ALLERGIA VAGY ÉRZÉKENYSÉG?
Az allergiás megbetegedések száma évről évre növekvő tendenciát mutat, ám nem szabad összetéveszteni a táplálékallergiát a táplálék-intoleranciával. Az ételallergia során a szervezet „veszélyesnek” tekint valamely élelmiszert, ezért az immunrendszer valamelyik reakciótípusa kórosan fokozott mértékben aktiválódik az allergén hatására. Míg az étel-intolerancia (krónikus élelmiszer-érzékenység) enzimhiányos betegség, nem az immunrendszer váltja ki.
MIT TEHET?
Ha úgy érzi, élelmiszer-érzékenységtől vagy allergiától szenved, jó ötlet kipróbálni az eliminációs diétát. Az elimináció kihagyást, elhatárolódást jelent, tehát az eliminációs diéta nem más, mint az allergiás tüneteket kiváltó élelmiszerek teljes mellőzése az étrendből. Ez sajnos nem olyan egyszerű, mint sokan gondolják, érdemes pontosan megtervezni.
1. BESZÉLJEN ORVOSSAL VAGY DIETETIKUSSAL!
Mielőtt bármilyen élelmiszert megvonna magától, konzultáljon szakemberrel. Nagyon egyszerűnek tűnik elhagyni például a glutént, de a teljes kiőrlésű gabonák sok fontos, értékes tápanyagot tartalmaznak, a rostokról nem is beszélve. A tejtermékek kiiktatása pedig vészesen lecsökkentheti a szervezet D-vitamin- és a kalciumszintjét. Fontos továbbá, hogy beszéljen szakemberrel az ételekhez való viszonyáról, rendellenes étvágytalanságról vagy éppen falási rohamokról (ha vannak/ voltak ilyenek).
2. KÉSZÜLJÖN FEL A DIÉTÁRA!
Mielőtt elkezdené az eliminációs étrendet, vezessen étkezési naplót, hogy meghatározható legyen az étkezési szokások és a jelentkező tünetek közötti mintázat. Ez segítséget nyújt önnek és az orvosnak vagy dietetikusnak annak megállapításában, hogy mely élelmiszerek vagy ételek okozhatnak önnél problémát. Mindig pontosan jegyezze fel, hogy mit evett és mennyit, és hogy hogyan érezte magát az evés után. Vezessen naplót legalább 1-2 hétig, mielőtt bármilyen döntést hozna arról, mit iktat ki az étrendjéből.
3. FIGYELJE A TÜNETEKET!
Ha lát is valamiféle összefüggést az étkezése és a tünetek között, ne ugorjon fejest a diétába. Étkezzen továbbra is a szokott módon, és figyelje a tüneteit. Tájékozódjon az élelmiszerek összetevőiről, tudakozódjon, hogy mivel helyettesíthető az adott étel. Készüljön fel új alapanyagok megismerésével, receptek gyűjtésével. A diéta megkezdéséhez válasszon ki egy olyan napot, amikor tudja, hogy könnyedén ellenőrizheti, mi kerül a tányérjára. A nyaralás, a családi ebédek, vacsorák, vállalati bulik nem ilyen alkalmak.
4. NE SÜRGESSE AZ IDŐT!
A diéta első szakaszában az étrendből kivonják a problémásnak gondolt élelmiszereket. Ez általában 1-2 hét. Nagyon csábító a folyamat korábbi leállítása, mert a jótékony hatások már rövid idő után jelentkezhetnek, de ez hamis eredményt hozhat – érdemes hát kivárni a szakemberrel megbeszélt időt, és csak utána visszavenni az étrendbe a „bűnös” élelmiszert.
5. A DIAGNÓZIS FELÁLLÍTÁSA!
Ha a panaszokat ételallergia vagy intolerancia okozta, a tünetek az eliminációs diéta során enyhülnek vagy teljesen meg is szűnnek, az étel újbóli fogyasztásakor pedig ismét jelentkeznek. A diagnózis felállításához és a további teendőkhöz mindenképpen orvosi segítség szükséges!