Október 16-án ünnepli a világ az Élelmezési Világnapot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozás, az élelmezésbiztonság és a fenntartható élelmiszerrendszerek fontosságára.

Az új gasztrotrend: adj egy kovászt, kapsz egy barátot!

Ehhez kapcsolódva a Felelős Gasztrohős Alapítvány különleges kampányt indít: „Oszd meg a kombuchád! Oszd meg a kovászod!” címmel hívja az embereket közösségi kultúramegosztásra – hogy a kovász, kombucha és vízkefír-gombák minél több háztartásba eljuthassanak.

Miért fontos az Élelmezési Világnap?

Az ENSZ által életre hívott Élelmezési Világnap célja, hogy tudatosítsa: a jó minőségű, egészséges és fenntartható módon előállított élelmiszerhez való hozzáférés nem magától értetődő. Magyarországon is egyre nagyobb kihívás, hogy valóban tápláló, adalékanyagoktól mentes ételek kerüljenek az asztalra. A Felelős Gasztrohős szerint a megoldás egyik kulcsa a helyi közösségek erejében rejlik – abban, hogy egymást segítve, tudást és erőforrást megosztva tegyünk az önellátásért és az egészséges életmódért.

Mi az a kovász, kombucha és vízkefír?

Ezek az élő mikroorganizmus-kultúrák nemcsak finom és tápláló ételek és italok alapjai, hanem igazi „jó baktériumos” szuperélelmiszerek is.

Kovász – a kenyér lelke

A kovász liszt és víz keveréke, amelyben természetes élesztők és tejsavbaktériumok dolgoznak. A kovászos kenyér lassabban kel, de könnyebben emészthető, tovább eltartható, és mentes a mesterséges adalékoktól. Egy jól gondozott kovász akár évtizedekig is élhet, sőt, generációról generációra öröklődhet.

Kombucha – az élő tea

A fermentált teaital a SCOBY nevű baktérium- és élesztőkultúra segítségével készül. Természetes probiotikumokat, antioxidánsokat és szerves savakat tartalmaz, így támogatja az emésztést és az immunrendszert.

Vízikefír – egészséges, gyümölcsös frissítő

A vízkefír enyhén szénsavas, frissítő ital, amely a cukros vízben élő „vízkefír-kristályokkal” erjed. Kiváló cukormentes alternatíva az üdítők helyett, és hozzájárul a bélflóra egyensúlyához.

A megosztás ereje – közösség és fenntarthatóság

A Felelős Gasztrohős kampánya azt szeretné elérni, hogy minél több ember ossza meg saját kovászát, kombucha kultúráját vagy vízkefír-gombáját másokkal – akár személyesen, akár online csoportokon keresztül. „Ha adunk valakinek egy adag kovászt vagy kombucha-gombát, azzal nemcsak élelmiszert adunk, hanem tudást, felelősséget és lehetőséget is” – mondja Lehel Zsuzsanna, a Felelős Gasztrohős Alapítvány vezetője.

A cél, hogy a kampány során legalább 500 új háztartásba jusson el valamilyen fermentáló kultúra – ez pedig nemcsak egészségmegőrzés, hanem környezeti felelősségvállalás is.

Így neveld a kovászodat!

kovász

A kovász élőlény, amit gondozni kell – akár egy házi kedvencet. Rendszeresen „etetni” kell liszttel és vízzel, általában naponta vagy kétnaponta.

  • Használj teljes kiőrlésű vagy kenyérlisztet.
  • Mindig azonos arányban adj hozzá lisztet és vizet.
  • Tartsd tiszta üvegben, lazán lefedve, hogy lélegezhessen.
  • Ha ritkán sütöd, tárold a hűtőben, és hetente etesd meg.

A gondoskodásért cserébe a kovász élettel teli, illatos kenyereket ad majd – minden szeletben benne lesz a türelmed és a szereteted.

Csatlakozz te is a kovász- és kombuchamegosztáshoz!

A kampányhoz egy Facebook-esemény is készült, ahol hasznos útmutatókat, tippeket és biztonsági tanácsokat találsz a házi fermentáláshoz.
👉 Facebook esemény linkje

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Az új gasztrotrend: adj egy kovászt, kapsz egy barátot!
Október 16-án ünnepli a világ az Élelmezési Világnapot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozás, az élelmezésbiztonság és a fenntartható élelmiszerrendszerek fontosságára.
A brownie, amit nyugodt szívvel ehetsz – cukor nélkül is csábítóan finom
A brownie az a desszert, aminek egyszerűen nehéz ellenállni – most pedig elkészítheted a diétás, cukormentes változatát is. Puhán szaftos, csokisan gazdag, mégis könnyed és bűntudatmentes – pont olyan, amilyenre mindig is vágytál.
Ha imádod Dua Lipa zenéjét és izzasztó otthoni kardióra vágysz, ezeket ki kell próbálnod!
Összegyűjtöttünk három szuper cardió edzést, különböző hosszúságban – így attól függően választhatsz, mennyi időd van, és mennyire szeretnéd izzasztani magad:
Unod a salátát? Ezzel a zöldséggel turbózd a fogyást!
A cékla nemcsak színével varázsolja el az embert, hanem az egyik legtáplálóbb és legdiétásabb zöldség is. Mindössze 40 kalória van 100 grammban, miközben tele van rosttal, antioxidánsokkal, vassal, folsavval és gyulladáscsökkentő hatású fitonutriensekkel.
Mire kell figyelni a pajzsmirigy diétánál?
Akár alulműködésről, túlműködésről vagy autoimmun eredetű problémáról van szó, az étrend nagyban hozzájárulhat a tünetek enyhítéséhez és a pajzsmirigy kezelés sikeréhez.
3 zseniális karfiolrecept, ha diétázol
Elképesztő lehetőségeket rejt a karfiol! Ez az egyszerű zöldség hihetetlenül sokféleképpen elkészíthető! Rosttartalma magas, szénhidrát viszont szinte nincs benne, így az egyik legjobb választás fogyókúrához!
A 7 remek applikáció, amivel személyre szabhatod a diétádat
Ma már nem kell dietetikushoz járni vagy kalóriatáblázatokat böngészni ahhoz, hogy személyre szabott diétát kövess. Mobilalkalmazások segítségével pár kattintással beállíthatod a fogyási célodat, követheted a makrókat, naplózhatod az ételeidet, sőt még speciális étrendekhez – mint a keto, vegán vagy időszakos böjt – is kapsz útmutatást. De melyik app éri meg igazán, ha testre szabható étrendet szeretnél? Mutatjuk a legjobbakat!
Melengető finomság: Fűszeres almás-sütőtökös krémleves
A hűvös őszi estékre tökéletes választás az évszak két kedvencéből, a sütőtökből és almából készült fűszeres, melengető krémleves.