is okozhatnak problémát.

Allergia? Érzékenység? Derítse ki!

ALLERGIA VAGY ÉRZÉKENYSÉG?

Az allergiás megbetegedések száma évről évre növekvő tendenciát mutat, ám nem szabad összetéveszteni a táplálékallergiát a táplálék-intoleranciával. Az ételallergia során a szervezet „veszélyesnek” tekint valamely élelmiszert, ezért az immunrendszer valamelyik reakciótípusa kórosan fokozott mértékben aktiválódik az allergén hatására. Míg az étel-intolerancia (krónikus élelmiszer-érzékenység) enzimhiányos betegség, nem az immunrendszer váltja ki.

MIT TEHET?

Ha úgy érzi, élelmiszer-érzékenységtől vagy allergiától szenved, jó ötlet kipróbálni az eliminációs diétát. Az elimináció kihagyást, elhatárolódást jelent, tehát az eliminációs diéta nem más, mint az allergiás tüneteket kiváltó élelmiszerek teljes mellőzése az étrendből. Ez sajnos nem olyan egyszerű, mint sokan gondolják, érdemes pontosan megtervezni.

1. BESZÉLJEN ORVOSSAL VAGY DIETETIKUSSAL!

Mielőtt bármilyen élelmiszert megvonna magától, konzultáljon szakemberrel. Nagyon egyszerűnek tűnik elhagyni például a glutént, de a teljes kiőrlésű gabonák sok fontos, értékes tápanyagot tartalmaznak, a rostokról nem is beszélve. A tejtermékek kiiktatása pedig vészesen lecsökkentheti a szervezet D-vitamin- és a kalciumszintjét. Fontos továbbá, hogy beszéljen szakemberrel az ételekhez való viszonyáról, rendellenes étvágytalanságról vagy éppen falási rohamokról (ha vannak/ voltak ilyenek).

2. KÉSZÜLJÖN FEL A DIÉTÁRA!

Mielőtt elkezdené az eliminációs étrendet, vezessen étkezési naplót, hogy meghatározható legyen az étkezési szokások és a jelentkező tünetek közötti mintázat. Ez segítséget nyújt önnek és az orvosnak vagy dietetikusnak annak megállapításában, hogy mely élelmiszerek vagy ételek okozhatnak önnél problémát. Mindig pontosan jegyezze fel, hogy mit evett és mennyit, és hogy hogyan érezte magát az evés után. Vezessen naplót legalább 1-2 hétig, mielőtt bármilyen döntést hozna arról, mit iktat ki az étrendjéből.

3. FIGYELJE A TÜNETEKET!

Ha lát is valamiféle összefüggést az étkezése és a tünetek között, ne ugorjon fejest a diétába. Étkezzen továbbra is a szokott módon, és figyelje a tüneteit. Tájékozódjon az élelmiszerek összetevőiről, tudakozódjon, hogy mivel helyettesíthető az adott étel. Készüljön fel új alapanyagok megismerésével, receptek gyűjtésével. A diéta megkezdéséhez válasszon ki egy olyan napot, amikor tudja, hogy könnyedén ellenőrizheti, mi kerül a tányérjára. A nyaralás, a családi ebédek, vacsorák, vállalati bulik nem ilyen alkalmak.

4. NE SÜRGESSE AZ IDŐT!

A diéta első szakaszában az étrendből kivonják a problémásnak gondolt élelmiszereket. Ez általában 1-2 hét. Nagyon csábító a folyamat korábbi leállítása, mert a jótékony hatások már rövid idő után jelentkezhetnek, de ez hamis eredményt hozhat – érdemes hát kivárni a szakemberrel megbeszélt időt, és csak utána visszavenni az étrendbe a „bűnös” élelmiszert.

5. A DIAGNÓZIS FELÁLLÍTÁSA!

Ha a panaszokat ételallergia vagy intolerancia okozta, a tünetek az eliminációs diéta során enyhülnek vagy teljesen meg is szűnnek, az étel újbóli fogyasztásakor pedig ismét jelentkeznek. A diagnózis felállításához és a további teendőkhöz mindenképpen orvosi segítség szükséges!

Ezek is érdekelhetnek

Diétázol? Készítsd el a tökéletes hamis palacsintát reggelire
Ha diétázol, de nem akarsz lemondani a palacsintáról, itt a megoldás: a hamis palacsinta gyors, egészséges és bűntudatmentes reggeli vagy uzsonna minden napra
Wall Pilates kezdőknek és haladóknak – 15 perc a teljes tested átmozgatásához
A fal stabil támaszt nyújt, így a gyakorlatok biztonságosabbak és könnyebben kivitelezhetők, kezdőknek és haladóknak egyaránt.
PCOS és gyermekvállalás: Van remény? Van remény!
A PCOS vagy más néven policisztás ovárium szindróma egy különösen gyakori nőgyógyászati betegség, amely nagyon sok nőt érint világszerte, mégis rengetegen tabuként kezelik. Különösen azok, akik gyermekvállalási nehézségektől küzdenek.
Az új gasztrotrend: adj egy kovászt, kapsz egy barátot!
Október 16-án ünnepli a világ az Élelmezési Világnapot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozás, az élelmezésbiztonság és a fenntartható élelmiszerrendszerek fontosságára.
A brownie, amit nyugodt szívvel ehetsz – cukor nélkül is csábítóan finom
A brownie az a desszert, aminek egyszerűen nehéz ellenállni – most pedig elkészítheted a diétás, cukormentes változatát is. Puhán szaftos, csokisan gazdag, mégis könnyed és bűntudatmentes – pont olyan, amilyenre mindig is vágytál.
Ha imádod Dua Lipa zenéjét és izzasztó otthoni kardióra vágysz, ezeket ki kell próbálnod!
Összegyűjtöttünk három szuper cardió edzést, különböző hosszúságban – így attól függően választhatsz, mennyi időd van, és mennyire szeretnéd izzasztani magad:
Unod a salátát? Ezzel a zöldséggel turbózd a fogyást!
A cékla nemcsak színével varázsolja el az embert, hanem az egyik legtáplálóbb és legdiétásabb zöldség is. Mindössze 40 kalória van 100 grammban, miközben tele van rosttal, antioxidánsokkal, vassal, folsavval és gyulladáscsökkentő hatású fitonutriensekkel.
Mire kell figyelni a pajzsmirigy diétánál?
Akár alulműködésről, túlműködésről vagy autoimmun eredetű problémáról van szó, az étrend nagyban hozzájárulhat a tünetek enyhítéséhez és a pajzsmirigy kezelés sikeréhez.